Pawel Sowinski 21.08.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Witam. Troche nie w branzy ale mam nadzieje ze panstwo pomoga. Jestem zupelnym laikiem jezeli chodzi o murowanie. Mam surowa cegle budowlana , taka zolto pomaranczowa. Kiedy chce ja murowac na zaprawe murarska, cegla w ciagu sekundy wyciaga wode z zaprawy i cslosc w ogole nie trzyma. Probowalem 3 zapram m.in. atlat itp. Prosze podpowiedzcie co robie nie tak, czy gruntowac cegly? Czy jakas specjalna zaprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 namaczasz cegły przed murowaniem w zwykłej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 21.08.2017 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Elfir, a możesz powiedziec jak to wygląda? Czy tylko np wkładam cegłe na sekunde do wiadra z wodą, wyciagam klade zaprawe i juz czy np trzeba moczyc cegle 10 minut albo 24h. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 nie wiem ile trzeba moczyć. Pocztaj w necie. Chyba starczy tylko zwilzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.08.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Powinno wystarczyć zwilżenie jej tuż przed położeniem zaprawy, za pomocą pędzla. Jaką tą zaprawę masz ? do cegły to cement, piach i plastyfikator z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Kalfas (kastra) z wodą. Wsadzasz cegły i idziesz murować.Wyciągasz po jednej i murujesz. Braknie - wsadzasz następną porcję.(zwykle od tego i donoszenia zaprawy jest pomocnik murarski) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.08.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Nie namaczaj cegły, nie ma sensu. Lepiej użyć plastyfikatora zmieniającego napięcie powierzchniowe wody. Takim plastyfikatorem może być ciasto wapienne, może być cokolwiek co jest dostępne na rynku. Osobna kwestia jest taka jaką masz cegłę (jakiej klasy) a jaką zaprawę robisz. Reguła głosi że to zaprawa powinna być bardziej nasiąkliwa niż cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts