Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodne - pomoc w interpretacji warunków technicznych.

Ksosik

Recommended Posts

Witam Was Drodzy Forumowicze...

Otrzymałem warunki techniczne z przedsiębiorstwa które zarządza w mojej miejscowości wodociągami i w tychże warunkach w jednym z punktów jest takie zdanie:

"Przyłącze wodociągowe po odbiorze przechodzi na własność Gminy i użytkowanie przedsiębiorstwa (nazwa firmy)"

Czy ten zapis jest właściwy? Od kiedy przyłącze, które jest na mojej działce i które buduję za własne środki przechodzi na własność Gminy?

Obecnie jestem na etapie budowania sieci kanalizacyjnej z własnych środków i temat jest mi ogólnie znany i zgłębiony odnośnie kanalizy, ale ten zapis mnie zastanowił. Czy u Was Koledzy i Koleżanki jest podobnie, czy mamy tu do czynienia z jakimś nadużyciem, którym należałoby się zająć?

Pozdrawiam

infrastrukturę techniczną można podzielić na 3 zasadnicze części :

- SIECI - przebiegające zazwyczaj na działkach miejskich

- PRZYŁĄCZA - pomiędzy SIECIĄ, a granicą działki jak pisze mku7i i również zazwyczaj na działkach należących do miasta

- INSTALACJE - od granicy działki ( punktu przyłączenia ), do budynku

niekiedy zdarza się, że miasto nie ma środków na rozbudowę SIECI, czy realizację PRZYŁĄCZA od SIECI - wówczas Inwestor realizuje je z własnych środków. Kwestia własności / współwłasności - raczej jest do uzgodnienia.

infrastrukturę techniczną można podzielić na 3 zasadnicze części :

- SIECI - przebiegające zazwyczaj na działkach miejskich

- PRZYŁĄCZA - pomiędzy SIECIĄ, a granicą działki jak pisze mku7i i również zazwyczaj na działkach należących do miasta

- INSTALACJE - od granicy działki ( punktu przyłączenia ), do budynku

niekiedy zdarza się, że miasto nie ma środków na rozbudowę SIECI, czy realizację PRZYŁĄCZA od SIECI - wówczas Inwestor realizuje je z własnych środków. Kwestia własności / współwłasności - raczej jest do uzgodnienia.

Panie Łukaszu, proszę o wskazanie przepisów, które o tym mówią. W ustawie o zbiorowym zaopatrzeniu...z 2001 roku nie ma takiego rozgraniczenia.

art. 2 ust. 6 ustawy - przyłącze wodociągowe - odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową z wewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wraz z zaworem za wodomierzem głównym

art. 15

1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić budowę urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 plan rozwoju i modernizacji urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych ust. 1.

2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci.

3. Koszty nabycia, zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego ponosi przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego - odbiorca usług.

Tak mówi ustawa...czyli generalnie to co ja wybudowałem i jest na mojej działce to jest moje i dlatego nie rozumiem, dlaczego to co buduję z własnej kasy mam teraz przekazywać gminie.

Inna sprawa z urządzeniem kanalizacyjnym czy wodociągowym (siecią), tu buduję ze swoich i potem na podstawie umowy odpłatnie przekazuję gminie, to rozumiem, ale w przypadku przyłącza?!

Pozdrawiam

Panie Łukaszu, proszę o wskazanie przepisów, które o tym mówią. W ustawie o zbiorowym zaopatrzeniu...z 2001 roku nie ma takiego rozgraniczenia.

art. 2 ust. 6 ustawy - przyłącze wodociągowe - odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową z wewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wraz z zaworem za wodomierzem głównym

art. 15

1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić budowę urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 plan rozwoju i modernizacji urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych ust. 1.

2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci.

3. Koszty nabycia, zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego ponosi przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego - odbiorca usług.

Tak mówi ustawa...czyli generalnie to co ja wybudowałem i jest na mojej działce to jest moje i dlatego nie rozumiem, dlaczego to co buduję z własnej kasy mam teraz przekazywać gminie.

Inna sprawa z urządzeniem kanalizacyjnym czy wodociągowym (siecią), tu buduję ze swoich i potem na podstawie umowy odpłatnie przekazuję gminie, to rozumiem, ale w przypadku przyłącza?!

Pozdrawiam

to co napisałem powyżej pokrywa się z cytatami Ustawy

art. 15 p.1. - mówi ( wg mnie ) o rozbudowie sieci

art. 15 p.2. i 3. - precyzuje kto ponosi koszty realizacji przyłącza, a kto wodomierza głównego, urządzenia pomiarowego.

... ja też z wieloma zapisami w Ustawach, Rozporządzeniach mogę się nie zgadzać, ale nie mam możliwości wpływu na ich zapisy - pozostaje ich stosowanie !

Przyłącze wodne to odcinek pomiędzy wcinką a wodomierzem.

Z reguły koszty pokrywa inwestor chyba że przepisy lokalne stanowią inaczej.

Wodomierz instaluje, plombuje i zapewnia Przedsiębiorstwo Wodociągów, Gmina lub inny organ który zaopatruje w wodę.

Przejście własności nie jest nadużyciem, a korzyści z przejścia przyłącza są takie że wszelkie awarie tego odcinka są naprawiane bez udziału finansowego inwestora.

Taka sama zasada obowiązuje w zaopatrzeniu w inne media których urządzenia pomiarowe są lokowane w domu. Jeśli pomiar jest na granicy działki to pozostały odcinek nie jest traktowany jako przyłącze a jako instalacja wewnętrzna.

Niektóre przedsiębiorstwa zapewniające media przejmując odcinki przyłączy zwracają koszty poniesione na ich realizację ale liczone według własnej taryfy.