Justin85 26.08.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Mam taki "drobny" problem. Otóż w projekcie mam ławy o szerokości 60 cm, na to ściany fundamentowe 30 cm z lanego betonu B15 (bez zbrojenia) a ściany z Solbetu (beton komórkowy) też 30cm. Wczoraj była rozmowa z wykonawcą i zaproponował inne rozwiązanie: ściany fundamentowe z bloczków 24cm B20 lub B25, poszerzenie ław do 100 cm i ściany właściwe zrobić z Silki grubość też 24 cm. Zapoznałam się trochę z informacjami o Silce i bardzo mi się podoba ten materiał. Zależy nam aby dom był jak najcieplejszy i lambda równa 0,055 przy Silce vs Solbet 0.119 mówi samo za siebie. Również dzięki cieńszej ścianie o 6 cm można by dołożyć więcej izolacji na ściany. Ogólnie jestem za. Tylko właśnie jest ten problem, że nie ma sensu robić wtedy fundamentów 30cm.Pytanie do znawców - czy taka zmiana jest sensowna, czy wystarczy tylko zgoda kierownika budowy, czy niestety ale trzeba by robić pozwolenie zamienne? Z góry wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 26.08.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 O wszystko to zapytaj kierownika budowy. Żaden wykonawca nie ma prawa samodzielnie podjąć takiej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.08.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 lambda równa 0,055 przy Silce vs Solbet 0.119 mówi samo za siebie. Bładzisz 10x przy silce. Ma lambdę prawie 5x gorszą od BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 26.08.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 A jakie to ma znaczenie przy scianie 2w.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.08.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 A jakie to ma znaczenie przy scianie 2w.. Poza współczynnikiem cena/U to ściana dwuwarstwowa ma drugą warstwę tylko z jednej strony. Nie chroni ona przed ucieczką ciepła do gruntu, do nieogrzewanego poddasza czy do nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts