jgrolik 08.09.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 No tak, bo z tego co wyżej napisane nie ma sensownego zabezpieczenia, więc nic innego nie pozostaje. No, można się jeszcze modlić. Ew. odłączać się od sieci na czas nadchodzącej burzy. Jak duży masz rozłącznik ? Myślisz, że wyłączając na FRze zasilanie swojego domu zabezpieczysz go przed przeskokiem iskrowym ? Nie ma szans. Jak piorun uderzy w sieć, to takie coś Cię nie zabezpieczy. Pomyśl jaka jest tam przerwa pomiędzy stykami ? Czy piorun, który pokonuje xxx metrów uderzając w sieć będzie dla niego problemem przeskoczyć kilka milimetrów przerwy na rozłączniku ? Co zresztą robię od wielu lat, kiedy to po strzale w drzewo a potem przeskoku na skrzynkę elektryczną poleciało w okolicy sprzętu za ponad 30 tys. zł (u mnie za prawe 4 tys. i się oczywiście TU, konkretnie PZU, wypięło). Czyżbyś nie miał aktualnych badań ? Słyszałem , że tego najczęściej czepia się PZU Można się zabezpieczyć nawet przed bezpośrednim uderzeniem, ale jak wiadomo są to zawsze koszty. Piorunochron, uziemienie, przepięciówka w skrzynce rozdzielczej i na koniec przepięciówki klasy D w gniazdkach czy też przy urządzeniach. Jak ktoś buduje nowy dom to warto zainwestować w odpowiednie zabezpieczenie instalacji, gorzej to wygląda w starym budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.09.2017 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 W pierwszym wątki dorzuciłem też informację na temat SUSZENIA BETONU widzę że jest to temat dość często poruszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 22.09.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Hej,to ja jeszcze z pytaniem, w pierwszym poście jest info że: 5. Fundament pod jednostkę zewnętrzna.Wszystkie jednostki zewnętrzne mają mniej więcej taki sam wymiar, dlatego przygotowanie płyty o wymiarach 100x50cm będzie odpowiednie dla większości pomp ciepła. Głębokość takiego betonowego fundamentu to powinna być około 80cm. Odległość od gotowej elewacji około 30-40cm. Skąd się wzięła tak duża odległość do elewacji? To jest odległość samego fundamentu czy pompy?Czym może skutkować odległośc 2-3cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 22.09.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.09.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Hej, to ja jeszcze z pytaniem, w pierwszym poście jest info że: 5. Fundament pod jednostkę zewnętrzna. Wszystkie jednostki zewnętrzne mają mniej więcej taki sam wymiar, dlatego przygotowanie płyty o wymiarach 100x50cm będzie odpowiednie dla większości pomp ciepła. Głębokość takiego betonowego fundamentu to powinna być około 80cm. Odległość od gotowej elewacji około 30-40cm. Skąd się wzięła tak duża odległość do elewacji? To jest odległość samego fundamentu czy pompy? Czym może skutkować odległośc 2-3cm? odległość 30-40cm jest dla zachowania odpowiedniego przepływu powietrza. Jeżeli jest więcej niż 15cm, to jest ok bo da się jeszcze wtedy serwisować, kiepsko ale zawsze. Ale w przypadku odstępu od ściany 2-3cm, to powietrze już dobrze nie dociera do pompy i mamy problem, bo pompa nie osiągnie odpowiedniej wydajności oraz będzie głośniejsza. Proponuję podesłać zdjęcie do weryfikacji./ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 22.09.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Bardziej tu chodzi o dostępność serwisową i ewentualne czyszczenie wymiennika. Bo przepływ powietrza będzie taki sam czy oddalisz 10cm czy 50cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.09.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Bardziej tu chodzi o dostępność serwisową i ewentualne czyszczenie wymiennika. Bo przepływ powietrza będzie taki sam czy oddalisz 10cm czy 50cm . LG podaje 30cm, akurat Buderus WPLS ma takie same wymagania jak LG, więc jak ma być 30cm, to ma być 30cm a nie 10cm, czy 2-3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 22.09.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Oczywiście, że ma być. Ale przepływu powietrza to nie zmieni. Utrudni natomiast serwis i czyszczenie wymiennika lub nawet uniemożliwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 22.09.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Czyli chodzi o odległość samej jednostki od elewacji, ja zrozumiam że o sam fundament.Mam tylko jedno zdjęcie[ATTACH=CONFIG]397321[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 22.09.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 No to masz więcej niż 30cm w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 22.09.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Jest ok, czytałam o tym fundamencie i się zastanawiam o co chodzi, dlaczego ma być odsunięty od elewacji tak daleko, a to chodzi o samą jednostkę zewnętrzną. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 23.09.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 W pierwszym wątki dorzuciłem też informację na temat SUSZENIA BETONU widzę że jest to temat dość często poruszany. Akurat w tej kwestii nie do konca to jest prawda, wygrzewanie wylewki ma przede wszystkim za zadanie pozbycie sie resztek wilgoci technologicznej oraz przy okazji "wycisnac skurcz do cna. " Dodatkowo cala wylewka jak i rury "sie ukladaja" co fachowo mozna nazwac redystrybucja naprezen. Tak wiec wygrzewanie wylewek ma kilka zadań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.09.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Akurat w tej kwestii nie do konca to jest prawda, wygrzewanie wylewki ma przede wszystkim za zadanie pozbycie sie resztek wilgoci technologicznej oraz przy okazji "wycisnac skurcz do cna. " Dodatkowo cala wylewka jak i rury "sie ukladaja" co fachowo mozna nazwac redystrybucja naprezen. Tak wiec wygrzewanie wylewek ma kilka zadań. Tak dokładnie, ale szybkie rozgrzewanie i studzenie ma za zadanie rozciągnięcie i skurczenie rura. Bez tego można by wygrzewać stałym parametrem np. +35st.C tyle że wtedy rura by się nie układała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 26.09.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Szybkie wygrzewanie porysuje wylewke. Rura sama w sobie nie musi sie ukladac , wylewka musi sie ulozyc zeby wydluzenie rury nie zrobilo rys ... Edytowane 27 Września 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 01.10.2017 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Jeszcze odnośnie podłogówki jak przyjeżdża do Was hydraulik który ma zrobić Wam podłogówkę i zaczyna wyciągać takie rozdzielacze: To pogońcie go z budowy. Tak dla porównania, ten sam projekt domu, też piętro i rozdzielacz montowany przez moja firmę wyglądał tak: Widzicie różnice? A cena naszej podłogówki to 80zł netto /m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 01.10.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Przy okazji zapytania o PC pytałem o cenę podlogowki i 3 firmy miały taką samą cenę 80 zl netto, pytałem 3 hydraulików w moich okolicach i ten o bardzo dobrej opinii powiedział że rozmowę zaczyna od 60 zl brutto(negocjować można w dół),-drugi krzyknął 55 zł,a prawdopodobnie robił bedzie mi znajomy który zaczyna rozmowę od 55 zł ale mi ma zrobić grubo ponizej 50 zł i ma przyjechać oglądać dom za jakiś miesiąc( rurki Wavin)Teraz pytam ...a)miejscowi robią za darmob)miejscowi robią na zlych materiałachc)miejscowi nie umieją robić podlogowkid)tylko jak zapłaci się 80 zl netto to bedzie dobrze. A dało mi do myslenia żeby podjechać na jakieś 2 budowy zobaczyć goscia robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.10.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Widzicie różnice? A cena naszej podłogówki to 80zł netto /m2. Brak otuliny w skrzynce i na dobiegach nie widnieje na liście błędów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.10.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Przy okazji zapytania o PC pytałem o cenę podlogowki i 3 firmy miały taką samą cenę 80 zl netto, pytałem 3 hydraulików w moich okolicach i ten o bardzo dobrej opinii powiedział że rozmowę zaczyna od 60 zl brutto(negocjować można w dół),-drugi krzyknął 55 zł,a prawdopodobnie robił bedzie mi znajomy który zaczyna rozmowę od 55 zł ale mi ma zrobić grubo ponizej 50 zł i ma przyjechać oglądać dom za jakiś miesiąc( rurki Wavin) Teraz pytam ... a)miejscowi robią za darmo b)miejscowi robią na zlych materiałach c)miejscowi nie umieją robić podlogowki d)tylko jak zapłaci się 80 zl netto to bedzie dobrze. A dało mi do myslenia żeby podjechać na jakieś 2 budowy zobaczyć goscia robotę. Zapraszam nie tylko na 3 budowy ale do domów juz zamieszkałych gdzie podłogówka jest juz eksploatowana. Czy cena 55 to cena netto? czy zawera ułozenie styropianu?, czy zawiera profesjonalny projekt ogrzewania podłogowego?(to pytanie retoryczne bo wiem ze nie zawiera jak zresztą i oferty pozostałych miejscowych hydraulików), czy wykonawca wystawia fakturę vat. Jezeli wystawia to zyczę mu duzo powodzenia w dalszej działalnosci oraz jej rozwoju. Przy takiej cenie zamówienia będą sie sypały niczym z rogu obfitosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.10.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Brak otuliny w skrzynce i na dobiegach nie widnieje na liście błędów? Widnieje, widnieje, tylko łatwiej sie widzi drzazgę w czyims oku niz belkę w swoim. Swoją drogą zeby chwalic sie błedami, zamiast zaletami?, dziwne czasy nastały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 01.10.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Zapraszam nie tylko na 3 budowy ale do domów juz zamieszkałych gdzie podłogówka jest juz eksploatowana. Czy cena 55 to cena netto? czy zawera ułozenie styropianu?, czy zawiera profesjonalny projekt ogrzewania podłogowego?(to pytanie retoryczne bo wiem ze nie zawiera jak zresztą i oferty pozostałych miejscowych hydraulików), czy wykonawca wystawia fakturę vat. Jezeli wystawia to zyczę mu duzo powodzenia w dalszej działalnosci oraz jej rozwoju. Przy takiej cenie zamówienia będą sie sypały niczym z rogu obfitosci. Panie Andrzeju wykonał mi Pan OZC za co jestem wdzieczny , bo po 2 dlugich rozmowach telefonicznych mój dom stał się jeszcze bardziej energooszczedny.Ale tak na prawdę po co mi był ten wynik skoro wg wyliczeń potrzebuje 4,4kW to instalatorzy PC proponują i tak 7 kW a nawet 9 kW bo lepiej sterować ogrzewaniem w taniej taryfie więc bez tych obliczeń i tak pompa była by w okolicach 7-9 kW, podlogówkę i tak trzeba wykonać bardzo gesto (co 8-10 cm) aby maksymalnie obniżyć temperaturę na wyjsciu PC więc po co mi profesjonalny projekt chyba żeby stwierdzić mnie w przekonaniu że mam dobrze obliczoną podlogowkę. Na ogrzewanie mam jeszcze czas więc może za pół roku zmienie zdanie bo stanę się bardziej świadomy albo jeszcze bardziej przekonam się że nie zawsze warto przepłacać. Za robociznę WM też firmy krzyczaly po 6-8 tyś a ja mam za 2 tys bo nie mam ochoty opłacać komuś raty leasingu za Q7, i calkowicie mnie nie interesuje czy ktoś placi zus czy nie, czy robi to.po godzinach czy po prostu lubi swoją pracę. PS za rozłożenie styropianu pod standardową wylewkę wylewkarz do nie dawna liczył 1-zl za m2 ale ostatnio wszystko drozeje i liczy 1 zł za warstwę czyli w moim przypadku 3 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts