Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obejść WZ które każą mi budować dom piętrowy (a ja chcę parterowy)

Recommended Posts

Witajcie

może ktoś mi pomoże w znalezieniu sensownego rozwiązania. W WZ mam zgodę na budowę domu dwukondygnacyjnego (w tym poddasze użytkowe).

Kiedy kupiliśmy działkę wizja domu piętrowego była dla nas ok, ale teraz marzy nam się dom parterowy. Co możemy zrobić? Pani projektant sugerowała, że można zaprojektować przestrzeń użytkową na poddaszu tak pro forma, ale całość umieścić na parterze, ale nie chciałabym, aby to podniosło jakoś dramatycznie koszty budowy. No i co ze schodami? Czy muszą być wybudowane? A może wystarczy przewidziane miejsce na schody i poddasze zrealizować w 2gim etapie (czyli zapewne nigdy)?

Strych byłby przestrzenią do przechowywania gratów.

Dodam, że dom miałby mieć ok 105 m2 powierzchni użytkowej, salon, 3 sypialnie, 2 łazienki, piec na gaz umieszczone na parterze. Gdybym miała tam jeszcze wstawić schody musiałabym się pożegnać z garderobą :( Pierwotnie myśleliśmy o rezygnacji ze stropu, ale w tej sytuacji to już zapewne w ogóle odpada.

A może za bardzo kombinuję? Ale nie wyobrażam sobie mieszkać w piętrowym, nie przepadam za schodami w domu, zwłaszcza przy jeszcze małych dzieciach.

Proszę o wszelkie rady i sugestie!

Widziałam taki dom obchodzący plan gdzie był wymóg domów z poddaszem i 45 stopniami nachylenia dachu - nie dość, że właściciele chcieli dom parterowy, to jeszcze z płaskim dachem

Architekt zaprojektował dom cały parterowy, z miniaturowym pięterkiem-poddaszem w którym była "kotłownia" czyli PC + zasobnik + centrala reku + składzik na "przydasie".

Schody lekkie drewniane, strome, zajmujące minimum powierzchni.

Strop można wówczas zrobić drewniany nad pięterkiem.

96b4896da699a56cgen.jpg

Edytowane przez Elfir

Większość architektów to obejdzie. Wystarczy to co napisałeś nawet na stropie lekkim. Do wczoraj miałem podobnie ale dostałem dopiero projekt wz a dziś zadzwoniłem do wujta po kilku minutach rozmowy oddzwonił że zmienią wz tak jak chciałem co dla pozostałych urzędników stanowiło problem jemu zajęło kilka minut