Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szlamy uszczelniające - test wodoszczelności

kurtz

Recommended Posts

Testował ktoś szczelność szlamów w realnych warunkach?

Ostatnio malowałem stary fundament sztywnym szlamem markowej firmy i z ciekawości pomalowałem 2 razy kostkę brukową, poczekałem 4 dni aż szlam wyschnie, następnie włożyłem kostkę pomalowaną stronę do wody na 2 dni - wyciągam, rozbijam młotkiem a kostka jest wyraźnie mokra w środku!!!

Tyle się naczytałem, że papa to przeżytek, że tylko systemy bezszwowe itp.

I teraz nie wiem, czy te szlamy mineralne wogóle działają czy to marketing, jakoś ciężko mi uwierzyć, że daje się tyle kasy a to lipa, ale kostka brukowa była cała mokra.

Po pierwsze to szlamy są różne od otwartych dyfuzyjnie po te zamknięte.Po drugie to szlamy stanowią tylko barierę która nie jest nie do przebycia i w zależności od grubości warstwy, przygotowania powierzchni oraz ciśnienia wody na m2 powyżej pewnej granicy wilgoć nadal przenika.

Sama papa nie jest przeżytkiem tylko posiada ona ograniczenia odnośnie zastosowań.

Kostkę brukową trudno jest pokryć papą zachowując jej kształt,, lub też pokryć powierzchnię tarasu a następnie do papy przykleić płytki ceramiczne, szlamy niestety dają taką możliwość.

Całkowitej szczelności nie ma.

Akurat w twoim przypadku:

Wilgoć gruntowa/woda opadowa niezalegająca:

3,5 kg/m²/ok. 2,0 mm

• Woda opadowa zalegająca/woda naporowa:

4,5 kg/m²/ok. 2,5 mm

Pozostałe parametry to szczelność według normy PN EN 12390-8czyli głębokość penetracji wody pod ciśnieniem 1,5bar po czasie 28 dniach.

Beton uznaje się za wodoszczelny jeśli głębokość penetracji jest mniejsza niż 50mm

Woda naporowa - to dla mnie szczelność na tą wodę

Beton wodoszczelny to co innego, tam może być nasiąkliwość, ale ma nie przepuścić na drugą stronę, tak samo jeśli chodzi o zaprawy klisaliczne, beton jest mokry, ale tylko na kilkanaście mm, w przypadku szlamu powierzchnia betonu pod szlamem powinna być sucha, jeśli tak nie jest, to nie wiem po co mi taki materiał.

Zrobię drugie testy.