NC_PC 24.10.2017 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Zmień proszę te bzdurę, rurka nie robi sobie żadnego miejsca w betonie.....beton mniej wiecej razem z rurką się wydłuża czyli rozciąga Kolego tutaj masz współczynnik kompensacji dla różnych rodzajów rur, jak widzisz współczynnik bywa dość spory: tutaj jeszcze trochę o kompensacji http://www.instalator.pl/2017/05/kompensacja-instalacji-rur-pex/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.10.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 ^^Kolego CNC, oczywiście, że współczynnik rozszerzalności betonu i pexa jest różny ale to nie oznacza, że w betonie robi się miejsce na rurkę bo to bzdura, beton z rurka rozszerzają się na tyle ile mogą razem a poźniej beton przejmuje wartości sił z rozszerzenia rury na siebie, czyli jakby przejmuje to rozszerzanie nie pozwalajac za bardzo sie rurze rozszerzyć, jak pozwoli to w wylewce powstaje rysa, czyli w betonie zostały przekroczone naprężenia rozciągajace.Powolne wygrzewanie ma to na celu aby w betonie nastapiła redystrybucja naprężęń, czyli takie dopasowanie, po tym pierwszy nagrzaniu beton sie troszke jakby zmienia, ma jakby powiedziec pamieć i jak przyjdzie to same obciążenie to sobie z tym poradzi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 01.11.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Witam, skierowany zostałem do tego tematu. I po przeczytaniu go dalej nie wiem kilku rzeczy, Pompa 3f czy 1f? Tcap 9 kW będzie prawdopodobnie, instalacja nowa, elektryk zna się na rzeczy, raczej nic nie spieprzy pociągnie kable dobrze. Druga sprawa, wylewka cementowa będzie lepsza ponieważ mogę akumulować ciepło w niej grzejąc w godzinach nocnych w II taryfie, jednak czy ktoś ma PC powietrzną i wylewkę anhydrytową? ja planuje dać 7 cm. Czy warto w tą stronę iść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.11.2017 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Witam, skierowany zostałem do tego tematu. I po przeczytaniu go dalej nie wiem kilku rzeczy, Pompa 3f czy 1f? Tcap 9 kW będzie prawdopodobnie, instalacja nowa, elektryk zna się na rzeczy, raczej nic nie spieprzy pociągnie kable dobrze. Druga sprawa, wylewka cementowa będzie lepsza ponieważ mogę akumulować ciepło w niej grzejąc w godzinach nocnych w II taryfie, jednak czy ktoś ma PC powietrzną i wylewkę anhydrytową? ja planuje dać 7 cm. Czy warto w tą stronę iść? Jeżeli masz nowy dom i zabezpieczenie główne minimum 25A to mozesz dać pompę 1 fazową, będzie ok, i jest tańsza. Co do anhydrytu to kiedyś widziałem obliczenie gdzie ktoś porównywał anhydryt z betonem i trzeba by chyba 3 x grubszą wylewkę wylewać, ale tedy mamy akumulator więc po co anhydryt. Anhydrytu ma być mało bo ma szybko oddawać, jak ma być G12w to bez anhydrytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 10.11.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) Będę montował 1Fazową T-CAP 9kW (cały czas zastanawiam się nad wykonawcą).- Lepiej pociągnąć 1 przewód 5x4mm2 czy 2 przewody 3x4mm2?- jak z tą różnicówką? Lepiej montować oddzielną dla pompę czy nie dawać w ogóle? Mam rozbieżne info od firm instalacyjnych. - czy dla domu z poddaszem (2 rozdzielacze - dół i góra 100% podłogówka) - zrobić jeden czy dwa obiegi ? (rozdzielacze z rotometrami wstępnie będą przygotowane pod późniejsze sterowanie strefami ) - jedna firma sugeruje wszystko zasilić jednym obiegiem (niby pompa daje rade do 200m2), druga firma sugeruje dodać drugi obieg ( na górę) ze sprzęgłem pompami obiegowymi i regulatorami na dole i na górze (co ma wpływać na komfort). Dom 107m2 pow. użytkowej - na dole Salon z jadalnią i kuchnią, łazienka, garaż i kotłownia.na górze: 4 pokoje oraz łazienka.z garażem i kotłownią - 137m2. ps. podłogówka będzie również garażu i kotłowni. Edytowane 10 Listopada 2017 przez bartasp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.11.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Kable daj takie jak zaleca producent urządzenia w DTR.W przypadku Panasonica, o ile dobrze pamiętam są to 2 przewody. Dobrze wykonać instalacje można na wiele sposobów.Nie da się powiedzieć, że jedno z rozwiązań jest dobre a drugie złe.Rozwiązanie ze sprzęgłem i 2 osobnymi pompami sterowanych ze swoich termostatów ma dobrze rozpracowany kolega CNC.Taki układ jest wystarczający dla komfortu.Chcąc robić w przyszłości indywidualne zawory, lepiej sprawdzi się układ na jednej elektronicznej pompie. Moja rada jest taka by nie dokonywać wyborów na podstawie akurat tej konkretnej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 10.11.2017 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 A czym sugerować się podczas wyboru systemu/wykonawcy? Chodzi o ok 2tys różnicy między jednym systemem a drugim (wiadomo rozwiązanie ze sprzęgłem droższe).Dlatego zastanawiam się czy warto to robić jeśli pewnie w przyszłości zrobię sterowanie strefami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.11.2017 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Kable daj takie jak zaleca producent urządzenia w DTR. W przypadku Panasonica, o ile dobrze pamiętam są to 2 przewody. Dobrze wykonać instalacje można na wiele sposobów. Nie da się powiedzieć, że jedno z rozwiązań jest dobre a drugie złe. Rozwiązanie ze sprzęgłem i 2 osobnymi pompami sterowanych ze swoich termostatów ma dobrze rozpracowany kolega CNC. Taki układ jest wystarczający dla komfortu. Chcąc robić w przyszłości indywidualne zawory, lepiej sprawdzi się układ na jednej elektronicznej pompie. Moja rada jest taka by nie dokonywać wyborów na podstawie akurat tej konkretnej różnicy. W przypadku T-CAP 1fazowego nie można dać takich przewodów takich jak zaleca producent bo był by to przewód 3 zyłowy, a bezpiecznik trzeba by dać B40:-) A to dlatego że oni liczą to dla 1 fazy, a T-CAPa podłącza się pod minimum 2 fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 11.11.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Dlatego pewnie jeden wykonawca powiedział żeby pociągnąć 2 przewody 3x4mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.11.2017 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Dlatego pewnie jeden wykonawca powiedział żeby pociągnąć 2 przewody 3x4mm2. Ale to dalej tylko 3 fazy, a najlepiej jak są 3. No i po co ciągnąć 2 x N i 2x PE? Jak ciągnąć przewód 4mm to jak już 5x4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 11.11.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 No można. A jak się odnieść co do drugiego obiegu biorąc pod uwage, że w przyszłości będzie możliwość sterowania strefami ( oddzielny siłownik na pomieszczenia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 11.11.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 No można. A jak się odnieść co do drugiego obiegu biorąc pod uwage, że w przyszłości będzie możliwość sterowania strefami ( oddzielny siłownik na pomieszczenia ). Chcesz każdy pokój osobno sterować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 11.11.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Nie wiem. Zastanawiam się który system wybrać. Jakie są możliwości i który jest najlepszy pod pompę ciepła PW i podlogowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.11.2017 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 No można. A jak się odnieść co do drugiego obiegu biorąc pod uwage, że w przyszłości będzie możliwość sterowania strefami ( oddzielny siłownik na pomieszczenia ). Jak w przyszłości ma być sterowanie strefami to itak musi być sprzęgło, jak ma być sterowanie strefowe to wtedy pompki od dwóch obiegów będą podłączone pod listwę sterowania, każda pompka pod swoją listwę. Czyli jak np. włączy się jakiś pokój na górze to wtedy listwa uruchomi pompkę od góry. Jak pokój się nagrzeje to wtedy listwa z górnego rozdzielacza wyłącza pompkę obiegową od góry. Analogicznie z dołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.11.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 bartasp . Warto poczytać z jakimi problemami borykał się kolega jogi1978, gdy chciał sterować strefami; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 11.11.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Czyli w sterowanie strefami nie ma się co bawić. Wiec teraz którą drogą pójść? Oba rozdzielacze (góra i dół na jednym obiegu) czy 2 obiegi (sprzęgło 100L, pompy, termostaty dół i góra)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 11.11.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Zrób to najprościej jak można. U mnie żadnego sprzęgła nie ma. Mam też użytkowe poddasze i dwa rozdzielacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 11.11.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Nie warto przy pompie i wylewce cementowej bawić sie w sterowanie strefowe, zbyt duża bezwładność, najlepiej moim zdaniem ustawić na zaworach aby w niektórych pokojach było cieplej a w innych zimniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 11.11.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Zrób to najprościej jak można. U mnie żadnego sprzęgła nie ma. Mam też użytkowe poddasze i dwa rozdzielacze. A jak regulujesz temperaturę? Na rozdzielaczach ? Nie ma różnic między dołem a górą? Chodzi o komfort o którym CNC pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.11.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 bartasp . Poczytaj tematy w mojej stopce, a szczególnie odnośniki do kolegi map78, który preferuje instalacje proste bez bufora, bez dodatkowej obiegówki ale z zaworem 3D termostatycznym. Czytaj, nasiąkaj wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts