mirageg3 08.04.2019 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Niedługo montują mi pompę LG, w instrukcji instalatora wyczytałem, że minimalna odległość pomiędzy jednostkami wewnętrzną i zewnętrzną wynosi 3 metry. Czy należy "sztucznie wydłużać długość instalacji freonowej jeśli ta odległość jest mniejsza niż podaje producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.04.2019 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Niedługo montują mi pompę LG, w instrukcji instalatora wyczytałem, że minimalna odległość pomiędzy jednostkami wewnętrzną i zewnętrzną wynosi 3 metry. Czy należy "sztucznie wydłużać długość instalacji freonowej jeśli ta odległość jest mniejsza niż podaje producent? Tak, trzeba wydłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.04.2019 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Skąd to się bierze. ja też będe miał ok 3m... anasonic też ma takie wymagania? Lepiej pociągnąć rurki wewnątrz domu? Mógłbym u siebie z 1.5m dodać pod dolnym biegiem schodów. Pytam bo w maju wchodzi elewaciarz. Muszę przeciągnąć jakiś peszel przez ścianę w odpowiednim miejscu. jakaś sztywna rura, jakiej średnicy? Rozumiem, że nd wylewką. Odnośnie rur do rozdzielaczy (jeden na piętro ok 85m2 i drugi na parterze ok 83m2; każdy po ok 9-10 sekcji) może zamiast minimalnego Pex 25 dac jednak Pex 32? Rozdzielacz piętra będzie nad pompą a parterowy naprzeciwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.04.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Panasonic też podaje min/max długość i ilość czynnika powyżej 10m długości, które trzeba dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirageg3 12.04.2019 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak, trzeba wydłużyć. Jeśli chodzi o LG to dane odnośnie minimalnej długości 3 metrów wyczytałem w starej (z 2009 roku) instrukcji montażowej. Teraz czytam te aktualne, dostępne na stronie producenta (strefaklimatyzacji.pl) i w nich podana jest już tylko standardowa długość wynosząca 7,5 metra i maksymalna 50 m. O minimalnej nie ma już mowy. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez mirageg3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 12.04.2019 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Jeśli chodzi o LG to dane odnośnie minimalnej długości 3 metrów wyczytałem w starej (z 2009 roku) instrukcji montażowej. Teraz czytam te aktualne, dostępne na stronie producenta (strefaklimatyzacji.pl) i w nich podana jest już tylko standardowa długość wynosząca 7,5 metra i maksymalna 50 m. O minimalnej nie ma już mowy. Jak będzie szumiało w rurach to znaczy że są za krótkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 14.04.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Panowie szybkie pytanie, mam pompownie gdzie skrzynke pradowa dac zeby nie orzeszkaszala przy montazu pompy. 2,5 ,sciana z lewej bojler z prawej w rogu zlew jakis pomysl sugestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirageg3 18.04.2019 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Jak będzie szumiało w rurach to znaczy że są za krótkie Wczoraj dostałem oficjalną odpowiedź od LG na to samo pytanie , które zadałem na forum. Treść odpowiedzi poniżej: "Jestem po konsultacjach z szefem działu technicznego, nie trzeba sztucznie wydłużać długość instalacji freonowej. Nie rzutuje to na działanie pompy ciepła. Dla pompy nie musi. Ze względu na istotę działania czynnika w wymienniku płytowym nie trzeba zachowywać tej minimalnej długości. Dla 2 gen nie było to wymagane a dla trzeciej zostało skopiowane z RAC-ów . Tak więc jeśli ma krótszą to nic nie szkodzi. " P.S. U mnie jednostki już zainstalowane, długość przewodów freonowych wyszła 2,9 m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 18.04.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Mam pytanie: czy rury łączące jednostkę zewnętrzną i wewnętrzna można puścić w warstwie styropianu pod wylewką czy muszą iść na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 19.04.2019 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Mam pytanie: czy rury łączące jednostkę zewnętrzną i wewnętrzna można puścić w warstwie styropianu pod wylewką czy muszą iść na zewnątrz? można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.04.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 (...) Do pompy mam doprowadzoną wodę zimną, dwie ciepłe (parter i pietro) i cyrkulacje. Układał będę w tej chwili rury do rozdzielaczy podłogówki. Jeden w pomieszczeniu pompy, drugi nad nią, na pietrze. Mam doprowadzić te rury jak pisałeś, "za pompę". Rozdzielacz parteru to 10 pętli, piętra 8. Po ok 83m2 na kondygnację. Pisałeś, że pex 25 jest za mały. Pex 32 mm będzie wystarczający w moim przypadku?. Oba te rozdzielacze napędzi pompa ciepła 9kW? Koło 10 maja wchodzi elewaciarz. Musze wyprowadzić mu peszel na przewody zewnętrznej jednostki. Ściana zewn w linii prostej do miejsca montażu pompy to jakieś 2m po podłodze. Jakiej średnicy ten peszel wypuścić? Przewody puszczę nad podłogą kotłowni, w korytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.04.2019 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Do pompy mam doprowadzoną wodę zimną, dwie ciepłe (parter i pietro) i cyrkulacje. Układał będę w tej chwili rury do rozdzielaczy podłogówki. Jeden w pomieszczeniu pompy, drugi nad nią, na pietrze. Mam doprowadzić te rury jak pisałeś, "za pompę". Rozdzielacz parteru to 10 pętli, piętra 8. Po ok 83m2 na kondygnację. Pisałeś, że pex 25 jest za mały. Pex 32 mm będzie wystarczający w moim przypadku?. Oba te rozdzielacze napędzi pompa ciepła 9kW? Koło 10 maja wchodzi elewaciarz. Musze wyprowadzić mu peszel na przewody zewnętrznej jednostki. Ściana zewn w linii prostej do miejsca montażu pompy to jakieś 2m po podłodze. Jakiej średnicy ten peszel wypuścić? Przewody puszczę nad podłogą kotłowni, w korytku. Tak, pex 32 będzie ok, Co do peszla na przewody to zależy jaka pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.05.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Pewien dostawca pomp robił mi wczoraj przewierty. Dostarcza sprzęt z najwyższej półki cenowej. Napomknął,że potrzebuję dodatkowy kabel zasilający do jednostki zewnetrznej. Mam jeden 5x4,0 pociągnięty do kotłowni, ale wg niego to za mało. Nic tu nie ma na ten temat. Chcialem sie upewnic, czy plecie bzdury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.05.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 W panasonicu 3F od jedn. wewn. do jedn. zewn. idzie 6-żyłowy kabel. Jak inaczej zasilisz ją? Zakładam, że mowa o powietrznej. Przy 1F odpowiednio mniej żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.05.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Chodzi o dodatkowy kabel od skrzynki elektrycznej na zewnątrz, do jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 17.05.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 z tego co zrozumiałem to od rozdzielni to kotłowni(jednostka wew) masz przewód 5x4.0. Ale w przypadku pompy powietrznej to jednostka zew pobiera większość mocy więc dodatkowo potrzebujesz albo:1. Przewód od miejsca gdzie wychodzi ten 5x4.0 do jednostki zewalbo2.Przewód z rozdzielni do jednostki zew najelpiej 5x4.0 Dodatkowo pewnie jakiś kabel sterowniczy miedzy jednostkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.05.2019 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 z tego co zrozumiałem to od rozdzielni to kotłowni(jednostka wew) masz przewód 5x4.0. Ale w przypadku pompy powietrznej to jednostka zew pobiera większość mocy więc dodatkowo potrzebujesz albo: 1. Przewód od miejsca gdzie wychodzi ten 5x4.0 do jednostki zew albo 2.Przewód z rozdzielni do jednostki zew najelpiej 5x4.0 Dodatkowo pewnie jakiś kabel sterowniczy miedzy jednostkami. Jak doprowadzisz do środka 5x4mm to wystarczy dla każdej pompy. W przypadku gdy instalator chce też kabel na zewnątrz to po to żeby sobie ułatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.05.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Albo utrudnić , bo nie może juz go przesunąć w dogodne miejsce. Albo nie chce montować jeszcze jednej rozdzielnicy. Wiele może być powodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 18.05.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Albo utrudnić , bo nie może juz go przesunąć w dogodne miejsce. Albo nie chce montować jeszcze jednej rozdzielnicy. Wiele może być powodów Albo przyoszczędzić parę zł na kablu. Bo samo położenie to chyba żaden problem, przecież i tak będzie kładł rury łączące jednostkę wewnętrzną i zewnętrzną. Swoją drogą po co aż 5x4. Jednostka zewnętrzna chyba nie potrzebuje aż tyle mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 18.05.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 5x2.5 też wystarczy w 9/10 przypadków. Na 5x2.5 możesz brać 10kW długotrwale. Moja pompa z grzałkami ma max moc ponad 11kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts