Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kupić zwykłe drzwi wewn. gładkie białe o wys 194cm...?

Recommended Posts

Witam,

w starym budownictwie z płyt posiadam w mieszkaniu wszędzie ościeżnice na drzwi o wysokości 194cm. Chciałbym zakupić zwykłe, gładkie, najtańsze drzwi, coś takiego jak tutaj: https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drzwi-wewnetrzne/drzwi/drzwi-jednoskrzydlowe/drzwi-pelne-klasyk-80-prawe-biale.html . Problem w tym, że nigdzie nie znalazłem drzwi o wysokości 194cm, są o 10 cm dłuższe. 10 cm to z kolei za dużo, aby je przyciąć, bo wzmocnienia są mniejsze.

Gdzie zatem mogę takie drzwi zakupić? Najlepiej we Wrocławiu.

Jeśli to nie będzie możliwe, zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem. Mianowicie przycięcie drzwi a z kawałka odciętego, usunięcie bocznych płyt i wsadzenie tego wzmocnienia, które pozostanie z powrotem do obciętych drzwi. Mam nadzieję, że jest to do zrobienia :)

Dobrze myślisz. Możesz też zamówić drzwi z powiększonym wzmocnieniem do takiego przycięcia (klamka będzie ok 10cm niżej, czyli ok 92-95cm (zalezy czego dotyczy wys. 194).

Można też zamówić drzwi specjalnie zrobione na ten wymiar. Tylko pod uwagę trzeba wziąć także inne wymiary (szerokość w felcu, głębokość przylgi, zawiasy, zamek).

Zamówisz niemal w każdej lepszej firmie zajmującej się drzwiami.

Znalezienie gładkiego skrzydła to nie problem. Wyzwaniem staje się skracanie. Albo masz opcję zamówienia drzwi na wymiar z uwzględnieniem wszystkich informacji jakie podał Finlandia - głębokość felcu, szerokość itd., albo możesz zaryzykować i skracać skrzydła ponad wzmocnienie i później takie wzmocnienie wkleić z powrotem do skrzydła.

Jak miałbym tak skracać skrzydła to wybrałbym jakieś stabilniejsze wypełnienie od plastra miodu. Albo jaką płytę wiórową albo płytę homalight. Łatwiej później będzie taki kawałek ramiaka wkleić w skrzydło. Z płytą wiórową masz np. Portę, a z płytą Homalight masz Erkado. Tylko zakup takich drzwi i skracanie ich we własnym zakresie ponad 50-80mm to już utrata gwarancji.

Tak pomyślałem sobie, że przecież możesz zamówić drzwi w normie czeskiej. Mają one wymiar 198, więc będziesz mógł zrobić skrót. Zapytaj producenta ile jest tam rzeczywiście ramiaka na dole. Nie wiem czy wszyscy produkują w normie Polskiej i Czeskiej. Ja z tego co sprzedaję to w tej normie mam Portę, Erkado i Invado.