Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże - jakie i skąd je wziąć?

Recommended Posts

Witam!

Robię remont garażu, MUSZĘ poszerzyć bramę wjazdową z 2 metrów do 3 metrów, oczywiście muszę zdjąć stare nadproże i wstawić dłuższe. Garaż (niewysoki) jest przykryty płytą betonową zbrojoną, nadproże będzie podpierać bezpośrednio tę płytę.

Pytania mam takie:

1. jakiej minimalnej długości, wysokości i szerokości nadproże musi być do otworu o szerokości 3 metry?

2. jakiego rodzaju ma ono być? (beton, strunobeton, ceramika?)

2. gdzie w okolicach Krakowa można takie naproże kupić i z jaką ceną należy się liczyć? Nadproże ma być zamontowane na terenie powiatu Kazimierza Wielka, więc może gdzieś z tamtych okolic?

Będę BARDZO zobowiązany za wszelkie informacje i sugestie, za które z góry dziękuję!

Notos

Witam!

Robię remont garażu, MUSZĘ poszerzyć bramę wjazdową z 2 metrów do 3 metrów, oczywiście muszę zdjąć stare nadproże i wstawić dłuższe. Garaż (niewysoki) jest przykryty płytą betonową zbrojoną, nadproże będzie podpierać bezpośrednio tę płytę.

Pytania mam takie:

1. jakiej minimalnej długości, wysokości i szerokości nadproże musi być do otworu o szerokości 3 metry?

2. jakiego rodzaju ma ono być? (beton, strunobeton, ceramika?)

2. gdzie w okolicach Krakowa można takie naproże kupić i z jaką ceną należy się liczyć? Nadproże ma być zamontowane na terenie powiatu Kazimierza Wielka, więc może gdzieś z tamtych okolic?

Będę BARDZO zobowiązany za wszelkie informacje i sugestie, za które z góry dziękuję!

Notos

Mam dwa otwory o szerokości 3 m, brama garażowa i okno przesuwne tarasowe, zastosowałem nadproża strunobetonowe o długości 3,6 m z Konbetu. Przekrój 12x12 cm, kładzione dwa obok siebie. Nie wiem jak u Ciebie z dostępnością ale u mnie w Wielkopolsce jest producent. Sprawdzone rozwiązanie.

Poniżej fotka trochę nieaktualna bo dom już zamieszkały ale dobrze widać nadproże w otworze bramy garażowej. Pzdr.

Zdjęcie-0770.jpg

Nadproża strunobetonowe to zamiast forum lepiej wpisać w Google razem z nazwą miasta.

Pierwsze lepsze:

Novodo Sp. z o.o.

Biuro i Zakład Produkcyjny:

ul.Domagały 1 | 30-841 Kraków

P.S. Jeśli zdejmiesz stare nadproże wspierające strop to może się on zawalić :) :)

Edytowane przez Mareks77

Technologii do zastosowania jest mnóstwo, pytanie tylko jak bezpiecznie podeprzeć tę płytę na czas zdjęcia starego nadproża... :p Sama rozpiętość to nie jest jakiś szczególny kłopot - u mnie brama garażowa też ma rozpiętość 3 metry i jest na nadprożu ceramicznym systemowym od producenta pustaków.