Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakich błędów unikąć przed montażem pompy ciepła, jak przygotować budynek.

NC_PC

Recommended Posts

Czy jest gdzieś wymiar fundamentu pod pompę T-cap 9kW?

Ja zalecam klientom wylać fundament 50x100cm do wysokości 0. I głębokość jego to conajmniej 80cm bo wtedy po kilku latach nie robi się krzywy.

Każdy mój klient dostaje zawsze instrukcję co przygotować przed montażem pompy ciepła by nie trzeba było robić potem poprawek.

• Odpowiedzi 478
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy są jakieś zalecenia co do odległości jednostek wew/zew pompy ciepła. Czy 3,5 metra w lini prostej dla np Panasonica będzie ok?

Gdzieś czytałem o odległościach ale nie mogę znaleźć.

Witam,

Usytuowanie jednostki zewnętrznej pompy ciepła nie powinno być w odległości większej niż 30 metrów od skraplacza (jednostki wewnętrznej). Ponadto należy zachować ok. 6 metrów wolnego miejsca przed parownikiem, ponieważ wszelkiego rodzaju przeszkody mogą powodować zwiększenie poziomu hałasu. Ze względu na szum wydzielany przez urządzenie dobrze jest również pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od okien. Podsumowując, zalecany jest montaż parownika przy budynku w odległości 40 cm od ściany i jak najdalej od okien. Dodatkowo jeżeli parownik nie posiada wbudowanego zabezpieczenie przenoszenia drgań na konstrukcję budynku, wymagane będzie stosowanie dodatkowej warstwy wibroizolacyjnej w fundamencie.

[moderowano]

W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.

• 1 month później...
Gość Arturo72
Z jaką najniższą mocą może pracować ?

- Panasonic 7 kW/1f /wersja H

- Panasonic 9 kW/1f/ wersja H

Grzejac wylewke betonową ten parametr jest mało istotny.

Dotyczyć to może jedynie wylewek anhydrytowych gdzie odbiór ciepła jest prawie natychmiastowy co wymusza ciągle grzanie.

Grzejac wylewke betonową ten parametr jest mało istotny.

Dotyczyć to może jedynie wylewek anhydrytowych gdzie odbiór ciepła jest prawie natychmiastowy co wymusza ciągle grzanie.

Ale w przypadku gdy nie zależy nam na grzaniu tylko wylewki , a np grzejemy pomieszczenie nad wylewką ,to nie jest istotne jaka jest wylewka.

Pompa ciepła dostarcza energię i musi dostarczyć taką samą porcję energii aby uzyskać ten sam efekt .

• 4 weeks później...

Czy wiadomo, jakie są wymagania odnośnie uziemienia jednostki zewnętrznej???

Co znaczy;

- poprawnie wykonane uziemienie ?,

- zrobić prawidłowy uziom?

- zrobić dobry uziom?

Czym mniejsza rezystancja tego uziemienia tym niższe przepięcie pojawi się za zabezpieczeniem

Jaki to ma być rząd wielkości tej rezystancji???

,

Edytowane przez Andrzej5101

• 3 weeks później...
Obecnie jestem na etapie SSZ i wykonywania instalacji elektrycznej. CO i CWU będzie z powietrznej pompy ciepła, prawdopodobnie LG lub Panasonic o mocy 7-9kW. Dom parterowy 110 m2, w całości ogrzewanie podłogowe. Nigdy nie miałem do czynienia z pompami, dlatego proszę o informacje czy należy przewidzieć jakieś okablowanie dla sterowników pokojowych (jeżeli tak to jaki kabel i w którym pomieszczeniu) oraz dla czujników temperatury na zewnątrz (czy może jednostka zewnętrzna ma je wbudowane ??). Proszę praktyków o wszelkie sugestie w zakresie niezbędnego okablowania.

Obecnie jestem na etapie SSZ i wykonywania instalacji elektrycznej. CO i CWU będzie z powietrznej pompy ciepła, prawdopodobnie LG lub Panasonic o mocy 7-9kW. Dom parterowy 110 m2, w całości ogrzewanie podłogowe. Nigdy nie miałem do czynienia z pompami, dlatego proszę o informacje czy należy przewidzieć jakieś okablowanie dla sterowników pokojowych (jeżeli tak to jaki kabel i w którym pomieszczeniu) oraz dla czujników temperatury na zewnątrz (czy może jednostka zewnętrzna ma je wbudowane ??). Proszę praktyków o wszelkie sugestie w zakresie niezbędnego okablowania.

sterowniki w pomieszczniach robi się bezprzewodowe,

Okablowania też nie potrzeba do czujników zewnętrznych.

Kabel to kabel, zawsze będzie lepszy od sterownia radiowego. Jeżeli masz możliwość to przygotuj sobie kabel 5x0,75mm do termostatu. Jeżeli będzie jeden termostat, to kabel położyć między jednostką wew. (split) a pokojem dziennym (salon). Jeżeli będzie więcej, kable trzeba prowadzić do rozdzielacza podłogówki plus zasilanie 3x1,5mm.

mam pytanko, w domu piętrowym mam 2 rozdzielacze - doprowadziłem rury zasilające o srednicy 32 mm wspólne dla obydwu rozdzielaczy - są blisko siebie generalnie 2,5 m w pionie. Czy to nie będzie problemem dla pompy ciepla ?

Druga sprawa czy należy ułozyć przewód sygnałowy pomiędzy jednostką zew. i wew. panasonic aquarela t-cap serii H, jeśli tak to jaki ? Czy to ewentualnie też działą bezprzewodowo ?

mam pytanko, w domu piętrowym mam 2 rozdzielacze - doprowadziłem rury zasilające o srednicy 32 mm wspólne dla obydwu rozdzielaczy - są blisko siebie generalnie 2,5 m w pionie. Czy to nie będzie problemem dla pompy ciepla ?

Druga sprawa czy należy ułozyć przewód sygnałowy pomiędzy jednostką zew. i wew. panasonic aquarela t-cap serii H, jeśli tak to jaki ? Czy to ewentualnie też działą bezprzewodowo ?

lepiej jest doprowadzić rury od każdego rozdzielacza do kotłowni osobno, tak by własnie ich nie łączyć, a jeżeli łączyć to dopiero ewentualnie w kotłowni a nie pod posadzką.

Przewód pomiędzy jednostkami kładzie instalator.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

W czasie dużych wyładowań atmosferycznych;

- wyłączam sprzęt elektroniczny z gniazdek ( laptopy, telewizor, sprzęt grający),

- jakie jest Za i Przeciw Wyłączeniu zasilania / bezpieczników za licznikowych przed pompą ( PW/PC 9 kW/1f/T-Cap ) na czas wyładowań ???

Edytowane przez Andrzej5101