Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie kołki do ocieplenia pustaka żużlowego szczelinowa?

bt9

Recommended Posts

Witam.

Jaki w temacie.

Mam do ocieplenia dom z pustaków żużlowych. Pustaki stare 40- letnie. Każdy pustak ma w sobie dwie szczeliny a ścianki zewnętrzne są grubości ok. 3 cm. Często ścianki te rozpadają się podczas skuwania tynku, są słabe.

Mam styropian grubości 20cm. Będzie mocowany z użyciem zatyczek że styropianu.

Jakie kołki będą odpowiednie w tym przypadku?

Pozdrawiam.

Hej,

Jednak pustaki maja trzy szczeliny :)

Czy waszym zdaniem kołki 26cm wystarczą? Czy lepiej kupić 30cm? Czy bo takie kołki mam ale nie wiedziałem, że pierwsza ścianka pustaka będzie taka licha, okazało się to dopiero podczas zbijania tynków.

Druga sprawa czy macie doświadczenie jakim produktem uzupełnić ubytki w tych pustakach przed klejeniem styropianu?

Produkt zwie się tynk cementowy .. lub zaprawa wyrównująca.. i w tedy http://sklepnarzedziowybd.pl/pacazebata-glazurniczegrzebienie-minervapace-glazurnicze/182-paca-zebata-300x130-zab-12-mm.html całą powierzchnia... ale lepiej przekonaj się robiąc empirykę.. przyklej płytę.. a później czyń

próby jej dewastacji z elewacji.

Poszukałem i znalazłem, chodzi o zaprawę regeneracyją pcc - coś takiego.

Jeśli chodzi o kołki to jestem zmuszony do zakupu tych o długości 35cm.

Tak czytam o ocieplaniu i natrafiłem na pewien problem.

Mój dom ma ściany z trzech warstw:

1. Pustak żużlowy

2. Pustka powietrzna 3cm. ( w większości jest tam luźna zaprawa )

3. Cegła.

Czy jeśli z zewnątrz ocieplę dom styropianem grafitowym o grubości 20cm to nie będzie problemu z wykraplaniem się wilgoci?