Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże - jaka bezpieczna długość

Recommended Posts

Dzień dobry,

zwracam się do praktyków z pytaniem o maksymalne praktykowane długości nadproża.

W projekcie mam obok siebie dwa okna o szerokości 270 cm.

Chciałbym je połączyć - to dałoby jedno okno o szerokości około 6,5 metra.

Ściany z silikatów 18 cm, będą wyższe niż otwory okienne o jakieś 80 cm.

Dom parterowy.

Na mojego projektanta nie mam niestety co liczyć ...

Da się zrobić takie nadproże ?

Raczej daruj sobie taki pomysł. Moj nadziany sąsiad ma dwa okna tarasowe po ok 6m długości, nadproże a raczej wieniec był poteżny, do tego słup na rogu bo okna sa na dwóch ścianach i spotykają się na rogu przy słupie. Z tego co mi mówili jego monteży okien, calość (z tymi 2 oknami) wyszła go ponad 60tyś. Teraz przez większośc ciepłych dni ma rolety opuszczone prawie do ziemi bo pewnie klima nie nadążała. Edytowane przez Pod

Zbrojone nadproże o takiej długości zaszalować i wylać na budowie.

Grubość będzie odpowiadać grubości przegrody natomiast wysokość ze względu na długość będzie rozmiaru 2 lub 3 warstw bloczków silikatowych.

Jeśli nad oknami jest jeszcze 80 cm to będzie zaledwie jedna warstwa silikatu a potem wieniec.

Jeśli projektant nie współpracuje to skonsultować to ze swoim kierownikiem budowy. Jeśli ma uprawnienia to przyjmie to na klatę.

Takie nadproże trzeba robić samemu - tak jak koledzy piszą. U mnie jedno okno ma długość 300 cm i to jeszcze szło zrobić z prefabrykowanego nadproża (Porotherm). Wszystko to co powyżej 3 metrów to już trzeba robić samemu sztukę. Ale wiem, że się da, sąsiad ma wylane nadrpoże na ponad 5 metrów i żyje :)

Ale jakie nadproże? Jak to ma mieć 6.5 rozpiętości, a cała ściana ma pewnie 9-10m to trzeba to zrobić po całości jako wieniec, a nawet jesli nie po całości to na pewno zespolone i zalane betonem razem z wieńcem na długości conajmniej 7.5m. Tak czy siak to musi być policzone przez konstruktora i zbrojenie odebrane przez kogoś kumatego.

Poziom ma pewnie 2.7m wysokości, okno 2.3m, więc zaledwie 40cm różnicy a wy jeszcze chcecie gołe nadproże upychać.