Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc w wyborze projektu kuchni (aneks)

Daniel K

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Proszę o pomoc w wyborze projektu aneksu kuchennego w salonie.

Kuchnie do tej pory mieliśmy "tymczasową" natomiast rok temu kiedy wykańczałem mieszkanie miałem następującą wizję:

56159209f9819502med.png

postawiłem wówczas ściankę z betonu komórkowego mającą oddzielać aneks od salonu. Od tamtej pory moja druga połowa, jej mama oraz parę innych osób wciąż mi powtarzają, że ta ścianka jest niepotrzebna, ogranicza przestrzeń i ogólnie lepiej jakby jej nie było. Ponieważ zbliża się czas zakupu właściwych szafek i sprzętu stanąłem przed dylematem czy aby nie zmienić projektu.

Poniżej następujące pomysły oraz moje uwagi odnośnie nich:

1.

8ae0dd00ddcf0f3amed.png

nie podoba mi się, że blat roboczy jest zaraz obok kanapy.

2.

6790266ba5384caemed.png

tutaj z kolei narzeczona uważa, że lodówka nie powinna być obok kanapy

3.

839fa907300934edmed.png

tutaj niewiele zmniejszam ściankę, już tylko obudowuje półwysep z jednej strony i stół ustępuję trochę miejsca.

Ogólnie cały czas wydaje mi się, że projekt wyjściowy był najlepszy ale też po części zgadzam się, że kuchnia w kształcie L daje większe możliwości chociażby przy rozłożeniu stołu i ułożeniu w poprzek w razie goszczenia znajomych.

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji oraz ewentualnie o jakieś inne propozycję aranżacji aneksu.

Wymiary:

d0b39418ec56a720med.png

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie,

Daniel

kolejny pomysł:

83efe1c2a842d420med.png

wszystko w jednym ciągu i dodatkowo półwysep mający jedynie za zadanie zwiększenie przestrzeni do przechowywania

Edytowane przez Daniel K

• 3 weeks później...

Wybór projektu trochę zależy od stylu życia. Ścianka wprawdzie ograniczy przestrzeń, ale też zasłoni bałagan, który wielu osobom się „przydarza” :) Jeśli więc może nastąpić taka sytuacja, to warto zrealizować projekt nr 1. Ścianka nie musi być murowana, może być elementem zabudowy kuchennej. Jeśli jednak jesteśmy osobami zdyscyplinowanymi i potrafimy utrzymać wokół siebie ład to projekt otwarty (nr 2) będzie najlepszy ze względu na otwarcie przestrzeni. W każdej z tych sytuacji warto dążyć do jak największego optycznego powiększenia wnętrza, w czym pomoże jasna kolorystyka ścian i wyposażenia (biele, beże, jasne szarości i pastele). Powodzenia!

01-09-2017--07.jpg

01-09-2017--06.jpg

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka