Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polanie świeżych ław zaraz po betonowaniu wodą!

kurtz

Recommended Posts

Majster równając ławy lane w gruncie z gruchy nie mógł sobie poradzić, czy było mu za ciężko i polał je woda z węża z wodociągu, żeby rozrzedzić beton.

W miejscach gdzie było nierówno i zebrała się woda po 3 dniach od zalania łąw mogę wierzchnia warstwę ławy zetrzeć kamieniem na głębokość ok. 5mm.

Prawdopodobnie doszło do wypłukania cementu lub współczynnik woda-cement był na tyle duzy, że nie wiem czy mi to stwardnieje oraz czy taka lawa jest ok.

Majster już nie pracuje, ale co z ławami?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Więc majster spitolił sprawę, bo tak robić nie wolno. Beton można rozrzedzić w gruszce i dobrze wymieszać ale nie robi się tego punktowo na wylany beton. W tych miejscach beton nie związał i istnieje ryzyko odsłonięcia zbrojenia. Co z ławami ... nic teraz już nie poprawisz, miej nadzieję że nie sięga to aż tak głęboko.

Więc majster spitolił sprawę, bo tak robić nie wolno. Beton można rozrzedzić w gruszce i dobrze wymieszać ale nie robi się tego punktowo na wylany beton. W tych miejscach beton nie związał i istnieje ryzyko odsłonięcia zbrojenia. Co z ławami ... nic teraz już nie poprawisz, miej nadzieję że nie sięga to aż tak głęboko.

Od kiedy beton można rozrzedzić w gruszce? Nie pisz głupot. Nie dolewa się wody do betonu w gruszce lub na budowie.

Też słyszałem, że dolewanie wody to powszechna praktyka u mnie chcieli robić to samo i na początku robili, tylko, że dolanie 20 litrów wody do 1m3 betonu na tyle zmienia stosunek woda /cement, że z B20, robi nam się B10, więc jeżeli ktoś tak robi to psuje materiał. Poza spadkiem wytrzymałości, struktura jest bardziej porowata i narazona na podciąganie kapilarne. Ale spotkaliście się, żeby polewać dopiero co wylany beton wodą? To trzeba mieć coś z głową!

Postaram się zeskrobać to mleczko, ale można zrobić jakoś to maszynowo, czy trzeba działać ręcznie? Ława jest krzywa, więc pewnie tylko ręcznie.

Załączam zdjęcia skrobania szpachelką 3 dniowej ławy. Specjalnie siły nie trzeba używać. Myślicie, że to jeszcze stwardnieje

IMG_0157.jpgIMG_0156.jpg

Edytowane przez kurtz

A co zrobisz jak beton jest za gęsty ? cofniesz 10 m3 betonu bo się wody nie da dolać ??

Na jakieś chudziaki czy inne wylewki możesz poprosić żeby troche dolali, łatwiej będzie porównać grabiami czy łopatą.

Na elementy konstrukcyjne musisz układać taki jaki przywieźli. Od tego zeby sie dobrze rozpłynął jest wibrator czy listwa wibracyjna.

Oj ludziska. Na budowach zawsze jest dolewana woda, wtedy kiedy potrzeba ten kto pracował na budowie to wie o tym. Czasami jest tak że przyjeżdża beton rzadki jak zupa na WZ niby wszystko ok, więc ktos kłamie. Kto wylewał strop i beton jest zbyt gesty to po 2m równania sam by poprosił o dolanie wody. :), a kto twierdzi że sobie poradzi to zapraszam na budowę, dam mu wąż i niech wyleje równo beton na stropie a potem łatą go wyrówna, wtedy zmieni podejście do dolewania wody :D. tak na marginesie dolewa się duzo mniej niż 20 na metr, nawet po dolaniu (z głową rzecz jasna) klasa betonu nie spada do 10, oscyluje w granicach pomiarowych . Inna sprawa że wykonawcy znaja się z operatorami i o dolaniu wody nikt nie wie poza nimi (to jest nieuczciwe ale praktykowane).

Są elementy które wymagają odpowiedniego betonu są takie w których można to trochę nagiąc.

W praktyce to jest tak że dzwonię do betoniarni i mówię że pierwsza gruszka musi mieć gęsty beton bo leję schody...potem jeszcze jedzie 5 gruszek , każda WZ jest taka sama, a w 4 ostatnich beton jest mniej gesty niż w pierwszej, jak myślicie czy betoniarnia dodaje plastyfikator za 200 zł ? czy manipuluje ilością wody? No oczywiście cena dla mnie się nie zmienia.

Najpierw postukaj młotkiem odpadną większe kawałki, potem może szpadlem się da? A na koniec kątówka ze szczotką drucianką lub coś takiego.

Byłem przy każdym laniu. Raz wykonawca zaproponował dolanie - fundament pod ogrodzenie.

Dostawca betonu umywa ręce od deklarowanych parametrów betonu w przypadku dolania wody lub nie zawibrowaniu.

Dolewanie wody nie jest normalne - jest niedopuszczalne.

Jak komuś wibrator, grabie, łopata i łata wibracyjna nie wystarczą do betonowania, to się z fachem pomylił. A jak nie wibruje betonu konstrukcyjnego, to tylko pogonić z budowy.

Nikt nie mówi tutaj o dolaniu tysiąca litrów, ale kilkunastu kilkudziesięciu tak by konsystencja się zmieniła na tyle by dało się go ułożyć. Wylewanie betonu na ogrodzenie to pikuś, bo jak byś nie wylał to stać będzie, ale ułożenie betonu na stropie między ciasnym zbrojeniem to jest już poważna sprawa i jeśli konsystencja będzie za gęsta to ni chu chu nie ułożysz bo będzie się ciągnął i stanie się niejednorodny, na nic wibratory, grabie, łopaty. Wibratorem można narobić szkód jeśli za długo się wibruje w jednym miejscu jak beton będzie za gęsty, wibracje powodują rozdzielanie się mieszanki, wypełniacz (żwir, kruszywo) opada na dół, mleczko w górę i masz klops (znaczy się gulasz) zamiast żelbetu. Edytowane przez Kemotxb

Ta jasne ... dolanie wody zmienia jego klasę, no normalnie szok, że niby w jaki sposób ? weźcie mi to wytłumaczcie ... cementu ubywa ? Nikt nie mówi tutaj o dolaniu tysiąca litrów, ale kilkunastu kilkudziesięciu tak by konsystencja się zmieniła na tyle by dało się go ułożyć..

tu masz info z cementowni:

"Zwiększenie współczynnika w/c w mieszance betonowej skutkuje większą ilością porów w betonie, a więc obniżeniem wytrzymałości

na ściskanie (wzrost porowatości o 5% przekłada się na blisko 30% spadek wytrzymałości). Z tego względu

dążenie do obniżenia współczynnika w/c jest jednym z głównych trendów rozwojowych w technologii betonu"

http://cemexbeton.pl/sites/default/files/Pielegnacja_betonu_H2O.pdf

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwj7vPjc64jWAhVub5oKHdwsCzsQFggnMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.gorazdze.pl%2Fpl%2Fsystem%2Ffiles_force%2Fassets%2Fdocument%2Fc4_-_wsploczynnik_woda_cement_a_wlasciwosci_betonu.pdf%3Fdownload%3D1&usg=AFQjCNHi7ucjBrZlgBG0lKe9-LsqhZ6GUg

Ale przecież można zamówić beton o rzadszej konsystencji np. S4, normalnie mają S3, dopłaca się za to chyba 5zł/m3 i po co dolewać wodę i płacić za B20 jak wychodzi B10

A co sądzicie o polaniu świeżego betonu wodą, "tak się czasem robi na budowach" czy to szczyt głupoty?

na początku majster mówił, do operatora, żeby rozrzedził, ale potem jak się zorientowałem o co chodzi to zakazałem dolewać wody, czy może być tak, że zbyt gęstego betonu nie da się ściągnąć i wyrównać?

Edytowane przez kurtz

"Zwiększenie współczynnika w/c w mieszance betonowej skutkuje większą ilością porów w betonie, a więc obniżeniem wytrzymałości

na ściskanie (wzrost porowatości o 5% przekłada się na blisko 30% spadek wytrzymałości). Z tego względu

dążenie do obniżenia współczynnika w/c jest jednym z głównych trendów rozwojowych w technologii betonu"

http://cemexbeton.pl/sites/default/files/Pielegnacja_betonu_H2O.pdf

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwj7vPjc64jWAhVub5oKHdwsCzsQFggnMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.gorazdze.pl%2Fpl%2Fsystem%2Ffiles_force%2Fassets%2Fdocument%2Fc4_-_wsploczynnik_woda_cement_a_wlasciwosci_betonu.pdf%3Fdownload%3D1&usg=AFQjCNHi7ucjBrZlgBG0lKe9-LsqhZ6GUg

Ale przecież można zamówić beton o rzadszej konsystencji np. S4, normalnie mają S3, dopłaca się za to chyba 5zł/m3 i po co dolewać wodę i płacić za B20 jak wychodzi B10

A co sądzicie o polaniu świeżego betonu wodą, "tak się czasem robi na budowach" czy to szczyt głupoty?

na początku majster mówił, do operatora, żeby rozrzedził, ale potem jak się zorientowałem o co chodzi to zakazałem dolewać wody, czy może być tak, że zbyt gęstego betonu nie da się ściągnąć i wyrównać?

mówią że betoniarnie oszczędzaja na dodatkach zwiększających upływność, nawet na popiołach. Inna wersja to kierowca dłuugo jechał na plac budowy

Owszem współczynnik ma znaczenie ale klasa nie spada aż tak drastycznie po dolaniu do gruszki wiadra wody. Beton wyjeżdża od wytwórcy i czasem jedzie godzinę albo dłużej, później pompa się rozkłada jakieś 20 min, więc od momentu wyjazdu z załadunku mija czasem 2h lub dłużej, w 30 stopniowym upale ubytek wody w betonie jest znaczny i gęstnieje, u mnie wylewano schody tym pierwszym gęstym a później trzeba było trochę dolać bo był za gęsty i nie dawał się rozprowadzić po szalunkach, wystarczyło dosłownie wiadro wody albo i mniej do gruszki, 5 min kręcenia i wrócił do normy, a następna gruszka miała już inny beton, bardziej rzadki i oba były tej samej klasy (z deklaracją). Skoro ilość wody ma takie znaczenie to po co leje się szalunki wodą tuż przed betonem, a często widuje się też lanie betonu (ław) prosto w wykop z wodą - to nie zaburza klasy betonu ? A co zrobić jak na świeżo wylany (całkiem mokry) strop zacznie padać silny deszcz ?

Byłem przy każdym laniu. Raz wykonawca zaproponował dolanie - fundament pod ogrodzenie.

Dostawca betonu umywa ręce od deklarowanych parametrów betonu w przypadku dolania wody lub nie zawibrowaniu.

Dolewanie wody nie jest normalne - jest niedopuszczalne.

Jak komuś wibrator, grabie, łopata i łata wibracyjna nie wystarczą do betonowania, to się z fachem pomylił. A jak nie wibruje betonu konstrukcyjnego, to tylko pogonić z budowy.

Coś takiego, nie może być! Jakoś ćwierć wieku temu o wibratorach do betonu nikt nie słyszał i ...dziwnym trafem domy stoją do dziś i mają się dobrze. Dom moich rodziców, przy którym sporo popracowałem jest żywym tego przykładem. A i fundamentu nikt nie zbroił a stropy lane na przerzut (pamiętasz czy nie czaisz tego terminu). Cud?

Coś takiego, nie może być! Jakoś ćwierć wieku temu o wibratorach do betonu nikt nie słyszał i ...dziwnym trafem domy stoją do dziś i mają się dobrze.

A projekt przewidywał jaką klasę betonu?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=395199

Jak projekt przewiduje określoną klasę betonu, to taki ma być. A dolanie wody albo niezawibrowanie daje gorszą klasę.

Bzdura, do mnie przyjechał deko za gęsty i operator dolał nieco wody. Dopóki się miesza, dopóty wody odrobinę można dolać. Zamawiałem i otrzymałem B30.

Można, tylko wowczas już nie masz B30 :)

Rozbawiles mnie ta teorią "póki się miesza, można dolewać". Nie pierwszy raz zreszta...