Pawel Sowinski 21.08.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Witam. Troche nie w branzy ale mam nadzieje ze panstwo pomoga. Jestem zupelnym laikiem jezeli chodzi o murowanie. Mam surowa cegle budowlana , taka zolto pomaranczowa. Kiedy chce ja murowac na zaprawe murarska, cegla w ciagu sekundy wyciaga wode z zaprawy i cslosc w ogole nie trzyma. Probowalem 3 zapram m.in. atlat itp. Prosze podpowiedzcie co robie nie tak, czy gruntowac cegly? Czy jakas specjalna zaprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.08.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 A odczekałeś z dzień aż zaprawa wyschnie i stwardnieje.Świeża zaprawa murarska zbytnio nie trzyma się cegły a o jej lepkości zazwyczaj decyduje dodatek wapna które ma najmniejsze cząstki w połączeniu cement, wapno, piasek.Proponuję wyrobić dobrze zaprawę murarską tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.W ten sposób cegła nie wchłonie tylko samej wody ale także i trochę mleczka cementowego które razem z wapnem wypełnia szczeliny pomiędzy ziarnami piasku.Wszystko to wysychając spowoduje ze zaprawa będzie przytwierdzona do cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feliksm690 22.08.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Kiedyś był o tym artykuł.. trzeba poszukać i poczytać. Dużo o tym piszą Edytowane 6 Września 2017 przez feliksm690 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts