Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdko w prysznicu

Recommended Posts

Jak byś widział co ludzie wyprawiają z elektryką to z Twoim podejściem byś oślepł bo nie mógł byś na to patrzeć.

I mylisz się kolejny raz. Naogladałem się dość, nie oślepłem jakoś, ale fakt patrzeć na takie rozwiązania nie mogę;-) Tak jak nie mogę czytać idiotycznych rad ludzi którzy nie mają o czymś pojęcia;-)

Ps. A i co do magicznego prądu to wyłącznik nadprądowy 16A zadziała owszem przy prądzie ciut większym o czym pewnie wiesz i w jakim czasie też wiesz. To podłącz się do jakiegoś i przepuść przez siebie 16A albo więcej szybciej zadzaiała a może kolejny raz Ci się coś popitoliło?

Edytowane przez Remiks

To podłącz się do jakiegoś i przepuść przez siebie 16A albo więcej szybciej zadzaiała a może kolejny raz Ci się coś popitoliło?

To ja też dam ci radę: podłącz się do jakiegoś gniazdka już zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowo-prądowym i zobacz co się stanie. Jak sprawdzisz to daj znać.

A później sprawdź jaki opór stawia suchy mur dla prądu i powtórz eksperyment z zatynkowanym gniazdkiem.

To ja też dam ci radę: podłącz się do jakiegoś gniazdka już zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowo-prądowym i zobacz co się stanie. Jak sprawdzisz to daj znać.

A później sprawdź jaki opór stawia suchy mur dla prądu i powtórz eksperyment z zatynkowanym gniazdkiem.

A nie mówiłem że Ci się popitoliło. Raz piszesz o wyłączniku nadprądowym innym razem o różnicówce. A ten opór muru to jakim miernikiem mierzyłeś i jaka wilgotność to suchy mur bo na pewno nie 0 (zero).

Może jakaś instrukcja co do podłączenia się do gniazdka, gwoździe, wtyczka, L-N, L-PE, N-PE?

A ja bym z gniazdkiem z różnicówką nie próbował. Różnicówki typowo maja limit 30mA - to prąd który moze już niestety zabić. Pamiętajcie:

WYŁACZNIK RÓŻNICOWO-PRĄDOWY ZNACZNIE ZMNIEJSZA RYZYKO ŚMIERTELNEGO PORAŻENIA ALE NIE ELIMINUJE GO DO ZERA

To trochę jak z pasami bezpieczeństwa i poduszkami powietrznymi - waląc przy 50km/h szanse na przeżycie bardzo rosną ale to nie oznacza że na 1000 prób wszyscy przeżyją

podłącz się do jakiegoś gniazdka już zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowo-prądowym i zobacz co się stanie .
Ciężko mi zrozumieć, dlaczego sporo ludzi (w tym elektrycy) widzi wyłącznik RCD w sieci TN-S jako wyłącznik prądu przepływającego w obwodzie, gdzie jedną z gałęzi jest użykownik. RCD nie jest przewidziane do wyłączania prądu większego od 30mA przepływającego w sytuacji awaryjnej przez ciało człowieka, choć nie zaprzeczam że w takiej sytuacji instalacja wyposażona w RCD zwiększa szanse na przeżycie. Edytowane przez krzcel

Ciężko mi zrozumieć, dlaczego sporo ludzi (w tym elektrycy) widzi wyłącznik RCD w sieci TN-S jako wyłącznik prądu przepływającego w obwodzie, gdzie jedną z gałęzi jest użykownik. RCD nie jest przewidziane do wyłączania prądu większego od 30mA przepływającego w sytuacji awaryjnej przez ciało człowieka, choć nie zaprzeczam że w takiej sytuacji instalacja wyposażona w RCD zwiększa szanse na przeżycie.

Główną ochroną przeciwporażeniową jest obudowa urządzenia w odpowiedniej klasie ochronności. RCD zabezpiecza przed "ucieczką prądu na zewnątrz urządzenia. Przy okazji chroni przed śmiertelnym porażeniem.

A to co napisałem to była odpowiedź na absurdy:

Ps. A i co do magicznego prądu to wyłącznik nadprądowy 16A zadziała owszem przy prądzie ciut większym o czym pewie wiesz i w jakim czasie też wiesz. To podłącz się do jakiegoś i przepuść przez siebie 16A albo więcej szybciej zadzaiała a może kolejny raz Ci się coś popitoliło?

Główną ochroną przeciwporażeniową jest obudowa urządzenia w odpowiedniej klasie ochronności. RCD zabezpiecza przed "ucieczką prądu na zewnątrz urządzenia. Przy okazji chroni przed śmiertelnym porażeniem.

A to co napisałem to była odpowiedź na absurdy:

1. Nie ma czegoś takiego jak "główna ochrona".

2. Obudowa nie jest w klasie ochronności, w klasie ochronności jest urządzenie.

3. RCD nie służy do zabezpieczenia prądu przed ucieczką na zewnątrz urządzenia.

4. RCD nie chroni przy okazji, tylko uzupełniająco.

5. Absurd, to wyszedł jak pomyliłeś w #16 wyłącznik nadprądowy z różnicowoprądowym.

Misiu puszysty, odpuść sobie pisaninę o ochronie przeciwporażeniowej, bo jeszcze ktoś ci uwierzy i będziesz go miał na sumieniu.

Edytowane przez krzcel