Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafa wnękowa z przesuwnymi drzwiami na tej samej glebokosci

mtatarak

Recommended Posts

Hej,

W przedpokoju mam wnękę którą chciałbym zabudować szafą - ponieważ wnęka jest tuz przy drzwiach wejściowych najsensowniejszym rozwiązaniem wydaje się szafa z drzwiami przesuwnymi. Szafa miałaby dwoje drzwi - o tyle o ile wiem i widziałem takie szafy takie drzwi montuje się na dwóch szynach jedno skrzydło nieco głębiej tak aby mogły się mijać.

I to w zasadzie jest mój problem - zależy mi na tym żeby szafa tworzyła monolit i najchętniej widziałbym tam fronty bez uchwytów na wcisk - z drugiej strony otwierające się drzwi od strony wejścia chwilowo blokowały by drzwi do mieszkania.

Czy istnieją jakieś systemy drzwi przesuwnych które utrzymują drzwi na takiej samej głębokości? Coś w stylu "wciśnij drzwi trochę odskakuja i można je przesuwać" - zdaje sobie sprawę że trochę tworze fikcje ale chcę przekazać o co mi chodzi :) a może macie jeszcze jakiś inny pomysł jak to rozwiązać? Wnęka ma szerokość 1m i głębokość 55cm - odpadają wszelkiego rodzaju zasłony i harmonijki

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Hettich InLine XL jest dokładnie tym o co mi chodziło ale abstrahując od ceny niestety min szerokość frontu to 75cm więc przy mojej wnęce odpada.

Ciekawie wygląda opcja ze skrzydlami składanymi (z załączonego tematu na forum) ale wtedy musiałbym zrobić albo jedno skrzydło łamane na pół po 50cm i składane na lewo (chyba mało wygodne) albo 4 mini fronty po 25cm - nie umiem sobie wyobrazić jakby to wyglądało...:) i wtedy na dwie strony - jeśli zrobiłbym szafę nieco płycej to prawe skrzydło może by się zmieściło przed drzwiami wejściowymi więc jest to opcja do przemyślenia

@Elfir - mam dosc wąski korytarz a co gorsza prawa ściana wnęki to ściana na której są drzwi wejściowe do mieszkania - w przypadku otwarcia prawego skrzydła miałbym zastawione wyjście z mieszkania. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że te drzwi nie byłyby ciągle otwarte i prawdopodobnie jeśli koszty miałyby mnie zjeść to się na takie zdecyduje ale na razie jestem na etapie szukania jakichś innych rozwiązań :)

Edytowane przez mtatarak

Wyobrażam sobie taki scenariusz że jeśli będę tam trzymał rzeczy podręczne (czapki klucze może jakaś kurtka itp) to przy wyjściu może byc male zamieszanie - ktos już wyszedł ale wraca ktoś inny chce coś wyciągnąć z szafy i jest niewygodnie albo w pesymistycznym przypadku front obity

Oczywiście rozumiem Twoje stanowisko i w zasadzie je podzielam ale jestem na etapie planowania i projektu więc jeśli będzie dało się uniknąć takich sytuacji (nawet skrajnie mało prawdopodobnych) w podobnych pieniądzach i przy użyciu istniejących rozwiązań to - czemu nie ;)

Wyobrażam sobie taki scenariusz że jeśli będę tam trzymał rzeczy podręczne (czapki klucze może jakaś kurtka oto) to przy wyjściu może byc male zamieszanie - ktos już wyszedł ale wraca ktoś inny chce coś wyciągnąć z szafy i jest niewygodnie albo w pesymistycznym przypadku front obity

Oczywiście rozumiem Twoje stanowisko i w zasadzie je podzielam ale jestem na etapie planowania i projektu więc jeśli będzie dało się uniknąć takich sytuacji (nawet skrajnie mało prawdopodobnych) w podobnych pieniądzach i przy użyciu istniejących rozwiązań to - czemu nie ;)

• 4 months później...
  taje napisał:
Tak, na pewno istnieją choć nie podam Ci w tej chwili nazwy. Można też zastosować drzwi poketowe (drzwi otwierają się jak normalne drzwi rozwierne ale potem chowają się w obudowie szafy), z tym, że to drogie rozwiązanie i zabiera miejsce z szerokości szafy.

Szukam informacji na temat drzwi poketowych, maja one inną nazwę?