sailor_ro 01.09.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Witam, mam prośbę do tych, którzy mają (i tych którzy wykonują), interesują mnie techniczne aspekty wykonania wykusza jak w temacie.Pokażcie fotki, fajnie jak by były zrobione w trakcie realizacji.Mamy taki projekt, ale jak patrzę na te rysunki i spadki, to widzę,że autor nie do końca wiedział co robi. pozdrawiamM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.09.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Doświadczony dekarz będzie wiedział. Zleć wykonanie dachu profesjonalnej firmie dekarskiej a unikniesz problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.09.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Wykusz z dachem płaskim przy niedoświadczonych dekarzach to same problemy. Problemem dla nich jest już prawidłowe uszczelnienie komina a co dopiero lukarny z płaskim dachem na której śnieg będzie się gromadził na potęgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 07.09.2017 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Witam, nie no, oczywiście,że dach będzie wykonywał dekarz, wybrany z rozwagą, trochę pracowałem w branży pokryć dachowych, więc rozeznanie rynku jakieś tam mam, ale mi chodzi bardziej o konstrukcję, a ta będzie wykonywana przez ekipę od stanu surowego (jest tam dobry cieśla), a projektant narysował to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.09.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Konstrukcja z rysunku 2 nie pasuje do rzutu pokrycia dachowego z rysunku 1.Na nim są spadki 8% w stronę małego kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 08.09.2017 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 No właśnie, a są z jednego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.09.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Spadki można wywołać na konstrukcji zasadniczej to żaden problem. Radzę ich nie robić. Oczywiście daszek lukarny otoczony attyką. Jeden spadek w stronę dachu zasadniczego do tego izolacja nakrokwiowa. Papa podkładowa samoprzylepna, pełne deskowanie i blacha na podwójny rąbek (aluminiowa lub tytan-cynk). Spokój na długie lata. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.09.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 (edytowane) Na przesłanym rzucie jest prosta lukarna jednospadowa ze słupami, belką nadprożową, wymianem i krokwiami więc żadnych szczególnych aspektów technicznych tu nie ma i jeśli dekarz wykona to według projektu nie patrząc na wskazówki spadków na pokryciu to będzie lepiej. Kol. sailor_ro mógłby podesłać fotkę bardziej obszernej części dachu gdyż owe spadki i kosz mogą być utworzone na łączeniu krokwii kulawkowych z dachem bez użycia krokwi koszowej.Poza tym owa lukarna może być wyjściem na balkon czego dokładnie nie widać a projekt lub sam rzut w narożniku może zawierać inne ważne szczegóły dotyczące rozwiązań więźby Edytowane 10 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts