milsa666 18.03.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Teraz na FM jest reklama Nibe szwecka dotacja 10000 zm, pewnie n 5000-zl nie było chetnych:-) 10k PLN gdy weźmiesz razem z ręku i PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.03.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 (edytowane) Nie sprawdzałem oferty, tylko reklamę widziałem, podejrzewam że z dotacją i tak 50% się przeplaci za nieznany rekuperator i okropnie drogie PV.Ja już zdecydowałem że będzie Samsung i wiecej nie szukam, szkoda czasu, nerwów bo można oglupieć od tego.wszystkiego. Edytowane 18 Marca 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 16.04.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Witam Podpowiedzcie gdzie postawić najlepiej jednostkę zewnętrzną. Weszli tynkarze więc mam trochę czasu, chciałem wylać fundament pod pompę. Najbardziej pasowała by mi wersja 3. Szczególnie że należy zachować minimalną odległość od jednostki. Wentylatory były by osłonięte od wiatru. Jednak nasuwa się pytanie którędy instalator przejdzie przewodami do pompy? Czy trzeba by pomyśleć nad jakimś kanałem w ociepleniu?? Ewentualnie podwiesić je w garażu i w kotłowni pod sufitem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 04.05.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Zwibel, wg mnie 3. jest OK, instalator przejdzie przewodami po prostu przez ścianę, pod wylewką. Z mojej strony pytanie o różnicówkę dla pompy ciepła - czy producenci (albo konkretnie Panasonic) podają w dokumentacji, że musi być osobna? Nie mogę znaleźć rekomendacji producenta, w instrukcji obsługi jest tylko wzmianka Stanowczo zalecamy zainstalowanie urządzenia różnicowoprądowego (RCD) w celu uniknięcia porażenia prądem elektrycznym i/lub pożaru.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.05.2018 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Zwibel, wg mnie 3. jest OK, instalator przejdzie przewodami po prostu przez ścianę, pod wylewką. Z mojej strony pytanie o różnicówkę dla pompy ciepła - czy producenci (albo konkretnie Panasonic) podają w dokumentacji, że musi być osobna? Nie mogę znaleźć rekomendacji producenta, w instrukcji obsługi jest tylko wzmianka . Pompy Panasonic mają wbudowane różnicówki na jedn zewnętrzną i wewnętrzną. Mitsubishi ma wbudowane różnicówkę tylko na grzałki. Samsung ma różnicówki na grzałki i elektronikę a na jednostkę zewnętrzną nie ma Daikin, LG, nie mają różnicówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 10.05.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 WitamJEstem na etapie podłogówki. Zastosowałem sie do pierwszego zalecenia odnośnie przekroju rury mni 25mm. Udało mi się kupić na naszym zadupiu rurę PP32x2,9. Według zapewnień sprzedawcy i na fakturze rura PN16. Jednak zabrakło mi 4m i musiałem gdzieś dokupić okazuje się że nigdzie nie ma takiej. Zacząłem rozkodowywać symbole z rury i jest na niej SDR 11 co by oznaczało że jest to rura PN10 do zimnej wody. Instalacja prawie cała położona od rozdzielaczy. Na rurze jest napisane maks 90 stopni. Znalazłem w ulotce producenta że niby można ją stosować do instalacji podłogowej do 45stopni.Co z tym robić?? Wywalać i dawać miedź?Po rozmiarach to jest ta rurahttp://www.fv-plast.pl/ppr-rura-pn-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.05.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 (edytowane) Witam,(...) 7. Dobór pompy ciepła. Podstawą doboru jest obliczenie zapotrzebowania na ciepło dla budynku. (...)i tak dla przykładu dla domu 180m2 wyjdzie nam około 8kW. Czy to znaczy że teraz bierzemy pompy Panasonic 9kW, LG 9kW, Nibe 8kW i dobór mamy załatwiony bez konsultacji z fachowcem? ! O właśnie nie, takim samodzielnym doborem możemy sobie tylko krzywdę zrobić. Dlaczego? Ponieważ obliczyliśmy zapotrzebowanie budynku przy temperaturze -20st.C na zewnątrz! A moce pomp są podane przy +7st.C na zewnątrz. Ich moc przy temperaturze -20st.C wygląda tak: Panasonic SDC 9W 1F ma 5,5kW LG Therma V II 9kW ma 5,58kW Nibe F2040 8kW ma 4,2kW Więc potrzebujemy 8kW a dostajemy w najlepszym wypadku 5,58kW (bez grzałek), Będzie zimno....(...) a w tym kalkulatorze piszą: "Pompy ciepła pracują tylko z mocą nominalną, więc przy niższym zapotrzebowaniu włączają się i wyłączają cyklicznie, co nie jest korzystne. Dlatego powinno się je dobierać bardzo dokładnie do potrzeb budynku." Czyli jak pompa jest za słaba, to źle bo bedzie zimno, a jak za mocna to tez źle, bo sie bedzie wyłączała i sie uszkodzi... Kalkulator wyliczył mi pompę 7kW wraz z cwu. Kupie taką albo słabszą. Niech sie wspomaga grzałką w mroźne dni, w drugiej taryfie Tauronu. Ja mam zabezpieczenie bodaj 40A (zamówiłem w T 20kW. Mowa jest o 5 żyłach 4mm (takie położę bo jak dam inną pompę w przyszłości to nie będę kuł.) Moja sieć ma 4 żyły, ta piąta to rozumiem uziom z listwy? Edytowane 12 Maja 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 12.05.2018 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 a w tym kalkulatorze piszą: "Pompy ciepła pracują tylko z mocą nominalną, więc przy niższym zapotrzebowaniu włączają się i wyłączają cyklicznie, co nie jest korzystne. Dlatego powinno się je dobierać bardzo dokładnie do potrzeb budynku." Czyli jak pompa jest za słaba, to źle bo bedzie zimno, a jak za mocna to tez źle, bo sie bedzie wyłączała i sie uszkodzi... Kalkulator wyliczył mi pompę 7kW wraz z cwu. Kupie taką albo słabszą. Niech sie wspomaga grzałką w mroźne dni, w drugiej taryfie Tauronu. Ja mam zabezpieczenie bodaj 40A (zamówiłem w T 20kW. Mowa jest o 5 żyłach 4mm (takie położę bo jak dam inną pompę w przyszłości to nie będę kuł.) Moja sieć ma 4 żyły, ta piąta to rozumiem uziom z listwy? Odnośnie doboru pompy to zależy jeszcze czy grzanie pod G12w bo wtedy pompę trzeba dobrać z większym zapasem. Jak grzanie cało dobowe to wtedy pompę dobiera się na miarę +mały zapas. To że wyszło 7kW jeszcze nie znaczy że pompa ma mieć w nazwie 7kW, Tak dla porównania, Panasonic T-CAP 9kW ma lepsze parametry przy -20st.C niż NIBE F2040 16kW A Daikin Altherma III 4kW ma przy -20st.C 4,19kW Panasonic 7kW ma 4kW, Dlatego dobór urządzenia zostawia się fachowcowi który zna te wszystkie informacje. Kabel 5x4mm pasuje do wszystkich praktycznie pomp, a 5 żyła to właśnie uziemienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 12.05.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Odnośnie doboru pompy to zależy jeszcze czy grzanie pod G12w bo wtedy pompę trzeba dobrać z większym zapasem. Jak grzanie cało dobowe to wtedy pompę dobiera się na miarę +mały zapas. To że wyszło 7kW jeszcze nie znaczy że pompa ma mieć w nazwie 7kW, Tak dla porównania, Panasonic T-CAP 9kW ma lepsze parametry przy -20st.C niż NIBE F2040 16kW A Daikin Altherma III 4kW ma przy -20st.C 4,19kW Panasonic 7kW ma 4kW, Dlatego dobór urządzenia zostawia się fachowcowi który zna te wszystkie informacje. Kabel 5x4mm pasuje do wszystkich praktycznie pomp, a 5 żyła to właśnie uziemienie. A jakie to parametry ma T-CAP 9 kW przy -20C ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 12.05.2018 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 A jakie to parametry ma T-CAP 9 kW przy -20C ?? Jeżeli to nie zaczepka tylko wstęp do rzeczowej dyskusji to chętnie odpowiem. Panasonic T-CAP 9kW przy -20st.C na 8,9kW, Nibe 16kW około 7,5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.05.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Jeżeli to nie zaczepka tylko wstęp do rzeczowej dyskusji to chętnie odpowiem. Panasonic T-CAP 9kW przy -20st.C na 8,9kW, Nibe 16kW około 7,5kW. To udostępnij wykresy mocy i COP Panasonica dla -20C . Na stronie Nibe każdy klient znajdzie bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.05.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 (edytowane) To udostępnij wykresy mocy i COP Panasonica dla -20C . Na stronie Nibe każdy klient znajdzie bez problemu. Proszę bardzo: COP jest do -15st.C moc do -20st.C UX09 model 9kW UX12 model 12kW UX16 model 16kW Na stronie NIBE widziałem tylko w dziale pobierz na końcu dokumentacji technicznej, więc dość sporo trzeba naklikać, chyba że jest gdzieś wcześniej. Edytowane 13 Maja 2018 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.05.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Co to za wykresy sam je robiłeś? Pokaż mi dane Panasonica z COP przy tych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.05.2018 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Co to za wykresy sam je robiłeś? Pokaż mi dane Panasonica z COP przy tych temperaturach. Te wykresy to materiały ze szkolenia Panasonic, japończycy udostępniają tylko dane do -15st.C a dane które podałem dostałem od chłopaków z Panasonic, Można sobie jeszcze sprawdzić moc pomp Panasonic przy -20st.C w ich programie Aquarea Designer COP w temperaturach poniżiej -15st.C Panasonic nie udostępnia. ale ze samej mocy widać jaka jest przepaść pomiędzy NIBE i Panasonic. Podobnie jak Panasonic zachowuje się Mitsubishi. Tutaj tabela bardzo dokładna Mitsubishi Zubadan 8kW: W mitsubishi jest to bardzo dokładnie pokazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.05.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Czyli Nibe podaje klientowi te dane do ogólnej wiadomości a Panasonic nie. Chłopaki tobie dali rozumiem. Przepaści tam żadnej nie widzę poza robieniem ludzi w konia i wkładaniu do pompy 9 kW sprężarki 12 kW . I dalej nie wiemy jakie to parametry ma Panasonic przy -20C? A do Nibe ma jeszcze bardzo długą drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.05.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Czyli Nibe podaje klientowi te dane do ogólnej wiadomości a Panasonic nie. Chłopaki tobie dali rozumiem. Przepaści tam żadnej nie widzę poza robieniem ludzi w konia i wkładaniu do pompy 9 kW sprężarki 12 kW . I dalej nie wiemy jakie to parametry ma Panasonic przy -20C? A do Nibe ma jeszcze bardzo długą drogę. Ale jakich cudów się spodziewasz? To analogiczny układ pracujący na takim samym gazie. COP będzie w granicy 1,8 - 2. Przecież to już nie jest istotne, przy -20 to te pomp powinny stać a grzać się powinno grzałkami. Jaki to jest sens przy 2 taryfach, kręcić układem sprężarkowym z taką mizerną sprawnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.05.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Odnośnie doboru pompy to zależy jeszcze czy grzanie pod G12w bo wtedy pompę trzeba dobrać z większym zapasem. Jak grzanie cało dobowe to wtedy pompę dobiera się na miarę +mały zapas. To że wyszło 7kW jeszcze nie znaczy że pompa ma mieć w nazwie 7kW, Tak dla porównania, Panasonic T-CAP 9kW ma lepsze parametry przy -20st.C niż NIBE F2040 16kW A Daikin Altherma III 4kW ma przy -20st.C 4,19kW Panasonic 7kW ma 4kW, Dlatego dobór urządzenia zostawia się fachowcowi który zna te wszystkie informacje. Kabel 5x4mm pasuje do wszystkich praktycznie pomp, a 5 żyła to właśnie uziemienie. Bede mial taryfe G12w lub G13. Co do tych pomp, Nibe jest taka dobra? Widzialem na A. Oferte z3szwedzka dotacja na f2040 6kW za jakies smieszne 12 tys netto. Co do Daikina 4kW to z tak dobrą pracą wystarczy taka moc na moj domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 13.05.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Ale jakich cudów się spodziewasz? To analogiczny układ pracujący na takim samym gazie. COP będzie w granicy 1,8 - 2. Przecież to już nie jest istotne, przy -20 to te pomp powinny stać a grzać się powinno grzałkami. Jaki to jest sens przy 2 taryfach, kręcić układem sprężarkowym z taką mizerną sprawnością. Może tak sens, że cop 2 , da o 50% niższe koszta ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.05.2018 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Czyli Nibe podaje klientowi te dane do ogólnej wiadomości a Panasonic nie. Chłopaki tobie dali rozumiem. Przepaści tam żadnej nie widzę poza robieniem ludzi w konia i wkładaniu do pompy 9 kW sprężarki 12 kW . I dalej nie wiemy jakie to parametry ma Panasonic przy -20C? A do Nibe ma jeszcze bardzo długą drogę. Ale co w tym złego że Panasonic robi na jednej sprężarce 9kW i 12kW. Mitsubishi 8kW oraz 11kW to też co samo. Daikin 6kW i 8kW też to samo Tylko inny soft wgrany. Jak rozłożę NIBE to też tak bedzie. W LG 12kW i 14kW też jest ta sama sprężarka. Więc o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.05.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 To dlaczego sprzedają to samo w innych cenach zmieniając tylko nazwę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts