Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz listew/sztukaterii ozdobnych

Recommended Posts

Szanowni forumowicze,

Prosze Was o pomoc w wycenie montazu listew elewacyjnych wokol otworow okiennych. Sa ta stropianowe elementy powleczone jakas zaprawa.

Jaki moze byc koszt montazu metra takich listew na gotowo, czyli z pomalowaniem? (pomalowanie zapewne musi byc zrobione wiecej niz jeden raz).

Moj obecny wykonawca elewacji zaoferowal mi taka usluge w cenie 100zł za metr biezacy.

Prosze Was o pomoc w weryfikacji tej ceny. Jesli dobrze sformulowalem swoje pytanie, to w kilku miejscach podawano mi koszt takiej uslugi na gotow w okolicach 30zl.

Problemem nie jest sam montaż bo ten polega na docięciu i przyklejeniu na klej wysokoelastyczny, natomiast na późniejszej obróbce.

Jeśli sztukateria jest styropianowa pokryta zaprawą zbrojoną to należy po przyklejeniu przeszlifować łączenia które pokrywamy inną zaprawą a następnie pomalować lub pokryć tynkiem strukturalnym.

Po to w elewacji odliczeniu nie podlegają otwory okienne gdyż wokół nich należy zastosować narożniki a następnie dodatkowo zazbroić aby nie pękały.

Takie same zasady panują w sztukaterii i wymaga ona większej staranności i pracochłonności

Nie wiem jakie cenniki są w waszej okolicy i może cena 100zł za mb jest trochę przesadzona lub wykonawcy chodziło o sztukaterie wewnętrzne z kolei wykonawcy za 30 zł jest bliższa prawdy ale patrzył bym mu na ręce na każdym etapie jej montażu.

• 4 years później...