Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polanie świeżych ław zaraz po betonowaniu wodą!

kurtz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można, tylko wowczas już nie masz B30 :)

Rozbawiles mnie ta teorią "póki się miesza, można dolewać". Nie pierwszy raz zreszta...

Jak do gruchy 10 m3 dolał 20 czy 30 litrów wody to co, klasa niżej? Daj spokój inżynierze. Przy ilu budowach robiłeś, ile betoniarek przygotowałeś do stropu, fundamentów czy murowania? Nigdy nie dolewałeś wody po stwierdzeniu, że trochę za gęste?

Jak do gruchy 10 m3 dolał 20 czy 30 litrów wody to co, klasa niżej? Daj spokój inżynierze. Przy ilu budowach robiłeś, ile betoniarek przygotowałeś do stropu, fundamentów czy murowania? Nigdy nie dolewałeś wody po stwierdzeniu, że trochę za gęste?

Prostuję twoje głupoty tylko, bo ktoś jeszcze może uwierzyć, że "poki się miesza, można dolewać"

Natomiast nie mylisz się - nie dolewałem wody do beton z betoniarni.

beton.jpg

z tego wykresu wynika, że w zależności od proporcji woda-cement, przy takiej samej ilości cementu można mieć 2 razy słabszy beton, a skąd ja mam wiedzieć ile operator gruszki dolewa, czy jest to 10 litrów czy 40?

nie wiem skąd domniemujecie, że jak się doleje trochę wody to z B30, robi się B29? ja opieram się na dostępnych badaniach, pytanie jest tylko takie ile tej wody operator dolewa, tego nikt nie wie, pewnie nawet on sam

Edytowane przez kurtz

skąd masz wiedzieć ile operator dodał ....no ty nie mozesz bo nie wiesz.

W gruszkach zbiornik ma jakieś 400 litrów pojemności, podstawowym przeznaczeniem tej wody jest mycie betoniarki (uwierz mi nie ma nic ciekawszego jak wchodzenie do środka gruszki i odkuwanie zaschłego betonu i nikt nie ryzykuje pozbycia się wody i odkuwania betonu) Maks jaki wlewaja do gruszki to jakieś 60 litrów na gruszkę...tak tak 60 nie 600, co przy pojemności 9m3 daje spadek w/c o jakieś 0,01...a to jest tyle ile błąd pomiarowy.

Jak ktoś pisze że nigdy nie dolewał wody i że jeszcze zna się na tym ..to oznacza tylko tyle że budowę widział z ulicy a to trochę mało aby cos oceniać.

Miarą fachowca jest to że potrafi ułożyć poprawnie beton bez wibratora można? czy nie można?...a jeżeli inżynier po politechnice twierdzi że nie można to oznacza że podczas wykładów był na fajce.

jakbym odsyłał gruszki bo mają za gęsty beton albo za rzadki to bym raz że nie miał od kogo brać betonu, a dwa że nic bym nie wylał. Jak będę lał jakiś beton to nagram wam jakie sa różnice pomiędzy konsystencją w gruszkach, a jak ktoś ślepo myśli że stosunek w/c jest stały dla wszystkich gruszek to po prostu nie ma pojęcia o tym..

Naprawdę przy konstrukcjach gdzie mam 6 warstw zbrojenia lepiej jest dać te 60 litrów i mieć beton jednolity, niż mieć raki że pięść wejdzie, nie widzieliście nigdy jak beton zawisł na zbrojeniu podciągu i nie wlał się do rdzenia? (to pytanie do tych co budują bo ci co czytają to odpowiedzą że absolutnie to nie jest możliwe)

skąd masz wiedzieć ile operator dodał ....no ty nie mozesz bo nie wiesz.

W gruszkach zbiornik ma jakieś 400 litrów pojemności, podstawowym przeznaczeniem tej wody jest mycie betoniarki (uwierz mi nie ma nic ciekawszego jak wchodzenie do środka gruszki i odkuwanie zaschłego betonu i nikt nie ryzykuje pozbycia się wody i odkuwania betonu) Maks jaki wlewaja do gruszki to jakieś 60 litrów na gruszkę...tak tak 60 nie 600, co przy pojemności 9m3 daje spadek w/c o jakieś 0,01...a to jest tyle ile błąd pomiarowy.

Jak ktoś pisze że nigdy nie dolewał wody i że jeszcze zna się na tym ..to oznacza tylko tyle że budowę widział z ulicy a to trochę mało aby cos oceniać.

Miarą fachowca jest to że potrafi ułożyć poprawnie beton bez wibratora można? czy nie można?...a jeżeli inżynier po politechnice twierdzi że nie można to oznacza że podczas wykładów był na fajce.

jakbym odsyłał gruszki bo mają za gęsty beton albo za rzadki to bym raz że nie miał od kogo brać betonu, a dwa że nic bym nie wylał. Jak będę lał jakiś beton to nagram wam jakie sa różnice pomiędzy konsystencją w gruszkach, a jak ktoś ślepo myśli że stosunek w/c jest stały dla wszystkich gruszek to po prostu nie ma pojęcia o tym..

Naprawdę przy konstrukcjach gdzie mam 6 warstw zbrojenia lepiej jest dać te 60 litrów i mieć beton jednolity, niż mieć raki że pięść wejdzie, nie widzieliście nigdy jak beton zawisł na zbrojeniu podciągu i nie wlał się do rdzenia? (to pytanie do tych co budują bo ci co czytają to odpowiedzą że absolutnie to nie jest możliwe)

Mądrego z praktyką to i przyjemnie czytać. Zaraz foto... da Ci ripostę, że hej. Pzdr.

Andrzej733:

Dzięki za fachowe wyjasnienie.

Tylko, że w moim przypadku to ławy były dość wysokie, zbrojenie już całe zakryte a dalej było marudzenie, żeby lać rzadszy to się wkurzyłem i powiedziałem, żeby nie dolewać.

Uważasz, że to błąd? Jak jest za gęsty to faktycznie nie da się tego poprawnie wyrównać? Bo obecnie ławy mam jak fale dunaju

Widziałem kiedyś rdzeń mniej więcej 3 metry zalany idealnie, potem brakowało jakieś 50 cm i zalany podciąg, stałem przy betonowaniu i widziałem jak wibrowali ten rdzeń, wiedziałem ze ma gęste zbrojenie i dupa wyszła. Raki przy tym to pikuś.

Ale zdanie dla inwestora takiego jak tu na FM że się wody nie dolewa uważam że jest prawdziwe.

Za dolanie wodny powinna być kara chłosty i koniec - żaden jakieś "praktyczne" wydmuszki. Przy takich warunkach powinna być odpowiednia mieszanka - odpowiednie uziarnienie szczególnie, odpowiedni cement... a jak nie - to szkolenie przy łopacie i betoniarce .. takich "praktyków"...

tak ciężko sobie wbić do głowy .. na worek cementu - wiadro wody! pod pojęciem wiadro wody = 10 L ;) .. a co reszta to jest produkt betonopodobny ...

beton zupa, pół kruszywa w litrze wody... Oczywiście nie ma co panikować.. bo tu nie chodzi, że beton będzie katastroficznie zły..

tylko na co w takim razie - okładać mitami - tzw beton towarowy ... kiedy mnie tylko w betoniarce ogranicza wydajność ...

widzę przy wylewaniu, jak jest - a jest dobra mieszanka .. to beton rozpływa się bez najmniejszej segregacji kruszywa.. zaczyn siedzi w mieszance i ani myśli wypływać. Jak ktoś kupił .. jakieś be eee 20 i jeszcze go ktoś podbije wodą.. to jest to problem.. szczególnie na stropie.

nie wiem skąd domniemujecie, że jak się doleje trochę wody to z B30, robi się B29?

To żart był ... tak w kwestii rozluźnienia atmosfery bo się zagęściła za bardzo ;). W gruszce przyjeżdża 10 m3 betonu biorąc pod uwagę stosunek z wykresu czyli dla różnych klas - współczynnik 0,45 dla wysokiej klasy co daje na 350 kg cementu ok 158 litrów wody na 1 m3 betonu, dla współczynnika tej najgorszej klasy

czyli 0,65 daje ok 228 litrów wody na 350 kg cementu na 1 m3 betonu. Masz 228 - 158 = 70 litrów i to razy 10 czyli 700 litrów wody ... tyle trzeba by wlać do gruszki żeby popsuć beton o kilka klas niżej. Ja wlejesz dwa wiadra to .... sam sobie policz.

A w "praktyce" wygląda to tak .. że przekroczenie 0,45 zaczyna być widoczne - woda i zaczyn wypływa z mieszanki..

tworzą się wyraźne kałuże wody. Później powierzchnia betonu pyli ... jak jest dobry beton.. raz rozprowadzony nie wymaga zacierania.. tak że nie warto się głowić..

bo właśnie betony klasy niższych ... aby były urabialne... robi się z zaczynu z nadmiarem wody ... i od tego się nie odejdzie ..

Masz 228 - 158 = 70 litrów i to razy 10 czyli 700 litrów wody ... tyle trzeba by wlać do gruszki żeby popsuć beton o kilka klas niżej. Ja wlejesz dwa wiadra to .... sam sobie policz.

Bzdura jakaś wyszła. Dolewa się wody czasami, ale są to ilości rzędu 15-20 litrów na 6m3 betonu i od razu widać różnicę, więcej nie warto dodawać więcej. Dolanie 70 litrów na gruszkę, to już katastrofa, widać to od razu.

A do zalewania podciągów, płyt, ław itd. trzeba się przygotować, zamówić sensowny beton i mieć ludzi do pracy. Jeśli jest ciepło i na przykład jeden człowiek do zacierania ław i tych ław z 200 metrów, to nie może wyjść dobrze, sprawa jest od razu przegrana. Poza tym, takie ławy się zrasza przy zacieraniu, nie zalewa. Spryskiwacz maksymalnie litrowy, bo większy nigdy nie jest potrzebny. Lecą dwie osoby wyrównują i gładzą wstępnie całość, za nimi idzie gość i zaciera na gotowo, jak podeschnie, leci jeszcze raz, jeśli ma być super ładnie, wtedy już ze zraszaczem.

Ktoś tutaj ewidentnie nawalił, najpewniej wykonawcy.