NC_PC 13.05.2018 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 To dlaczego sprzedają to samo w innych cenach zmieniając tylko nazwę ? Bo dzięki temu podnoszą sobie zyski a pompy są tańsze w produkcji, A jak patrzysz na VW Golfa i Skoda octavia to wiesz że silniki te same, i płyty podłogowe też? A przecież sprzedają to pod innymi nazwami a prawie to jest to samo. Tak jest świat poukładany, chcesz z tym walczyć ? Bo nie rozumiem Twoich intencji . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 13.05.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Witam mam pytanie jak najbardziej w temacie. Muszę zrobić ocieplanie domu przed montażem pompy ciepła, czy mogę sam ułożyć instalacje rur i okablowanie jeśli tak to jekie rury i okablowanie puścić? ?? Odległość między jednostkami wew/zew 7m z czego 4m po ścianie zewnętrznej (czarna linia) czy lepiej poczekać na montażyste i puścić wszystko wewnątrz garażu (zielona linia)??? Proszę o sugestie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.05.2018 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Witam mam pytanie jak najbardziej w temacie. Muszę zrobić ocieplanie domu przed montażem pompy ciepła, czy mogę sam ułożyć instalacje rur i okablowanie jeśli tak to jekie rury i okablowanie puścić? ?? Odległość między jednostkami wew/zew 7m z czego 4m po ścianie zewnętrznej (czarna linia) [ATTACH=CONFIG]412934[/ATTACH] czy lepiej poczekać na montażyste i puścić wszystko wewnątrz garażu (zielona linia)??? Proszę o sugestie Pozdrawiam Sam tego nie dotykaj, bo to nie takie proste jak rury hydrauliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.05.2018 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 To dlaczego sprzedają to samo w innych cenach zmieniając tylko nazwę ? Mialem Cię za poważnego czlowieka, biznes to biznes, auto z silnikiem 1,4 może mieć moc 80,100 i 120 KM różnica to tylko sterownik a cena?2000 dopłaty do każdej wersji.... Po co robić kilka sprężarek, kilka obudów to koszty a czym.mniek części tym mniejsza stany magazynowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 14.05.2018 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Może zapytam inaczej.Zalecane rury do rozdzielaczy min 25mm wewnątrz, co zatem stosujecie ?? Czy można zastosować rurę PP 32 PN 10. Czy jednak iść w miedź?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Dorzucę ostrzejszy przykład sprzedawania tego samego produktu w różnych cenach - procesory. Często mają ustawione taktowanie niższe, niż są w stanie uzyskać a nawet zablokowane rdzenie. Producentowi łatwiej produkować jeden produkt i tylko ograniczać jego wartość użytkową, niż produkować faktycznie różne produkty. A gdyby sprzedawał tylko mocniejszy sprzęt, to nie zarobiłby tyle. Pewnie kiedyś tak było, ale konkurencja wykosiła takie podejście. W przypadku PC jest jeszcze jedna rzecz - nikt nie potrzebuje mocy maksymalnej pompy PW w warunkach, w których jest w stanie ona ją uzyskać. Więc lepiej marketingowo wygląda przycięcie jej mocy w takich warunkach - a chwalenie się "stałą mocą do -15*. Bo rozsądny inwestor i instalator nie patrzą na moc w lecie, a dobierają moc na mrozy. Tylko jak przekonać klienta, żeby kupił PC o mocy 12kW gdy w OZC ma maksymalne obciążenie 4kW? Tłumaczyć, że ta pompa ma ledwo 5kW@-15*? To co to za szmelc? T-Cap ma dalej tyle, co w nazwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.05.2018 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Może zapytam inaczej. Zalecane rury do rozdzielaczy min 25mm wewnątrz, co zatem stosujecie ?? Czy można zastosować rurę PP 32 PN 10. Czy jednak iść w miedź?? Tak PP 32 PN 10 jest ok, tylko trzeba dokładnie zgrzewać bo tam jest mniejszy margines błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 14.05.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Mialem Cię za poważnego czlowieka, biznes to biznes, auto z silnikiem 1,4 może mieć moc 80,100 i 120 KM różnica to tylko sterownik a cena?2000 dopłaty do każdej wersji.... Po co robić kilka sprężarek, kilka obudów to koszty a czym.mniek części tym mniejsza stany magazynowe. W samochodach można zrobić chip-tuning, czy w pompie ciepła też można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.05.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Skoro tam się da, to i tutaj też. Pytanie czy ktoś tym się zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 14.05.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Mialem Cię za poważnego czlowieka, biznes to biznes, auto z silnikiem 1,4 może mieć moc 80,100 i 120 KM różnica to tylko sterownik a cena?2000 dopłaty do każdej wersji.... Po co robić kilka sprężarek, kilka obudów to koszty a czym.mniek części tym mniejsza stany magazynowe. Miałeś mnie za poważnego - ale wyznanie gratuluję! Miałeś ofertę pewnie od CNC dlaczego nie skorzystałeś? Nie ważne co w samochodach ale jak jesteś klientem a twój instalator cie szanuje to ci powie żebyś wziął 9 kW a nie 12 kW T-capa bo to ta sama pompa 4000 zł droższa! A cudów nie ma i żadna pompa nie ma stałej wydajności ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.05.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 (edytowane) Nie skorzystam z oferty CNC bo ma za daleko i ceny raczej z tych wyższych....Mój instalator namawia mnie na pompę 6kW i twierdzi że wystarczy a przecież jakby powiedział że mam kupić 9kW to bym wziął i on by zarobił 2 tyś wiecej.OZC przed budową domu wskazywało zapotrzebowanie na poziomie 4,4kW teraz po budowie i zrobieniu podlogowki oraz poprawie OZC wyszlo 3,6kW więc 6 kW bedzie idealna.Ostatnio chodzi za mną Daikin Altherma 3 4 kW ale nie mam dojścia do dobrej ceny i Samsung wyjdzie o kilka tysięcy taniej.Nawet jakby kilka dni jechał na grzałkach to spoko bo założę fotowoltaike to prąd będzie za darmo:-) Edytowane 16 Maja 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 23.05.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Czy są jakieś zalecenia co do odległości jednostek wew/zew pompy ciepła. Czy 3,5 metra w lini prostej dla np Panasonica będzie ok? Gdzieś czytałem o odległościach ale nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.05.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Długość orurowania między jednostką wew. a zew. nie może być mniejsza niż 3 m i nie powinna przekraczać 30 m. Jeśli odległość ta jest większa niż 10 m należy uzupełnić czynnik i trzeba się liczyć ze spadkiem jej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 24.05.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 17.06.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 świetny wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 22.06.2018 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Cześć, odnośnie wymiarów fundamentu pod jednostkę zewnętrzną to powiedzcie proszę, czy istotne jest aby była zachowana jakaś określona wysokość tego fundamentu nad poziom gruntu? czy jego wysokość może być równa poziomowi gruntu? PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.06.2018 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Fundament doprowadza sie do poziomu 0 czyli poziom gruntu, powyżej tego wystaje już stojak od pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 22.06.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Fundament doprowadza sie do poziomu 0 czyli poziom gruntu, powyżej tego wystaje już stojak od pompy. Czy jest gdzieś wymiar fundamentu pod pompę T-cap 9kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.06.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Fundament to szumne pojęcie - wystarczą 2 stopy z bloczków fundamentowych. Przy wylaniu czegoś w rodzaju płyty bezwzględnie pamiętaj o odprowadzeniu skroplin. Przy chłonnym podłożu i stopach niekoniecznie. O rozstaw pytaj swojego instalatora. Wszystko zależy czy i jaki stojak zastosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 22.06.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Ja mam dwa pustaki szalunkowe wkopane w ziemie i wypełnione betonem. Ułożone równolegle do siebie.Odległość między środkami 62 cm. Stojak ma regulowany rozstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts