Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykusze(lukarny) z płaskim dachem-pokażcie ...

sailor_ro

Recommended Posts

Witam,

mam prośbę do tych, którzy mają (i tych którzy wykonują), interesują mnie techniczne aspekty wykonania wykusza jak w temacie.

Pokażcie fotki, fajnie jak by były zrobione w trakcie realizacji.

Mamy taki projekt, ale jak patrzę na te rysunki i spadki, to widzę,że autor nie do końca wiedział co robi.

pozdrawiam

M.

Witam,

nie no, oczywiście,że dach będzie wykonywał dekarz, wybrany z rozwagą, trochę pracowałem w branży pokryć dachowych, więc rozeznanie rynku jakieś tam mam, ale mi chodzi bardziej o konstrukcję, a ta będzie wykonywana przez ekipę od stanu surowego (jest tam dobry cieśla), a projektant narysował to ...

20170904_205602 (1).jpg

20170904_205900 (1).jpg

Spadki można wywołać na konstrukcji zasadniczej to żaden problem. Radzę ich nie robić. Oczywiście daszek lukarny otoczony attyką. Jeden spadek w stronę dachu zasadniczego do tego izolacja nakrokwiowa. Papa podkładowa samoprzylepna, pełne deskowanie i blacha na podwójny rąbek (aluminiowa lub tytan-cynk). Spokój na długie lata. Pozdrawiam.

Na przesłanym rzucie jest prosta lukarna jednospadowa ze słupami, belką nadprożową, wymianem i krokwiami więc żadnych szczególnych aspektów technicznych tu nie ma i jeśli dekarz wykona to według projektu nie patrząc na wskazówki spadków na pokryciu to będzie lepiej.

Kol. sailor_ro mógłby podesłać fotkę bardziej obszernej części dachu gdyż owe spadki i kosz mogą być utworzone na łączeniu krokwii kulawkowych z dachem bez użycia krokwi koszowej.

Poza tym owa lukarna może być wyjściem na balkon czego dokładnie nie widać a projekt lub sam rzut w narożniku może zawierać inne ważne szczegóły dotyczące rozwiązań więźby

Edytowane przez Mareks77