gp69 25.08.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Dzień dobry, zwracam się do praktyków z pytaniem o maksymalne praktykowane długości nadproża.W projekcie mam obok siebie dwa okna o szerokości 270 cm.Chciałbym je połączyć - to dałoby jedno okno o szerokości około 6,5 metra.Ściany z silikatów 18 cm, będą wyższe niż otwory okienne o jakieś 80 cm.Dom parterowy. Na mojego projektanta nie mam niestety co liczyć ... Da się zrobić takie nadproże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 25.08.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Raczej daruj sobie taki pomysł. Moj nadziany sąsiad ma dwa okna tarasowe po ok 6m długości, nadproże a raczej wieniec był poteżny, do tego słup na rogu bo okna sa na dwóch ścianach i spotykają się na rogu przy słupie. Z tego co mi mówili jego monteży okien, calość (z tymi 2 oknami) wyszła go ponad 60tyś. Teraz przez większośc ciepłych dni ma rolety opuszczone prawie do ziemi bo pewnie klima nie nadążała. Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 25.08.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 To musi być konkretny wieciec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.08.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Wieniec normalny. Tylko po co taki dom ocieplać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.08.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Zbrojone nadproże o takiej długości zaszalować i wylać na budowie.Grubość będzie odpowiadać grubości przegrody natomiast wysokość ze względu na długość będzie rozmiaru 2 lub 3 warstw bloczków silikatowych. Jeśli nad oknami jest jeszcze 80 cm to będzie zaledwie jedna warstwa silikatu a potem wieniec. Jeśli projektant nie współpracuje to skonsultować to ze swoim kierownikiem budowy. Jeśli ma uprawnienia to przyjmie to na klatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 27.08.2017 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Dziękuję za odpowiedzi ! Kierownika budowy jeszcze nie mam (bo budowa jeszcze nie rozpoczęta), ale to jest myśl (aby wziąć takiego kierownika, który zna się na rzeczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kubiak 28.08.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Takie nadproże trzeba robić samemu - tak jak koledzy piszą. U mnie jedno okno ma długość 300 cm i to jeszcze szło zrobić z prefabrykowanego nadproża (Porotherm). Wszystko to co powyżej 3 metrów to już trzeba robić samemu sztukę. Ale wiem, że się da, sąsiad ma wylane nadrpoże na ponad 5 metrów i żyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 28.08.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Ale jakie nadproże? Jak to ma mieć 6.5 rozpiętości, a cała ściana ma pewnie 9-10m to trzeba to zrobić po całości jako wieniec, a nawet jesli nie po całości to na pewno zespolone i zalane betonem razem z wieńcem na długości conajmniej 7.5m. Tak czy siak to musi być policzone przez konstruktora i zbrojenie odebrane przez kogoś kumatego.Poziom ma pewnie 2.7m wysokości, okno 2.3m, więc zaledwie 40cm różnicy a wy jeszcze chcecie gołe nadproże upychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts