NC_PC 01.07.2018 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Czy jest gdzieś wymiar fundamentu pod pompę T-cap 9kW? Ja zalecam klientom wylać fundament 50x100cm do wysokości 0. I głębokość jego to conajmniej 80cm bo wtedy po kilku latach nie robi się krzywy. Każdy mój klient dostaje zawsze instrukcję co przygotować przed montażem pompy ciepła by nie trzeba było robić potem poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.07.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Czy są jakieś zalecenia co do odległości jednostek wew/zew pompy ciepła. Czy 3,5 metra w lini prostej dla np Panasonica będzie ok? Gdzieś czytałem o odległościach ale nie mogę znaleźć. Witam, Usytuowanie jednostki zewnętrznej pompy ciepła nie powinno być w odległości większej niż 30 metrów od skraplacza (jednostki wewnętrznej). Ponadto należy zachować ok. 6 metrów wolnego miejsca przed parownikiem, ponieważ wszelkiego rodzaju przeszkody mogą powodować zwiększenie poziomu hałasu. Ze względu na szum wydzielany przez urządzenie dobrze jest również pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od okien. Podsumowując, zalecany jest montaż parownika przy budynku w odległości 40 cm od ściany i jak najdalej od okien. Dodatkowo jeżeli parownik nie posiada wbudowanego zabezpieczenie przenoszenia drgań na konstrukcję budynku, wymagane będzie stosowanie dodatkowej warstwy wibroizolacyjnej w fundamencie. [moderowano] W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 5 Lipca 2018 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 06.07.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Ale jeśli jednostka zewnętrzna jest na osobnym fundamencie, to czy wibroizolacja jest potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.07.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Ale jeśli jednostka zewnętrzna jest na osobnym fundamencie, to czy wibroizolacja jest potrzebna? Prawdopodobnie chodzi o wibracje przenoszone poprzez rury, które łączą jednostkę zewnętrzną z wewnętrzną. To, że PC stoi na osobnym fundamencie nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.08.2018 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Panasonic T-CAP 9kW przy -20st.C na 8,9kW, Z jaką najniższą mocą może pracować Panasonic T-CAP/1f / 9 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.08.2018 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Z jaką najniższą mocą może pracować Panasonic T-CAP/1f / 9 kW ? około 3kW, bo minimalna pobierana moc to 1kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.08.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Z jaką najniższą mocą może pracować ? - Panasonic 7 kW/1f /wersja H - Panasonic 9 kW/1f/ wersja H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.08.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Z jaką najniższą mocą może pracować ? - Panasonic 7 kW/1f /wersja H - Panasonic 9 kW/1f/ wersja H Grzejac wylewke betonową ten parametr jest mało istotny. Dotyczyć to może jedynie wylewek anhydrytowych gdzie odbiór ciepła jest prawie natychmiastowy co wymusza ciągle grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.08.2018 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Grzejac wylewke betonową ten parametr jest mało istotny. Dotyczyć to może jedynie wylewek anhydrytowych gdzie odbiór ciepła jest prawie natychmiastowy co wymusza ciągle grzanie. Ale w przypadku gdy nie zależy nam na grzaniu tylko wylewki , a np grzejemy pomieszczenie nad wylewką ,to nie jest istotne jaka jest wylewka. Pompa ciepła dostarcza energię i musi dostarczyć taką samą porcję energii aby uzyskać ten sam efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.08.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 około 3 kW, bo minimalna pobierana moc to 1 kW Tak było dla wersji pomp F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.09.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Czy wiadomo, jakie są wymagania odnośnie uziemienia jednostki zewnętrznej???Co znaczy; - poprawnie wykonane uziemienie ?, - zrobić prawidłowy uziom? - zrobić dobry uziom? Czym mniejsza rezystancja tego uziemienia tym niższe przepięcie pojawi się za zabezpieczeniem Jaki to ma być rząd wielkości tej rezystancji??? , Edytowane 6 Września 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 20.09.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Obecnie jestem na etapie SSZ i wykonywania instalacji elektrycznej. CO i CWU będzie z powietrznej pompy ciepła, prawdopodobnie LG lub Panasonic o mocy 7-9kW. Dom parterowy 110 m2, w całości ogrzewanie podłogowe. Nigdy nie miałem do czynienia z pompami, dlatego proszę o informacje czy należy przewidzieć jakieś okablowanie dla sterowników pokojowych (jeżeli tak to jaki kabel i w którym pomieszczeniu) oraz dla czujników temperatury na zewnątrz (czy może jednostka zewnętrzna ma je wbudowane ??). Proszę praktyków o wszelkie sugestie w zakresie niezbędnego okablowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 21.09.2018 04:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Obecnie jestem na etapie SSZ i wykonywania instalacji elektrycznej. CO i CWU będzie z powietrznej pompy ciepła, prawdopodobnie LG lub Panasonic o mocy 7-9kW. Dom parterowy 110 m2, w całości ogrzewanie podłogowe. Nigdy nie miałem do czynienia z pompami, dlatego proszę o informacje czy należy przewidzieć jakieś okablowanie dla sterowników pokojowych (jeżeli tak to jaki kabel i w którym pomieszczeniu) oraz dla czujników temperatury na zewnątrz (czy może jednostka zewnętrzna ma je wbudowane ??). Proszę praktyków o wszelkie sugestie w zakresie niezbędnego okablowania. sterowniki w pomieszczniach robi się bezprzewodowe, Okablowania też nie potrzeba do czujników zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 21.09.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Dziękuję za przydatne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 22.09.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Kabel to kabel, zawsze będzie lepszy od sterownia radiowego. Jeżeli masz możliwość to przygotuj sobie kabel 5x0,75mm do termostatu. Jeżeli będzie jeden termostat, to kabel położyć między jednostką wew. (split) a pokojem dziennym (salon). Jeżeli będzie więcej, kable trzeba prowadzić do rozdzielacza podłogówki plus zasilanie 3x1,5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 24.09.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 mam pytanko, w domu piętrowym mam 2 rozdzielacze - doprowadziłem rury zasilające o srednicy 32 mm wspólne dla obydwu rozdzielaczy - są blisko siebie generalnie 2,5 m w pionie. Czy to nie będzie problemem dla pompy ciepla ? Druga sprawa czy należy ułozyć przewód sygnałowy pomiędzy jednostką zew. i wew. panasonic aquarela t-cap serii H, jeśli tak to jaki ? Czy to ewentualnie też działą bezprzewodowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 24.09.2018 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 mam pytanko, w domu piętrowym mam 2 rozdzielacze - doprowadziłem rury zasilające o srednicy 32 mm wspólne dla obydwu rozdzielaczy - są blisko siebie generalnie 2,5 m w pionie. Czy to nie będzie problemem dla pompy ciepla ? Druga sprawa czy należy ułozyć przewód sygnałowy pomiędzy jednostką zew. i wew. panasonic aquarela t-cap serii H, jeśli tak to jaki ? Czy to ewentualnie też działą bezprzewodowo ? lepiej jest doprowadzić rury od każdego rozdzielacza do kotłowni osobno, tak by własnie ich nie łączyć, a jeżeli łączyć to dopiero ewentualnie w kotłowni a nie pod posadzką. Przewód pomiędzy jednostkami kładzie instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 09.10.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Czy przy ogrzewaniu podłogowym jednej kondygnacji np. 100 m2 pompą ciepła, bez potrzeby sterowania temperaturą pomieszczeń (siłowniki) można zastosować rozdzielacz tylko z rotametrami, np. Kan 55A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.10.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 sterowniki w pomieszczniach robi się bezprzewodowe, Okablowania też nie potrzeba do czujników zewnętrznych. Sterownik Panasonica wersja H wymaga przewodu 2 żyłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.10.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 (edytowane) W czasie dużych wyładowań atmosferycznych; - wyłączam sprzęt elektroniczny z gniazdek ( laptopy, telewizor, sprzęt grający), - jakie jest Za i Przeciw Wyłączeniu zasilania / bezpieczników za licznikowych przed pompą ( PW/PC 9 kW/1f/T-Cap ) na czas wyładowań ??? Edytowane 24 Października 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts