nalesnik2009 26.08.2017 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Witam, kupiłem dom w stanie deweloperskim i mam pewien problem z kanałami wentylacyjnymi w kuchni i łazience. W kuchni nie zostały wybite otwory do kanałów wentylacyjnych- są zaznaczone na projekcie: W łazience i przedpokoju zostały odsłonięte otwory wentylacyjne w stropie i z nich pewnie mam pociągnąć wentylację do kuchni i łazienki. Są dwa kominy wentylacyjne. Pustak wygląda tak (2 kanały): http://www.termat.pl/img/products/1396447305.png Moje pytanie dotyczy tego czy faktycznie tak mogę zrobić i do którego kanału/komina się wpiąć? Czy z kuchni pociągnąć dwa kanały wentylacyjne do tego komina z przedpokoju, jeden na okap a drugi na kratkę wentylacyjna, czy może ten z okapu podłączyć w łazience? Może mi ktoś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.08.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Po pierwsze to pustak przez ciebie przedstawiony jest pustakiem dymowym. Jeśli u ciebie istnieje tylko jeden taki pustak to masz tylko jeden kanał dymowy i tylko jeden kanał wentylacyjny. Trochę nie chce mi się w to wierzyć i z twojego opisu i schematu na projekcie wynika coś innego. Z projektu wynika że oprócz kanału dymowego kanałów wentylacyjnych jest więcej i jest ich 3 lub nawet 4. Oprucz pustaka dymowego: Są jeszcze pustaki wentylacyjne: Zauważ że według schematu podobny pustak ale wentylacyjny z dwoma kanałami znajduje się po lewej stronie kanału dymowego natomiast drugi po prawej stronie tegoż kanału. Pytanie czy ten drugi ma jeden kanał czy dwa gdyż moze tam być równie dobrze zastosowany jeden pustak: Natomiast z drugiej strony pustak z dwoma kanałami wentylacyjnymi. Schemat jest trochę mały i nieczytelny ale w kuchni są wykute dwa kanały jeden w jednym z kanałów po lewej stronie służący do wentylacji a drugi po prawej stronie kanału do którego można by było podłączyć okap. Po przeciwnej stronie ściany czyli w łazience prawdopodobnie można odsłonięty otwór wykorzystać do wentylacji i tam jest osobny kanał nie spokrewniony z tym w kuchni do którego podłączony będzie okap, natomiast kanał po lewej stronie ma taki sam kanał w pustaku do którego otwór masz w przedpokoju.. Jeśli kanały masz już odkryte to sprawdź czy otwory w łazience i w kuchni a także w przedpokoju i kuchni nie wędrują do tego samego kanału, czyli czy z kuchni nie widać łazienki lub przedpokoju. Jeśli planujesz podłączyć okap który ma wymuszenie czyli wentylator to podłącz go do kanału nie wykorzystywanego przez żadne inne pomieszczenie. W innym przypadku zapachy i opary z kuchni będziesz miał w łazience lub przedpokoju. Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts