Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmacniacz sygnału internetu

Betusia35

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam internet mobilny lte z sieci T-mobile (kupiłam wraz z tabletem), mieszkam na wsi, gdzie wokoło są lasy, zasięg telefonu słaby, internetu taki sam (zrywa się połączenie itp.).

Chciałabym zwiększyć zasięg, a zupełnie się na tym nie znam.

Co powinnam dokupić? Jakąś antenę, router czy co?

Z góry dziękuję za pomoc.

Trzeba popatrzeć na pokrycie sygnału w Twojej okolicy, być może Tmobile nie ma w pobliżu nadajników (tym bardziej LTE) i trzeba zmienić dostawcę na innego z silniejszym sygnałem. Inne metody raczej niewiele pomogą. Można kombinować jakąś antenę do modemu/routera która chociaż kawałkiem wyjdzie poza mury domu no i roześle sygnał po WIFI w domu. Gwarancji nie ma niestety.

Sprawdziłam, i jeśli chodzi o t-mobile to są dwie anteny (LTE) jednak ok. 5 km w linii prostej, druga ok. 6-7 km, myślę o zakupie modema - routera z wbudowaną anteną

"Router Huawei E5573 LTE Czarny" - tylko czy sam router coś pomoże czy jednak dodatkowo trzeba antenę zewnętrzną?

T-mobile (LTE pasmo 800 i UMTS 2100)

Edytowane przez Betusia35

Sprawdź zasięg różnych operatorów. Być może da się to zrobić łatwo i szybko, wybierając ręcznie sieć na karcie obecnego operatora. Nie wszystkie pakiety internetowe działają w sieciach innych, niż macierzysta - więc może to kilkadziesiąt groszy kosztować, jak przetestujesz szybkość u różnych operatorów.

Router z wbudowaną anteną pewnie nie będzie miał znacząco lepszej siły sygnału. Raczej myśl o podłączeniu dobrej anteny zewnętrznej. A która jest dobra to poczytaj na http://www.bez-kabli.pl

Jak chcesz używać stacjonarnie, to IMO lepiej zwykły router z USB obsługującym modem na USB. Wcześniej czy później przydaje się możliwość uruchomienia sieci po kablu i podpięcie np. NASa czy komputerów gigabitem.

Router polecam Huawei B315 - ma wbudowany modem LTE oraz switch do połaczeń kablowych. U mnie na nim stoi cała sieć domowa w tym NAS (serwer plików - głównie filmy oczywiście).

Na olx można kupić za ok 250-300 PLN od osób które dostały go przy przedłużaniu umowy (na przykład : https://www.olx.pl/oferta/router-huawei-b315-CID99-IDnSUFe.html#d60e35d0a5). Ten router ma oczywiście wbudowaną antenę wenętrzną ale co najważniejsze ma dwa gniazda do podłączenia anteny zewnętrznej. Antena zewnętrzna najlepiej z technologią MIMO dedykowana do cząstotliwości TLE. Bardzo dobre opinie zbiera ta z linku firmy cybertech :

http://www.cybertech.com.pl/p115,antena-dualna-lte-4g-15dbi-mimo.html

Osobiście jeszcze jej nie mam ale to będzie mój najbliższy prezent na gwiazdkę.

Pozostaje jedynie wycelować antenę w najbliższy nadajnik BTS i zasięg powinien znacząco się poprawić. Ja mam odległość ok 4km do nadajnika i jest na prawdę ok nawet bez anteny zewnętreznej.