Piotrek63 22.11.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Jeżeli planujesz on off i do tego chcesz jeszcze sterować góra dół to jakiś bufor musisz dać. Wyobraź sobie że jest październik, grzać trzeba ale delikatnie. chcesz grzać tylko dół bo tam jest chłodniej. ale tylko o 1st.C a podłoga wystygła tylko delikatnie. Połowa sezonu grzewczego tak wygląda swoją drogą. To podłogówka na dole odbierze tylko 2/3kW i to na początku grzania potem jeszcze mniej, a ciepło jeszcze nie dojdzie do termostatu który wyłącza pompę. Pompa będzie dawać 7-9kW bo to on/off i gdzie ma się podziać nadmiar mocy? Pompa będzie chciała wepchnąć to w podłogówkę i albo podniesie temperaturę na wyjściu(gorsze COP i 10 innych problemów), albo zacznie taktować (też problem). I co wtedy można zrobić? 1. kupić mniejszą pompę gruntową on/off tak by do około -10st.C sobie radziła i nie taktowała przy wyższych temp zewnętrznych, ale poniżej z grzałką 2. wstawić bufor który odbierze nadmiar mocy 3. kupić pompę inverterową gruntową do wydania majątek który nigdy się nie zwróci. 4. kupić powietrzną inwerterową - tak wybiera większość. cała z montażem kotłownia od 22100zł za LG 9kW + 300L CWU + cały osprzęt + montaż i problemy z głowy. Dziękuję za temat i późniejszą wymianę informacji. Wiele z nich wykorzystam w przyszłości na pewno, dodatkowo dojdzie wiedza wykonawcy i będzie dobrze. Foto i filmik z rozprowadzenia instalacji spowodował, że zaparło mi dech. Myślałem dotąd, że nikt tak dokładnie i starannie nie robi tego, nawet jeśli są zauważone przez innych pewne mankamenty, to przecież też z korzyścią dla kolejnych inwestorów, bo można coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek63 22.11.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 To też będzie w zasadzie na temat. Nowy budynek przez kilka lub więcej lat będzie praktycznie użytkowany tylko przez kilka miesięcy i to pewnie nie codziennie. C.O. tylko wiosną i jesienią, C.W. również latem, ale co zimą żeby nie zamarzło. Będzie PC P-W, ale czy ta woda w instalacji grzewczej może być zastąpiona np. płynem nie zamarzającym? Nie spotkałem do tej pory informacji na ten temat. Czy konieczne będzie grzanie budynku przez cały rok by uniknąć zamarzania wody w instalacji i dodatkowo w PC lub zbiorniku z CW, lub np. spuszczać wodę na zimę? Doradźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 27.11.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Jeżeli planujesz on off i do tego chcesz jeszcze sterować góra dół to jakiś bufor musisz dać. Wyobraź sobie że jest październik, grzać trzeba ale delikatnie. chcesz grzać tylko dół bo tam jest chłodniej. ale tylko o 1st.C a podłoga wystygła tylko delikatnie. Połowa sezonu grzewczego tak wygląda swoją drogą. To podłogówka na dole odbierze tylko 2/3kW i to na początku grzania potem jeszcze mniej, a ciepło jeszcze nie dojdzie do termostatu który wyłącza pompę. Pompa będzie dawać 7-9kW bo to on/off i gdzie ma się podziać nadmiar mocy? Pompa będzie chciała wepchnąć to w podłogówkę i albo podniesie temperaturę na wyjściu(gorsze COP i 10 innych problemów), albo zacznie taktować (też problem). I co wtedy można zrobić? 1. kupić mniejszą pompę gruntową on/off tak by do około -10st.C sobie radziła i nie taktowała przy wyższych temp zewnętrznych, ale poniżej z grzałką 2. wstawić bufor który odbierze nadmiar mocy 3. kupić pompę inverterową gruntową do wydania majątek który nigdy się nie zwróci. 4. kupić powietrzną inwerterową - tak wybiera większość. cała z montażem kotłownia od 22100zł za LG 9kW + 300L CWU + cały osprzęt + montaż i problemy z głowy. A czy w przypadku pompy on/off nie da się sterować temperaturą wyjściową, np. za pomocą jakiegoś regulatora ze sterowaniem pogodowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.11.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Jeżeli planujesz on off i do tego chcesz jeszcze sterować góra dół to jakiś bufor musisz dać. głupoty piszesz i tyle.... Ja bym dał 2 obiegówki i jeden czujnik temp., np. na poddaszu żsby ewentualny kominek nie zakłócał. Żadnego sprzęgła w TYM PRZYPADKU!!!!! Na każdej kondygnacji osobny sterownik pokojowy sprzęgnięty z obiegówka (na każdej kondygnacji osobny rozdzielacz). Od 7 lat tak u mnie działa....żaden bufor lub sprzęgło nie jest konieczne...żadnego taktowania Edytowane 27 Listopada 2017 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.11.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Jeżeli planujesz on off i do tego chcesz jeszcze sterować góra dół to jakiś bufor musisz dać. Wyobraź sobie że jest październik, grzać trzeba ale delikatnie. chcesz grzać tylko dół bo tam jest chłodniej. ale tylko o 1st.C a podłoga wystygła tylko delikatnie. Połowa sezonu grzewczego tak wygląda swoją drogą. W takim razie wyjaśnij jakim cudem ludziom to działa poprawnie i nic im nie taktuje BEZ BUFORA? Oszukują siebie i innych? Pytam bez złośliwości, bo chcę gruntówkę ON/OFF i WSZYSTKIE opinie wskazują na brak bufora i brak taktowania. 3. kupić pompę inverterową gruntową do wydania majątek który nigdy się nie zwróci. Po pierwsze to można dokupić kupić soft-start (ecopower sprzedaje za 700 zł) i taktowanie, o ile wystąpi (bo jakoś użytkownicy i instalatorzy nie potwierdzają taktowania pomimo braku bufora), nie będzie aż takim problemem dla samego sprzętu. 4. kupić powietrzną inwerterową - tak wybiera większość. cała z montażem kotłownia od 22100zł za LG 9kW + 300L CWU + cały osprzęt + montaż i problemy z głowy. Gruntówka kosztuje podobne pieniądze (porównując parametry mocy dla -20sC i szczególnie gdy dowali się bufor do PW), dając jednak lepszy średnioroczny sCOP. Jedyny problem przy gruntówce to dewastacja terenu (co nie stanowi problemu jak się buduje dom i nie posiada zagospodarowanego ogrodu) jak i posiadanie odpowiedniej powierzchni tudzież odpowiedniego gruntu. Na każdej kondygnacji osobny sterownik pokojowy sprzęgnięty z obiegówka (na każdej kondygnacji osobny rozdzielacz). Od 7 lat tak u mnie działa....żaden bufor lub sprzęgło nie jest konieczne...żadnego taktowania No ale to gruntówka, a może przy powietrznej są problemy. Z drugiej strony w PW jest już w zasadzie standardowo inwerter i powinien sobie sam względnie dobrze poradzić jeśli ma zajść "taktowanie" -- bo sobie po prostu zmniejszy moc. Jak dla mnie wciskanie na siłę bufora to narażanie klienta na większy wydatek i ew. ułatwianie sobie roboty (w sensie instalatorowi). Edytowane 27 Listopada 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.11.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Gruntówka kosztuje podobne pieniądze (porównując parametry mocy dla -20sC i szczególnie gdy dowali się bufor do PW), dając jednak lepszy średnioroczny sCOP. Jedyny problem przy gruntówce to dewastacja terenu (co nie stanowi problemu jak się buduje dom i nie posiada zagospodarowanego ogrodu) jak i posiadanie odpowiedniej powierzchni tudzież odpowiedniego gruntu. Co znaczy podobne pieniądze? Kaszpir zapłacił 22, czy 21k za całość i nie musiał palcem kiwnąć. Z fakturą za całość o ile się nie mylę. Ile gruntówka w takiej opcji wyniesie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.11.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) głupoty piszesz i tyle.... Na każdej kondygnacji osobny sterownik pokojowy sprzęgnięty z obiegówka (na każdej kondygnacji osobny rozdzielacz). Od 7 lat tak u mnie działa....żaden bufor lub sprzęgło nie jest konieczne...żadnego taktowania U mnie tez nie ma bufora i bez żadnego problemu grzeję dwie a czasami trzy kondygnacje. Problemu z taktowaniem nie występuje. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Korekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.11.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Podobna sytuacja jak zamontowane sterowanie strefowe bez sprzęgła. czasem pompa działa tylko z 1 / 2 sekcjami i taktuje przez co uszkadza się sprężarka. To że to działa to zaleta dobrej pompy, ale nawet najlepszy samochód długo nie pożyje jak będzie jeździł w kółko na pierwszym biegu a do tego ciągle gasił i zapalał. Ja mam sterowanie strefowe i sprzęgło hydrauliczne.Taktowania nie zauważyłem.Jak już temp.w pomieszczaniu spada,to pompa ma co robić -ale czasem przez 48h grzeje tylko CWU. Pamiętaj,że przy sprzęgle na zasilanie trzeba podać wyższą temp (za sprzęgłem jest już chłodniej)-więc PC nie jedzie na pierwszym biegu jak napisałeś. Edytowane 27 Listopada 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.12.2017 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Tak już rozwijając temat przewymiarowania, mogę pokazać na przykładzie jak to wygląda:http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=10108&od=2017-11-21&do=2017-11-21dane powyższe z 21.11 jeden z zimniejszych dni tego roku u mnie.Jak widać pompa potrzebowała około 4,5h w drogiej taryfie by nagrzać budynek resztę bez problemu dała radę w taniej.Średnia tem tego dnia wyjdzie pewnie około -2st.C a podnosząc krzywą o 2/3st.C pewnie dało by się zmieścić całość w taniej.Warunkiem tego jest oczywiście wystarczająca moc pompy która da radę naładować podłogę.Przydaje się tutaj tez grubość wylewki, akurat w tym budynku jest jej trochę mało dlatego trzeba podnosić krzywa żeby zwiększyć pojemność akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezes079 09.12.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 "4. kupić powietrzną inwerterową - tak wybiera większość. cała z montażem kotłownia od 22100zł za LG 9kW + 300L CWU + cały osprzęt + montaż i problemy z głowy." Tyczy się nowej kotłowni czy także starej gdzie trzeba co nieco zdemontować i przerobić?A jaka cena by była za taki wjazd na kotłownie z panasonic 9kW i meetingiem aby mieć porównanie oczywiście bez zbiornika buforowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 09.12.2017 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) "4. kupić powietrzną inwerterową - tak wybiera większość. cała z montażem kotłownia od 22100zł za LG 9kW + 300L CWU + cały osprzęt + montaż i problemy z głowy." Tyczy się nowej kotłowni czy także starej gdzie trzeba co nieco zdemontować i przerobić? A jaka cena by była za taki wjazd na kotłownie z panasonic 9kW i meetingiem aby mieć porównanie oczywiście bez zbiornika buforowego. do wyceny potrzebuje zdjęcia na meila moderowano by sprawdzić jakie prace trzeba wykonać, w nowym budynku jest prościej, w starszym trzeba sporo czasem popracować. Proszę podesłać zdjęcia kotłowni, tak około 10 zdjęć z daleka i bliska to podeślę propozycje. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.12.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 4. kupić powietrzną inwerterową - tak wybiera większość. cała z montażem kotłownia od 22100zł za LG 9kW + 300L CWU + cały osprzęt + montaż i problemy z głowy. Wszystko zalezy jaki to zasobnik CWU.Ale cena i tak wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.12.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) do wyceny potrzebuje zdjęcia na meila moderowano by sprawdzić jakie prace trzeba wykonać, w nowym budynku jest prościej, w starszym trzeba sporo czasem popracować. Proszę podesłać zdjęcia kotłowni, tak około 10 zdjęć z daleka i bliska to podeślę propozycje. Wydaje mi się, że cytowany przeze mnie post nie powinien znaleźć się na FM, wystarczyło poprzestać na napisaniu koledze PW. Płatny profil ma swoje obostrzenia i posty podobne do takich wykraczają po za regulaminowe ramy profilu. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 16.12.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Witam, mam 2 pytanka.1, Będę miał w domu Panasonic T-cap 9kV, nie chciałem mieć żadnego grzejnika, bo po co nagrzewać wode w obiegu do 50 stopni, jednak instalator doradził mi dać do łazienek grzejniki drabinkowe. Cz jest tego sens? nie podniesie mi to znacząco kosztów ogrzewania? czy jest to duży problem? Oczywiście grzejniki by były na osobnym rozdzielaczu. 100% orzewania podlogowego2. Bufor, Czy mam go zastosować? budynek parter plus piętro, które na razie nie będzie zamieszkane. obie kondygnacje po ok. 100m2. N piętrze chce utzrymywać temp max 19stopni na chwilę obecną, w przyszłości jak będize potrzeba to podnieść do ok 22. Jeśli stosować bufor to jakiej pojemnosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 16.12.2017 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Witam, mam 2 pytanka. 1, Będę miał w domu Panasonic T-cap 9kV, nie chciałem mieć żadnego grzejnika, bo po co nagrzewać wode w obiegu do 50 stopni, jednak instalator doradził mi dać do łazienek grzejniki drabinkowe. Cz jest tego sens? nie podniesie mi to znacząco kosztów ogrzewania? czy jest to duży problem? Oczywiście grzejniki by były na osobnym rozdzielaczu. 100% orzewania podlogowego 2. Bufor, Czy mam go zastosować? budynek parter plus piętro, które na razie nie będzie zamieszkane. obie kondygnacje po ok. 100m2. N piętrze chce utzrymywać temp max 19stopni na chwilę obecną, w przyszłości jak będize potrzeba to podnieść do ok 22. Jeśli stosować bufor to jakiej pojemnosci? Drabinki można a. spiąć z podłogówką, na tym samym rozdzielaczu i jest to najprostsze rozwiązanie, ale ciepłe to one nigdy nie będą. b. spiąć z podłogówką jak wyżej, ale dołożyć im jeszcze grzałkę elektryczną do samego grzejnika i wtedy dogrzewają się np. przez 1h po wciśnięciu czasu na grzałce i suszą ręczniki c. zamontować bufor z 100/200L i dać drabinki na osobnym rozdzielaczu i osobnej pompce pracującej w kółko i wtedy będą dogrzewać się z bufora a główne pompki od podłogówki będą stały i nie będzie dużego zużycia w drogiej taryfie, tylko trochę pójdzie w drogiej na dogrzanie bufora jak drabinki wychłodzą bufor. Tyle że wtedy trzeba pilnować zamkniętych drzwi do łazienki bo moc takich drabinek jest malutka i żeby coś grzały to łazienka musi być zawsze zamknięta. d. można dać bufor 100L i siłowniki do całego układu... W Twoim przypadku jak planujesz górę można się pokusić o opcję C. będziesz wtedy mógł skutecznie sterować górą na 17-19st.C bo będzie tam osobna pompka z termostatem, będzie osobna pompka też na dół z termostatem i na drabinki już bez termostatu bo termostaty zwykłe montuje się przy drabinkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 16.12.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Dzięki:) Jeszcze małe sprostowanie, bo drabinki jeśli będą montowane, to na pewno na osobnym rozdzielaczu, bo tak mam w umowie. dalej sie zastanawiam po prostu czy nie będzie to za dużo komplikacji, i tym samym możliwości spartolenia całej instalacji... W tej opcji C, czy podłogówkę także spinam z buforem czy jedynie rozdzielacz z drabinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.12.2017 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Dzięki:) Jeszcze małe sprostowanie, bo drabinki jeśli będą montowane, to na pewno na osobnym rozdzielaczu, bo tak mam w umowie. dalej sie zastanawiam po prostu czy nie będzie to za dużo komplikacji, i tym samym możliwości spartolenia całej instalacji... W tej opcji C, czy podłogówkę także spinam z buforem czy jedynie rozdzielacz z drabinek? No to jest w miarę prosty układ, można go jeszcze bardzo skomplikowac ale po co? podłogówka też pod bufor, Wszystko podłącza się pod ten mały bufor/sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 17.12.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 A przypuśćmy, że jednak dam sobie spokój z tymi drabinkami w łazienkach,bo jakoś przeraża mnie pompka, która ma chodzić 24h 365 dni w roku. Wtedy zostają mi 2 poziomy do ogrzewania po ok 100 m, dawać wtedy też bufor? zaznaczam, że cała kotłownia będzie w piwnicy, chociaż nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.12.2017 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 A przypuśćmy, że jednak dam sobie spokój z tymi drabinkami w łazienkach,bo jakoś przeraża mnie pompka, która ma chodzić 24h 365 dni w roku. Wtedy zostają mi 2 poziomy do ogrzewania po ok 100 m, dawać wtedy też bufor? zaznaczam, że cała kotłownia będzie w piwnicy, chociaż nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Na lato można tą pompę wyłączyć, a itak się wyłączy(prawie) jak łazienki się nagrzeją bo termostaty na grzejnikach zamknął obieg. Jak wywalisz te drabinki to możesz zrobić bez sprzęgła(jeżeli podłogówka będzie dobrze przygotowana) tyle że wtedy nie możesz sobie sterować osobno ogrzewaniem górą i dołem. Ja ogólnie zalecam rozwiązanie ze sprzęgłem jak ktoś ma dwa poziomy, ale montuje(ale bardzo rzadko) bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 17.12.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Szkoda, że tak późno Pana odkryłem.. Bo już mam podpisaną umowę, a tak bym Panu zlecił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts