NC_PC 25.01.2020 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 14.04.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Sorry za OF, ale ten Zubadan jest potężny gabarytowo w porównaniu do Panasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 04.12.2020 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Mam pytanie w jaki sposób zmusić serwis instalujący pompę ciepła do wykonania przeglądu? Pompa zainstalowana w tamtym roku w lipcu. Pani z biura obiecała mi że za rok się odezwą w sprawie przeglądu. Nie odezwali się do sierpnia. W sierpniu wysłałem dwa maile. We wrześniu kolejnego. Kontaktowałem się telefonicznie. Odpowiedź ...pan się nie martwi jak będzie przegląd trochę później nic się nie stanie. Mamy koniec października...dalej cisza. Dopóki pompa nie będzie miała awarii to będzie wszystko ok, pewnie jak by coś się stało Pan serwisant powiedział by że przeglądu nie była gwarancja nie uznana. Z mojej strony mocno odradzam montowanie pompy przez firmy z daleka. Firma powinna być maks 50km od miejsca montażu. Później są takie klocki...pomimo wcześniejszych zapewnień przy sprzedaży że działają od ręki. Aż się boję myśleć co by się stało w przypadku awarii. Ja bym specjalnie się tym nie przejmował, chyba że mówi że w ogóle nie przyjedzie, u nas żeby nie windować ceny za przegląd poprzez specjalny dojazd robimy je przy okazji jak jesteśmy na montażu w okolicy i wtedy taki przegląd wychodzi czasem po 10 a czasem po 14 miesiącach. Producenci tego się nie czepiają bo rozumieją że instalatorzy są bardzo zabiegani i przeglądy czasem bywają nieregularnie. W większości przypadków jest też tak że w razie jakiejś usterki to zajmuje się nią ten instalator co powinien robić przegląd. Mogę mówić jak jest u nas w firmie, i tak jak pisałem przeglądy nie muszą być idealnie w termin ale jak jest jakaś usterka to ma tu zupełnie inny priorytet, a mamy klientów w całej Polsce i zdarzało się już ze 3 razy że wyjeżdżaliśmy tego samego dnia lub następnego do klienta jak była potrzeba. Często jest też tak że można sobie wziąć do przeglądu innego instalatora który ma uprawnienia na dany model pompy. Poczekałem trochę i odpisuje. Minął ponad rok od zastawionej przeze mnie pułapki. Kolega Marek Po zamontowaniu pompy nie planuje przyjechać, odwiedzić, odebrać telefonu na przegląd pompy. Na nic moje wysłane maile, próby kontaktu telefonicznego na numer komórkowy. Udało mi się dodzwonić do biura - miła Pani powiedziała że w najbliższym czasie się skontaktują, jednak ani w bliższym ani w dalszym czasie się nie skontaktowali. Kontakt był rewelacyjny do momentu podpisania umowy, do momentu instalacji poprawny, po wpłaceniu pełnej kwoty tragiczny. Nie mogę polecić nikomu montażu pompy z firmy CNCPOMPYCIEPŁA gdyż po wykonaniu prac mają człowieka głęboko w poważaniu. Dlatego już kilka osób które chciało abym polecił firmę do instalacji pompy odesłałem do lokalnego instalatora. Nie kupujcie pomp od ludzi z drugiego końca Polski. Jeżeli chcecie pompę bierzcie ją od firmy maks 50km żeby można było pojechać i wystać pod biurem i zabrać gościa do swojego samochodu w razie awarii. Niestety musiałem sobie poradzić na lokalnym rynku i znaleźć serwis bliższy w mojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.12.2020 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Caly czas potwierdza sie ze jak fachowiec jest dobry to absolutnie nie szuka klientów w internecie poprostu nie ma na to czasu a robote ma zaklepana na pół roku do przodu z samych poleceń. Zaczekamy az CNC pojawi sie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 04.12.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 zwibel - Można po raz ostateczny skontaktować się mailowo za potwierdzeniem z Twoim instalatorem informując, że jeżeli nie weźmie na siebie teraz odpowiedzialności na piśmie za nieterminowy przegląd z jej wykonaniem do .... -to sprawę kierujesz wyżej. Potem skontaktuj się z dystrybutorem Twojej pompy na Polskę i opisz mu taki problem z autoryzowanym serwisem oraz prośbą o wyjaśnienie i skuteczne załatwienie sprawy dla zachowania gwarancji. Jako dowód masz korespondencję.Jeżeli to będzie Danf.... -to czuj się tak jakbyś tą gwarancję już stracił, a jeżeli inna firma która ma twarz -to wszystko powinni (na piśmie) uznać wszak wyraziłeś swoją wolę i chęć podejmując kroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 04.12.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Od razu wyprzedzę. Po poście Pana Marka z tamtego roku uzbroiłem się w cierpliwość i grzecznie czekałem na kontakt. Niestety kontaktu brak, zmuszony byłem skorzystać z innej firmy. Jednak po roku postanowiłem podzielić się uwagą z innymi inwestorami aby w przyszłości korzystali z instalatorów z okolicy. JA nie czekam na odpowiedź Pana Marka... nie interesuje mnie to. Zbyt długo się naczekałem i nie zamierzam się wdawać w polemikę. Zaraz pewnie będzie sie ktoś tu wybielał i mnie oskarżał. Ja swoją opinię zostawiam tutaj, a każdy niech z niej skorzysta na swój sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 04.12.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Caly czas potwierdza sie ze jak fachowiec jest dobry to absolutnie nie szuka klientów w internecie poprostu nie ma na to czasu a robote ma zaklepana na pół roku do przodu z samych poleceń. Zaczekamy az CNC pojawi sie na forum heh - jak fachowiec dobry to nie ma czasu na robienie przeglądów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 04.12.2020 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) zwibel - Można po raz ostateczny skontaktować się mailowo za potwierdzeniem z Twoim instalatorem informując, że jeżeli nie weźmie na siebie teraz odpowiedzialności na piśmie za nieterminowy przegląd z jej wykonaniem do .... -to sprawę kierujesz wyżej. Potem skontaktuj się z dystrybutorem Twojej pompy na Polskę i opisz mu taki problem z autoryzowanym serwisem oraz prośbą o wyjaśnienie i skuteczne załatwienie sprawy dla zachowania gwarancji. Jako dowód masz korespondencję. Jeżeli to będzie Danf.... -to czuj się tak jakbyś tą gwarancję już stracił, a jeżeli inna firma która ma twarz -to wszystko powinni (na piśmie) uznać wszak wyraziłeś swoją wolę i chęć podejmując kroki. Ja już z nikim nie będę się kontaktował. Sprawę załatwiłem. Przegląd zrobiłem. Cenię Pana Marka za profesjonalne podejście przed montażem i dużą wiedzę którą przekazuje....ale nie ogrania tej kuwety już po montażu. Przynajmniej u mnie. Może są tacy którzy są zadowoleni z tej usługi. Ja na prośbę znajomych o poradę odradziłem tą firmę. Każdy zakupił i zamontował jednostki z bliskiej odległości od zamieszkania. Licząc na szybko gdyby podszedł do tematu profesjonalnie miał by około 8 pomp sprzedanych poleconych przezemnie. Kiedyś to napisałem i powiem jeszcze raz .... mniej ważny jest model pompy i jej producent...ważne kto ją zakłada i jak podchodzi do kontaktu po sprzedaży. Większość ludzi po montażu nie zna się na tym jak pompę skalibrować i ustawić aby chodziła dobrze, a Pan instalator jak spakuje swoje klucze to nie chce mu się jechać poprawiać parametry 300km. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Zwibel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.12.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 heh - jak fachowiec dobry to nie ma czasu na robienie przeglądów Dobry fachowiec to ma ekipy monterskie i serwisantów. Zwłaszcza jak się jest Pro Partnerem danej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 27.05.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Mam pytanie ,problem z połączeniem jednostki zewnętrznej bo wyjdzie mi gdzieś ok.7-8 metrów na zewnątrz , jaki sposób będzie najlepszy? Niestety trochę nie za bardzo mogę w ziemi ,wylany beton i czy puszczając przykładowo przy elewacji wiąże się z dużymi stratami? Jak to najbardziej ogarnąć żeby zminimalizować straty. Co najlepiej się sprawdzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Mam pytanie ,problem z połączeniem jednostki zewnętrznej bo wyjdzie mi gdzieś ok.7-8 metrów na zewnątrz , jaki sposób będzie najlepszy? Niestety trochę nie za bardzo mogę w ziemi ,wylany beton i czy puszczając przykładowo przy elewacji wiąże się z dużymi stratami? Jak to najbardziej ogarnąć żeby zminimalizować straty. Co najlepiej się sprawdzi ? A jakie są przeciwskazania umieścić jednostkę zewnętrzną przy domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2021 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 czy puszczając przykładowo przy elewacji wiąże się z dużymi stratami? Czemu przy a nie pod elewacją? Albo w styropianie w podłodze? Tak, dużo stracisz nawet docieplając rury. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342067-FLIRtuj%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 27.05.2021 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Czemu przy a nie pod elewacją? Albo w styropianie w podłodze? Tak, dużo stracisz nawet docieplając rury. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342067-FLIRtuj%C4%99 Dom starszy, elewacja już zrobiona, muszę wzdłuż muru pojechać i dopiero wejść do środka. Instalator powiedział że podwójnie się dociepli i będzie ok, obawiam się że tak nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Dom starszy, elewacja już zrobiona, muszę wzdłuż muru pojechać i dopiero wejść do środka. Instalator powiedział że podwójnie się dociepli i będzie ok, obawiam się że tak nie będzie. Ponawiam pytanie, dlaczego jednostka zewnętrzna nie może być przy domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 27.05.2021 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 (edytowane) Jeżeli to monoblok to przy rurze 35mm ocieplonej 30mm izolacji o lambdzie 0,035 (np. kauczuk) starty wyniosą około- 20W/mb przy -20*C i 50*C wody zasilającej- 12W/mb przy 0*C i 40*C wody zasilającej. Przy splicie i rurce gazowej 3/4'' ocieplonej 30mm izolacji odpowiednio:- 11W/mb przy -20*C/50*C- 6W/mb przy 0*C/40*C Edytowane 27 Maja 2021 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 28.05.2021 03:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Ponawiam pytanie, dlaczego jednostka zewnętrzna nie może być przy domu ? Dom przy samej ulicy, od tej strony jest też była kotłownia i potrzebuje przejść w "bezpieczne " miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 28.05.2021 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Jeżeli to monoblok to przy rurze 35mm ocieplonej 30mm izolacji o lambdzie 0,035 (np. kauczuk) starty wyniosą około - 20W/mb przy -20*C i 50*C wody zasilającej - 12W/mb przy 0*C i 40*C wody zasilającej. Przy splicie i rurce gazowej 3/4'' ocieplonej 30mm izolacji odpowiednio: - 11W/mb przy -20*C/50*C - 6W/mb przy 0*C/40*C Dziękuje za wyjaśnienie. To będzie split i mam rozumieć ,że przy najgorszych warunkach przy ok.7mb wyjdzie ok. 77W straty czyli tak jakby ok 1.5m2 trzeba liczyć więcej powierzchni do ogrzania? Ten kauczuk najlepszy czy można coś lepszego znaleźć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 28.05.2021 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) Dziękuje za wyjaśnienie. To będzie split i mam rozumieć ,że przy najgorszych warunkach przy ok.7mb wyjdzie ok. 77W straty czyli tak jakby ok 1.5m2 trzeba liczyć więcej powierzchni do ogrzania? Ten kauczuk najlepszy czy można coś lepszego znaleźć ? Ale masz 2 rury (druga cieńsza i chłodniejsza) więc pewnie 100-120W w porywach. Kauczuk chyba najlepszy, można dać jeszcze grubszy, najlepiej go owinąć srebrną taśmą aluminiową dla ochrony przed UV. Edytowane 28 Maja 2021 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 28.05.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) Ale masz 2 rury (druga cieńsza i chłodniejsza) więc pewnie 100-120W w porywach. Kauczuk chyba najlepszy, można dać jeszcze grubszy, najlepiej go owinąć srebrną taśmą aluminiową dla ochrony przed UV. Jeżeli 100W i faktycznie sobie tak kalkuluje że to ok dwa dodatkowe m2 zapotrzebowania to jeszcze nie ma wielkiej tragedii. O izolacji myślałem rury osobno kauczukiem , później całość też ocieple , srebrna taśma i korytko maskujące. Nie wiem tylko czy lepiej puścić pod gzymsem na wysokości ok 45cm czy po podłożu na betonie i przykryć dodatkowo np.korą. Ps. Wszędzie widzę na zdjęciach że praktycznie od razu wejście z instalacją do domu u mnie niestety te siedem metrów. Edytowane 28 Maja 2021 przez esp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.05.2021 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 U mnie leży na glebie ok 5m i po chacie jeszcze 10m.Na kazda z rurek nałożyłem dodatkowo takie pianki szare co sie na rury nakłada i potem całosc w jedna pianke tez do rur tylko odpowiedniego rozmiaru.Co do strat to niezauważalne lezy w śniegu i nie powoduje jego topienia sie.W tym roku musze owinac jakaś tasma bo slonce troche wypaliło pianke.Jakbym mial mozliwosc jak u Ciebie ti wolalbym puscic w korycie pod gzymsem zawsze to bezpieczniejsze i przed uszkodzeniem no i lepiej jak sobie to w suchym wszystko lezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts