Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykańczanie poddasza - ocieplenie

Recommended Posts

Napisze jak u mnie.

Łączenie folii taśmą dwustronna. Aluminiowa tez czasami dawalem (np w oknach dachowych)

Przy scianach folie wypuscilem potem obcialem rowno z plyta. Laczenie plyt oraz plyta-sciana zwykla tania flizelina i uniflot. Minal rok i siedzi, zadnych pekniec.

Nie wiem czy pekanie to kwestia jak sie stelaz zrobi czy to czego sie uzyje do laczenia.

Hej,

Chodzi mi o klejenie folii/membrany przy ścianie. Kleicie ją do ściany / profilu przyściennego ?

Moim zdaniem jak robisz połączenie ślizgowe to już nie daje się taśmy/ fizeliny łączącej płytę ze ścianą.

Albo Ci chodzi o folię albo o membranę bo to dwie różne rzeczy i nawet w języku potocznym jest to błąd stwarzający problemy.

Membranę masz na dachu pod dachówkami.

Dlatego membrana bo przepuszcza wilgoć w jedną stronę a wody w drugą stronę już nie.

Folia to mamy pod ociepleniem i nie przepuszcza ona wilgoci w postaci pary wodnej.

Jeśli chodzi o pękanie to jest to efektem zarówno sztywności i solidności wykonania więźby dachowej, jakości samego drewna jak i staranności w wykonaniu połączeń płyt gk.

Ogólnie jeśli któryś z tych dwóch pierwszych elementów jest spartolony to w żaden sposób nie unikniesz spękań na połączeniach.

U teścia folię kleiłem zarówno do profili jak i miedzy kolejnymi paskami taśmą dwustronna.

Mowa tu o normalnej folii paroizolacyjnej , natomiast folię w wersji ponadstandardowej czyli aluminiową kleiłem do profili taśmą dwustronną a kolejne pasy na łączeniach kleiłem na zakładkę taśmą aluminiową.

Płyty mam zarówno na ścianach jak i na suficie dlatego też na ich łączenie dawałem silikon akrylowy.

Na wszelkie połączenia pomiędzy płytami stosowałem flizelinę.

Po 4 latach mogę powiedzieć że u mnie spękań nie ma natomiast u teścia więźba przy dużym wietrze oraz nagłej zmianie temperatury trzeszczy i identyczne połączenia gk w paru miejscach nie zdają egzaminu.

Edytowane przez Mareks77

Pewnie, że się stosuje klejenie folii do ściany. ROCKWOOL wprowadził do oferty system ROCKTECT gdzie jest również masa klejąca ROCKTECT Multikit stosowanej do przyklejania folii paroizolacyjnej do ścian. http://www.rockwool.pl/produkty/system-rocktect/

https://www.youtube.com/watch?v=RaIkenC319I

Chodzi mi folię. Sorki za wprowadzanie w błąd.

I np Isover ma klej Vario DoubleFit którym to zaleca przyklejenie folii do ściany / profilu ? ściennego.

Wszystkie zakończenia.

Pytam czy to się rzeczywiście stosuje ?

Ja kleilem folie do sciany silikonem, wszyscy wykonawcy ktorzy przychodzili mowili ze czegos takiego nie robia bo niby plyty docisna i dlatego robilem sam. Ogolnie uwazam ze w pelni szczelnie nie jest sie w stanie zrobic izolacji

Folii na pewno nie klei się do ściany tak jak to instruuje film gdyż po przykręceniu płyt folia wystaje spod nich a odcięcie wystających części nie zmienia zbyt wiele gdyż tak jak to ujął pytający pojawiają się problemy z taśmą ślizgową.

Ogólnie to wystarcza folię przykleić do profili UD-30 przytwierdzonych do ściany.

Innym sposobem jest przyklejenie pierw do ściany w pasie ocieplenia wąskich pasków a następnie przytwierdzenie profili przyściennych UD-30.

Po zafoliowaniu całości wystające części wcześniej wklejonych pasków folii wystarczy wywinąć i przykleić do folii która pokrywa całość.

Takie zafoliowanie zapewnia całkowitą szczelność.

Edytowane przez Mareks77