Notos 29.08.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Witam!Robię remont garażu, MUSZĘ poszerzyć bramę wjazdową z 2 metrów do 3 metrów, oczywiście muszę zdjąć stare nadproże i wstawić dłuższe. Garaż (niewysoki) jest przykryty płytą betonową zbrojoną, nadproże będzie podpierać bezpośrednio tę płytę.Pytania mam takie:1. jakiej minimalnej długości, wysokości i szerokości nadproże musi być do otworu o szerokości 3 metry?2. jakiego rodzaju ma ono być? (beton, strunobeton, ceramika?)2. gdzie w okolicach Krakowa można takie naproże kupić i z jaką ceną należy się liczyć? Nadproże ma być zamontowane na terenie powiatu Kazimierza Wielka, więc może gdzieś z tamtych okolic?Będę BARDZO zobowiązany za wszelkie informacje i sugestie, za które z góry dziękuję!Notos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.08.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Witam! Robię remont garażu, MUSZĘ poszerzyć bramę wjazdową z 2 metrów do 3 metrów, oczywiście muszę zdjąć stare nadproże i wstawić dłuższe. Garaż (niewysoki) jest przykryty płytą betonową zbrojoną, nadproże będzie podpierać bezpośrednio tę płytę. Pytania mam takie: 1. jakiej minimalnej długości, wysokości i szerokości nadproże musi być do otworu o szerokości 3 metry? 2. jakiego rodzaju ma ono być? (beton, strunobeton, ceramika?) 2. gdzie w okolicach Krakowa można takie naproże kupić i z jaką ceną należy się liczyć? Nadproże ma być zamontowane na terenie powiatu Kazimierza Wielka, więc może gdzieś z tamtych okolic? Będę BARDZO zobowiązany za wszelkie informacje i sugestie, za które z góry dziękuję! Notos Mam dwa otwory o szerokości 3 m, brama garażowa i okno przesuwne tarasowe, zastosowałem nadproża strunobetonowe o długości 3,6 m z Konbetu. Przekrój 12x12 cm, kładzione dwa obok siebie. Nie wiem jak u Ciebie z dostępnością ale u mnie w Wielkopolsce jest producent. Sprawdzone rozwiązanie. Poniżej fotka trochę nieaktualna bo dom już zamieszkały ale dobrze widać nadproże w otworze bramy garażowej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.08.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Nadproża strunobetonowe to zamiast forum lepiej wpisać w Google razem z nazwą miasta. Pierwsze lepsze: Novodo Sp. z o.o. Biuro i Zakład Produkcyjny: ul.Domagały 1 | 30-841 Kraków P.S. Jeśli zdejmiesz stare nadproże wspierające strop to może się on zawalić Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nankatsu 31.08.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Technologii do zastosowania jest mnóstwo, pytanie tylko jak bezpiecznie podeprzeć tę płytę na czas zdjęcia starego nadproża... Sama rozpiętość to nie jest jakiś szczególny kłopot - u mnie brama garażowa też ma rozpiętość 3 metry i jest na nadprożu ceramicznym systemowym od producenta pustaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts