Remiks 05.09.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 (edytowane) Jak byś widział co ludzie wyprawiają z elektryką to z Twoim podejściem byś oślepł bo nie mógł byś na to patrzeć. I mylisz się kolejny raz. Naogladałem się dość, nie oślepłem jakoś, ale fakt patrzeć na takie rozwiązania nie mogę Tak jak nie mogę czytać idiotycznych rad ludzi którzy nie mają o czymś pojęcia;-) Ps. A i co do magicznego prądu to wyłącznik nadprądowy 16A zadziała owszem przy prądzie ciut większym o czym pewnie wiesz i w jakim czasie też wiesz. To podłącz się do jakiegoś i przepuść przez siebie 16A albo więcej szybciej zadzaiała a może kolejny raz Ci się coś popitoliło? Edytowane 5 Września 2017 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_papa_ 05.09.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 To podłącz się do jakiegoś i przepuść przez siebie 16A albo więcej szybciej zadzaiała a może kolejny raz Ci się coś popitoliło? To ja też dam ci radę: podłącz się do jakiegoś gniazdka już zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowo-prądowym i zobacz co się stanie. Jak sprawdzisz to daj znać. A później sprawdź jaki opór stawia suchy mur dla prądu i powtórz eksperyment z zatynkowanym gniazdkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.09.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 To ja też dam ci radę: podłącz się do jakiegoś gniazdka już zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowo-prądowym i zobacz co się stanie. Jak sprawdzisz to daj znać. A później sprawdź jaki opór stawia suchy mur dla prądu i powtórz eksperyment z zatynkowanym gniazdkiem. A nie mówiłem że Ci się popitoliło. Raz piszesz o wyłączniku nadprądowym innym razem o różnicówce. A ten opór muru to jakim miernikiem mierzyłeś i jaka wilgotność to suchy mur bo na pewno nie 0 (zero). Może jakaś instrukcja co do podłączenia się do gniazdka, gwoździe, wtyczka, L-N, L-PE, N-PE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 06.09.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 A ja bym z gniazdkiem z różnicówką nie próbował. Różnicówki typowo maja limit 30mA - to prąd który moze już niestety zabić. Pamiętajcie: WYŁACZNIK RÓŻNICOWO-PRĄDOWY ZNACZNIE ZMNIEJSZA RYZYKO ŚMIERTELNEGO PORAŻENIA ALE NIE ELIMINUJE GO DO ZERA To trochę jak z pasami bezpieczeństwa i poduszkami powietrznymi - waląc przy 50km/h szanse na przeżycie bardzo rosną ale to nie oznacza że na 1000 prób wszyscy przeżyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 06.09.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 (edytowane) podłącz się do jakiegoś gniazdka już zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowo-prądowym i zobacz co się stanie .Ciężko mi zrozumieć, dlaczego sporo ludzi (w tym elektrycy) widzi wyłącznik RCD w sieci TN-S jako wyłącznik prądu przepływającego w obwodzie, gdzie jedną z gałęzi jest użykownik. RCD nie jest przewidziane do wyłączania prądu większego od 30mA przepływającego w sytuacji awaryjnej przez ciało człowieka, choć nie zaprzeczam że w takiej sytuacji instalacja wyposażona w RCD zwiększa szanse na przeżycie. Edytowane 6 Września 2017 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_papa_ 06.09.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Ciężko mi zrozumieć, dlaczego sporo ludzi (w tym elektrycy) widzi wyłącznik RCD w sieci TN-S jako wyłącznik prądu przepływającego w obwodzie, gdzie jedną z gałęzi jest użykownik. RCD nie jest przewidziane do wyłączania prądu większego od 30mA przepływającego w sytuacji awaryjnej przez ciało człowieka, choć nie zaprzeczam że w takiej sytuacji instalacja wyposażona w RCD zwiększa szanse na przeżycie. Główną ochroną przeciwporażeniową jest obudowa urządzenia w odpowiedniej klasie ochronności. RCD zabezpiecza przed "ucieczką prądu na zewnątrz urządzenia. Przy okazji chroni przed śmiertelnym porażeniem. A to co napisałem to była odpowiedź na absurdy: Ps. A i co do magicznego prądu to wyłącznik nadprądowy 16A zadziała owszem przy prądzie ciut większym o czym pewie wiesz i w jakim czasie też wiesz. To podłącz się do jakiegoś i przepuść przez siebie 16A albo więcej szybciej zadzaiała a może kolejny raz Ci się coś popitoliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_papa_ 06.09.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 WYŁACZNIK RÓŻNICOWO-PRĄDOWY ZNACZNIE ZMNIEJSZA RYZYKO ŚMIERTELNEGO PORAŻENIA ALE NIE ELIMINUJE GO DO ZERA Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.09.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 RCD zabezpiecza przed "ucieczką prądu na zewnątrz urządzenia. Przy okazji chroni przed śmiertelnym porażeniem. Niesamowite stwierdzenie. Nie pozwala uciec, no no. Śmiać się czy płakać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_papa_ 06.09.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Śmiać się czy płakać ? To zależy od twojego nastroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.09.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 A to co napisałem to była odpowiedź na absurdy: To poczytaj sobie #16 i przestań palić głupa;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 08.09.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 (edytowane) Główną ochroną przeciwporażeniową jest obudowa urządzenia w odpowiedniej klasie ochronności. RCD zabezpiecza przed "ucieczką prądu na zewnątrz urządzenia. Przy okazji chroni przed śmiertelnym porażeniem. A to co napisałem to była odpowiedź na absurdy: 1. Nie ma czegoś takiego jak "główna ochrona". 2. Obudowa nie jest w klasie ochronności, w klasie ochronności jest urządzenie. 3. RCD nie służy do zabezpieczenia prądu przed ucieczką na zewnątrz urządzenia. 4. RCD nie chroni przy okazji, tylko uzupełniająco. 5. Absurd, to wyszedł jak pomyliłeś w #16 wyłącznik nadprądowy z różnicowoprądowym. Misiu puszysty, odpuść sobie pisaninę o ochronie przeciwporażeniowej, bo jeszcze ktoś ci uwierzy i będziesz go miał na sumieniu. Edytowane 8 Września 2017 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts