Andrzej5101 21.02.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Jak wygląda kwestia " Automatycznego przełącznika faz "; https://www.plcs.net.pl/index.php/katalog-automatyki/mierniki-i-regulatory/sterowniki-szr/novatek-pef-301-automatyczny-przelacznik-faz-pef-301.html 1/ gdy moc nie przekracza 3,5 kW (16 A), obciążenie jest zasilane bezpośrednio z PEF-301;2/ gdy moc przekracza 3,5 kW (16 A), przełącznik faz steruje cewkami styczników zewnętrznych o odpowiedniej mocy.....Progi minimalnego i maksymalnego napięcia ustawiane są przez użytkownika. Czy dla pomp PC/PW do 9 kW/1f/ T-Cap moc przekracza 3,5 kW na jedną fazę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 21.02.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 W czasie silnych mrozów lub grzania wody T-cap 9kW przekracza 3,5kW. Jest jeszcze pytanie o czas przełączania, czy jest na tyle szybki ,że pompa się nie wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 22.02.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Zapytam o montaż. Na jakich przewodach? Jest miedź, są te szare co wyglądają jak plastikowe i takie elastyczne. Patrze po realizacjach i różnie to instalatorzy robią - czy ma to znaczenie z wyjątkiem wizualnego? Ktoś coś podpowie proszę. Te najtańsze oferty, które otrzymałem to głównie realizacje na takich elastycznych przewodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 23.02.2019 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Jest jeszcze pytanie o czas przełączania, czy jest na tyle szybki ,że pompa się nie wyłączy. No właśnie. Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu przełącznikiem w pompach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 01.03.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Cześć, Mam pytanie, mój eletryk chce przygotować kotłownie pod pompę ciepła - pompa nie wybrana bo czekam na wynik konkursu, który przekładają od września - teraz kolejny temat marzec - szkoda gadać. Teraz nie wiem czy będzie 1faz czy 3 faz - bo oferty mam różne. Na pewno będzie grzałka, która wspomoże jak trzeba będzie i tu zakładam coś koło 9kW - to rozumiem musi być pod siłę. Czy ktoś coś może podpowiedzieć ? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 01.03.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Jak elektryk ci przygotowuje kotłownie to co ci szkodzi położyć 5 przewodów (3fazy)? Nad czym się zastanawiasz?Różnica w kosztach żadna, a masz wybór PC 1f vs 3f, albo 1f i grzałki na innej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 01.03.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Cześć, Mam pytanie, mój eletryk chce przygotować kotłownie pod pompę ciepła - pompa nie wybrana bo czekam na wynik konkursu, który przekładają od września - teraz kolejny temat marzec - szkoda gadać. Teraz nie wiem czy będzie 1faz czy 3 faz - bo oferty mam różne. Na pewno będzie grzałka, która wspomoże jak trzeba będzie i tu zakładam coś koło 9kW - to rozumiem musi być pod siłę. Czy ktoś coś może podpowiedzieć ? Z góry dzięki za pomoc. Ja kupiłem sobie wszystko w sklepie internetowym przez co mogłem sobie kupić grubsze kable niż w sklepie stacjonarnym w tej samej cenie a nawet taniej. zabezpieczenie główne C32A kabel do kotłowni 5x10mm2 w kotłowni tablica rozdzielcza w której można sobie gmyrać do woli i podłączać co sie chce narazie dwa podliczniki na dwie fazy ,i na każdej fazie B25A 5x10mm2 dlatego że niewiadomo co tam kiedyś do łba przyjdzie i co tam jeszcze podłączę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 01.03.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 kabel do kotłowni 5x10mm2 Minimum to 4mm2, zalecany 6mm2. Rozrzutny kolega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 01.03.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Minimum to 4mm2, zalecany 6mm2. Rozrzutny kolega Elektrykowi nie było do śmiechu przy wyginaniu tego 10mm2 ale co tam niech wie za co wzioł kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.03.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) W zależności od obecności i jakości napięcia na fazach przełącznik PEF-301 automatycznie dokonuje ; - wyboru fazy o najlepszych parametrach i przełącza na tą fazę obciążenie jednorazowe o dowolnej mocy: W czasie silnych mrozów lub grzania wody T-cap 9 kW przekracza 3,5 kW. Jest jeszcze pytanie o czas przełączania, czy jest na tyle szybki, że pompa się nie wyłączy. Moc na jednej fazie dla T-Cap/ 9 kW/1f przekracza moc 3,5 kW/16 A, co objawia się uszkodzeniem "przełącznika faz " i awarią w zasilaniu pompy. Dlatego konieczne jest stosowanie ; 1/Automatycznego elektronicznego przełącznika faz; ....... PEF-301 ; PF-441 ; PF-451 ..........plus 2/ Styczniki 25 A / 230 V - szt;3 ; https://sklep.doko.pl/pl/p/Automatyczny-przelacznik-faz-PF-451-FF/12067 Edytowane 20 Czerwca 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord10 10.03.2019 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Elektronikę zabezpiecza się przepięciówką o charakterystyce A. Do jest do dużych silników lub ciągów świateł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord10 10.03.2019 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Przy pompie przepięciówka klasy D a w skrzynce C lub B+C w zależności czy przyłącze idzie powyżej 200m w ziemi czy nie. Oczywiście do przepięciówki musimy zrobić odpowiednie uziemienie. Dlaczego warto dawać przepięciówkę? Ponieważ to najczęściej elektronika pada w pompach a po paru (nastu) latach może być już ciężko o oryginalną elektronikę do pompy i może się to skończyć wymianą całej pompy. JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.03.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Elektronikę zabezpiecza się przepięciówką o charakterystyce A. Do jest do dużych silników lub ciągów świateł czyżby? a nie jest tak: "Trzeci stopień ochrony tworzą ochronniki warystorowo - iskiernikowe (klasa D). Jest to ochrona uzupełniająca- stosowana do ochrony szczególnie wrażliwych na przepięcia i cennych urządzeń elektrycznych i elektronicznych.Ochronniki trzeciego stopnia instaluje się np. na zasilaniu gniazd wtyczkowych, w puszkach instalacyjnych i kanałachkablowych (traktach przewodowych), jako układy ochronne wtykane do gniazd lub instalowane bezpośrednio wchronionych urządzeniach." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord10 11.03.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Jestem elektrykiem A to z internetuA Dla urządzeń elektroniki 2 -3B Standardowe, np. gniazda w mieszkaniach 1,13 – 1,45 3 - 5C Dla urządzeń o zwiększonym prądzie rozruchowym, np. silniki indukcyjne, lampy wyładowcze 1,13 – 1,45 5 -10D Dla urządzeń o dużym prądzie rozruchowym, np. zabezpieczenie zwarciowe silników energooszczędnych, transformatorów 1,13 – 1,45 10 - 20E Wyłączniki selektywne, np. zabezpieczenie przedlicznikowe K Charakterystyka dla urządzeń trójfazowych (Eaton/Moeler) 1,05 - 1,30 8 - 12L Charakterystyka stosowana w wkręcanych bezpiecznikach automatycznych zastępujących bezpieczniki topikowe, obecnie zastąpiona charakterystyką B. S Charakterystyka selektywna (Eaton/Moeler) 13 - 17Z Charakterystyka o podwyższonej czułości, przeznaczona do ochrony elektroniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I am Batman 11.03.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Witam, Nigdzie nie mogę uzyskać informacji na dręczący mnie temat a wątek w kategorii 'ogrzewanie' niewiele zmienił, może tutaj uzyskam więcej informacji. Jestem na taki etapie budowy, że muszę zdecydować na jakiej wysokości będzie ZERO. Miałem w planie na chudym na gruncie dać 25 cm dobrego EPS i wylewkę grubości aż 14 cm, w który będzie ogrzewanie podłogowe. Wszystko to w celu uzyskania jak największej akumulacji aby powietrzna pompa ciepła nagrzewała w taniej nocnej taryfie (G13) a w dzień podłoga jak najdłużej oddawała ciepło. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? Ja sam takie wykonanie widziałem tylko raz ale inwestor sobie chwalił. Z góry dzięki za każdą opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 11.03.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Jestem elektrykiem To jak jesteś elektrykiem to nie myl zabezpieczeń nadpradowych z zabezpieczeniami przeciwprzeppieciowymi, ochronnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Jestem elektrykiem A to z internetu A Dla urządzeń elektroniki 2 -3 Potwierdzasz moje zdanie o elektrykach. Wcześniej pisałeś o przepieciówkach Elektronikę zabezpiecza się przepięciówką o charakterystyce A. Klasa A to jest do zabezpieczania linii napowietrznych, a nie urządzeń w domu. Teraz (chyba?) piszesz o wyłącznikach nadprądowych. Uporządkuj wiedzę i wypowiedzi. Z katalogu ochronników przepięciowych Legranda: Rodzaje ochronników przeciwprzepięciowych ■ typ 1 (klasa B) – pierwszy stopień ochrony. Umożliwiają przepływ do ziemi prądu w postaci fali 10/350 μs, najbliższej w swej charakterystyce fali prądu udarowego. Właśnie dlatego ochronniki tego typu mają większą wydajność rozładowywania energii. Stosowane w miejscu wprowadzenia zasilania do budynku (rozdzielnica główna) oraz wtedy, gdy instalacja elektryczna jest narażona na bezpośrednie działanie prądu udarowego, czyli w przypadkach, gdy: ■ budynek wyposażony jest w instalację odgromową (piorunochron) ■ budynek zasilany jest z linii napowietrznej ■ budynek zasilany jest z krótkiego podejścia kablowego (poniżej 150 m) ■ budynek posiada wspólny uziom z innymi budynkami narażonymi na bezpośrednie działanie prądu udarowego ■ typ 2 (klasa C) – drugi stopień ochrony. Umożliwiają przepływ do ziemi prądu w postaci fali 8/20 μs, najbliższej w swej charakterystyce falom prądowym z uwagi na pośrednie efekty uderzenia pioruna. Stosowane wewnątrz instalacji elektrycznej za rozdzielnicą główną (rozdzielnice obwodowe, piętrowe, mieszkaniowe) ■ typ 3 (klasa D) – stosowane do zabezpieczenia końcowego, przy zabezpieczanym urządzeniu (gniazdka i puszki) Edytowane 11 Marca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Jestem na taki etapie budowy, że muszę zdecydować na jakiej wysokości będzie ZERO. Zero masz wpisane w projekcie i jest święte. Jak w czasie inwentaryzacji powykonawczej geodeta zmierzy coś innego - to masz poważny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.03.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Nie ma to jak się ujawnić "Jestem Elektrykiem" i od razu ośmieszyć Kable do kotłowni prowadzą 5x10 mm2 To do budynku chyba 4x25 mm2 w miedzi albo i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord10 11.03.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Potwierdzasz moje zdanie o elektrykach. Wcześniej pisałeś o przepieciówkach Klasa A to jest do zabezpieczania linii napowietrznych, a nie urządzeń w domu. Teraz (chyba?) piszesz o wyłącznikach nadprądowych. Uporządkuj wiedzę i wypowiedzi. Z katalogu ochronników przepięciowych Legranda: Rodzaje ochronników przeciwprzepięciowych ■ typ 1 (klasa B) – pierwszy stopień ochrony. Umożliwiają przepływ do ziemi prądu w postaci fali 10/350 μs, najbliższej w swej charakterystyce fali prądu udarowego. Właśnie dlatego ochronniki tego typu mają większą wydajność rozładowywania energii. Stosowane w miejscu wprowadzenia zasilania do budynku (rozdzielnica główna) oraz wtedy, gdy instalacja elektryczna jest narażona na bezpośrednie działanie prądu udarowego, czyli w przypadkach, gdy: ■ budynek wyposażony jest w instalację odgromową (piorunochron) ■ budynek zasilany jest z linii napowietrznej ■ budynek zasilany jest z krótkiego podejścia kablowego (poniżej 150 m) ■ budynek posiada wspólny uziom z innymi budynkami narażonymi na bezpośrednie działanie prądu udarowego ■ typ 2 (klasa C) – drugi stopień ochrony. Umożliwiają przepływ do ziemi prądu w postaci fali 8/20 μs, najbliższej w swej charakterystyce falom prądowym z uwagi na pośrednie efekty uderzenia pioruna. Stosowane wewnątrz instalacji elektrycznej za rozdzielnicą główną (rozdzielnice obwodowe, piętrowe, mieszkaniowe) ■ typ 3 (klasa D) – stosowane do zabezpieczenia końcowego, przy zabezpieczanym urządzeniu (gniazdka i puszki) Tak moja wina i moja pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts