Vendeur 26.08.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Witam, w starym budownictwie z płyt posiadam w mieszkaniu wszędzie ościeżnice na drzwi o wysokości 194cm. Chciałbym zakupić zwykłe, gładkie, najtańsze drzwi, coś takiego jak tutaj: https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drzwi-wewnetrzne/drzwi/drzwi-jednoskrzydlowe/drzwi-pelne-klasyk-80-prawe-biale.html . Problem w tym, że nigdzie nie znalazłem drzwi o wysokości 194cm, są o 10 cm dłuższe. 10 cm to z kolei za dużo, aby je przyciąć, bo wzmocnienia są mniejsze. Gdzie zatem mogę takie drzwi zakupić? Najlepiej we Wrocławiu. Jeśli to nie będzie możliwe, zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem. Mianowicie przycięcie drzwi a z kawałka odciętego, usunięcie bocznych płyt i wsadzenie tego wzmocnienia, które pozostanie z powrotem do obciętych drzwi. Mam nadzieję, że jest to do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.08.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Dobrze myślisz. Możesz też zamówić drzwi z powiększonym wzmocnieniem do takiego przycięcia (klamka będzie ok 10cm niżej, czyli ok 92-95cm (zalezy czego dotyczy wys. 194). Można też zamówić drzwi specjalnie zrobione na ten wymiar. Tylko pod uwagę trzeba wziąć także inne wymiary (szerokość w felcu, głębokość przylgi, zawiasy, zamek). Zamówisz niemal w każdej lepszej firmie zajmującej się drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 27.08.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Znalezienie gładkiego skrzydła to nie problem. Wyzwaniem staje się skracanie. Albo masz opcję zamówienia drzwi na wymiar z uwzględnieniem wszystkich informacji jakie podał Finlandia - głębokość felcu, szerokość itd., albo możesz zaryzykować i skracać skrzydła ponad wzmocnienie i później takie wzmocnienie wkleić z powrotem do skrzydła.Jak miałbym tak skracać skrzydła to wybrałbym jakieś stabilniejsze wypełnienie od plastra miodu. Albo jaką płytę wiórową albo płytę homalight. Łatwiej później będzie taki kawałek ramiaka wkleić w skrzydło. Z płytą wiórową masz np. Portę, a z płytą Homalight masz Erkado. Tylko zakup takich drzwi i skracanie ich we własnym zakresie ponad 50-80mm to już utrata gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 28.08.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 I dolicz to, że klamka będzie o 10cm niżej jak w oryginale. To już jest spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 29.08.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Tak pomyślałem sobie, że przecież możesz zamówić drzwi w normie czeskiej. Mają one wymiar 198, więc będziesz mógł zrobić skrót. Zapytaj producenta ile jest tam rzeczywiście ramiaka na dole. Nie wiem czy wszyscy produkują w normie Polskiej i Czeskiej. Ja z tego co sprzedaję to w tej normie mam Portę, Erkado i Invado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.08.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Tyle że w normie czeskiej na innych wysokościach są rozmieszczone okucia i to nie będzie pasować do starej ościeżnicy. Chyba że jako komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 29.08.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Mnie w DRE zaproponowali wersję słowacką. Ta sama cena co produkowane wg normy polskiej.DRE_katalog_mini_2017_1_Z2_SK_web.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 30.08.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Moim zdaniem ciężko będzie dopasować nowe skrzydło do starej ościeżnicy. Pytanie jeszcze jak stara jest to ościeżnica, drewniana czy metalowa, fabryczna czy rzeźbiona przez lokalnego stolarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts