Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakich błędów unikąć przed montażem pompy ciepła, jak przygotować budynek.

NC_PC

Recommended Posts

5x2.5 też wystarczy w 9/10 przypadków. Na 5x2.5 możesz brać 10kW długotrwale. Moja pompa z grzałkami ma max moc ponad 11kW.

Na 2.5mm2 można bez problemu długotrwałe puścić około 20A ale trzeba też brać pod uwagę długość kabla ze względu na spadki napięć.jak jest to parę metrów to bez problemu można pc 12kW 3f na 5x2.5

• Odpowiedzi 478
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale grzałki chyba nie znajdują się w jednostce zewnętrznej? Więc o ile do wewnętrznej można dać dla świętego spokoju 4x5 to do zewnętrznej nie widze najmniejszego sensu.

Zasilanie podłączasz tylko do jednej jednostki - druga jest zasilana z niej. Wiec jak dany model ma podpięcie do jednostki zewnętrznej, to nie możesz podpiąć i jednej i drugiej do gniazdka.

Zasilanie podłączasz tylko do jednej jednostki - druga jest zasilana z niej. Wiec jak dany model ma podpięcie do jednostki zewnętrznej, to nie możesz podpiąć i jednej i drugiej do gniazdka.

Dlatego do wewnętrznej daje 4x5 bo w niej są grzałki itp. a od wewnętrznej do zewnętrznej mogę już puścić 5x2.5.

• 1 month później...

Przyznaję, że nie przeczytałem całego wątku, mam nadzieję, że nie dubluję pytań.

Brakuje mi informacji jaka jest minimalna odległość jednostki od podłoża.

Zaznaczyłem to na niebiesko na rysunku od CNC (dokonałem zbrodni na perspektywie, ale chyba widać o jaki wymiar mi chodzi :) )

fundament_pompa_CNC.jpg

Przyznaję, że nie przeczytałem całego wątku, mam nadzieję, że nie dubluję pytań.

Zaznaczyłem to na niebiesko na rysunku od CNC (dokonałem zbrodni na perspektywie, ale chyba widać o jaki wymiar mi chodzi :) )

[ATTACH=CONFIG]432202[/ATTACH]

Minimum 30 cm, ale nie chodzi o odległość do "otaczającego" podłoża, tylko od dolnej obudowy jednostki do tego betonowego fundamentu. Musi być miejsce na lód po defrostach, plus przewidywany poziom śniegu.

To i ja zapytam czy będzie jakaś różnica w wydajności jeżeli jednostka zewnętrzna zostanie zamontowana w odległości ok. 5metrow od elewacji budynku( długość przewodowo między jednostkami może być około 7-8 metrow)

Daikin podaje że w ich pompach na R32 nie będzie spadku mocy do 30 metrów...Raczej szukaj na stronach konkretnego producenta.

Daikin podaje że w ich pompach na R32 nie będzie spadku mocy do 30 metrów...Raczej szukaj na stronach konkretnego producenta.

Ja to bym określił tak:

Przy odległości 30 metrów to może być odczuwalna strata mocy na przesyle. Nie ma idealnej izolacji, a taka rura 5/8 cala przy długości 30 metrów ma powierzchnię prawie 1,5 m2. Jest to powierzchnia wielkości kaloryfera. Mimo że rura jest izolowana, to część ciepła ucieknie do atmosfery.

Edytowane przez vr5

Tak, jasne, Daikin wykupił licencję na inną fizykę niż ta, która obowiązuje u całej reszty...

Takie dane prezentuje clarnet na swoim blogu. 50m i 2.3% strat wydajności.

Wykres dla panasonica był tutaj wklejany wielokrotnie. Zdecydowanie nie jest tak optymistyczny jak daikina. A w rzeczywistości pewnie jest jeszcze gorzej, bo jak ci obiektywni tutaj twierdzą, panasonic dane katalogowe swoich PC, eee... przepraszam, przerobionych klimatyzatorów, koloryzuje i ukrywa niewygodne dane.

Takie dane prezentuje clarnet na swoim blogu. 50m i 2.3% strat wydajności.

Dla mnie nic nie znaczy co clarnet prezentuje na blogu. To jakaś wyrocznia?

Ja po prostu umiem sobie wyobrazić odległość 50 metrów. To jest nic podczas jazdy samochodem przy 90km/h, ale od cholery daleko dla czynnika chłodniczego. W jednej rurze w postaci gorącej pary, a w drugą stronę jako cieczy.

Razem dodatkowe 100 metrów rurek!

Nie wierzę w takie "dane" nie wiadomo jak uzyskane, czy po prostu z czapy podane...

A tutaj mamy nie tylko zwiększone opory hydrauliczne wprost obniżające efektywność, ale też gorącą rurę (jakie 50-70*C) w badziewnej białej cienkiej otulinie w otoczeniu 10-15*C (jeśli w gruncie pod budynkiem, w innym przypadku jeszcze gorzej).

Mając to wszystko na uwadze, jeszcze ktoś wierzy w "tabelki" i dane które ktoś wpisał na jakimś blogu internetowym???

2,5% straty przy 50metrach?

Na zdrowie!

Ja wierzę w te tabelki - w końcu na ich podstawie autoryzowany przedstawiciel renomowanej firmy wykonał kalkulację kosztów i przedstawił ofertę. Od żadnego ze sprzedawców nie otrzymałem tak rzeczowej oferty, to też świadczy o poziomie branży...Jak to się będzie sprawowało w eksploatacji - zobaczymy wkrótce.

Aha - Clarnet jest moją wyrocznią.

[ATTACH=CONFIG]432202[/ATTACH]

Fundament nie ma wystawać na podłoże, ma być tylko do poziomu "0" a nad grunt wystaje tylko stojak to wystarczy.

To i ja zapytam czy będzie jakaś różnica w wydajności jeżeli jednostka zewnętrzna zostanie zamontowana w odległości ok. 5metrow od elewacji budynku( długość przewodowo między jednostkami może być około 7-8 metrow)

instalacja powinna być krótka i nie przebiegać pod ziemią, to naraża ją na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne.

Najgorsza tu jest zawsze wilgoć ta zawsze się pojawi, a przed uszkodzeniami mechanicznymi da się zabezpieczyć.

Fundament nie ma wystawać na podłoże, ma być tylko do poziomu "0" a nad grunt wystaje tylko stojak to wystarczy.

To rozumiem, sęk w tym, ze fundament zrobiłem na równi z obecnym gruntem i już widzę, ze na etapie późniejszego wyrównywania posesji będę musiał trochę ziemi narzucić. Pewnie wyjdzie tak, że trochę powyżej stelaża będzie ziemia i tu pytanie ile to trochę może być.

To teraz pomyśl jak te podpory przymocować do fundamentu, bo nie mają żadnych dziur :D

Podpory mają od spodu wgłębienia. Gdy wylałem beton, to je lekko "wcisołem" na jakieś 2 centymetry. Teraz wydłubałem. Polewam beton, by dobrze związał.

Powinno wszystko pasować.