Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi zewnętrzne montaż a wysokość posadzki

dual66

Recommended Posts

witam. Jak prawidłowo wymurować ściany zewnętrzne i otwór na drzwi ?? W projekcie mam wymiar drzwi zewnętrznych 1100x2200 (otwór) , posadzki będzie 18cm (stryo,wylewka,klej,płytka.) . Chodzi mi o tą przestrzeń która zostanie pod drzwiami ,co się pod to daje , bo widziałem że raz jest styropian i pianka , raz są cegły innym razem bloczki , i kto to uzupełnia , teraz zaczynam murowanie w marcu będe montował stolarkę . Chudziak jest na równi z fundamentami . Dodam że podniosłem posadzkę o 2cm (było 15cm)Bez tytułu.jpg

Screenshot_20170828-170836.jpg

Screenshot_20170828-170819.jpg

Edytowane przez dual66

• 5 weeks później...
Dzieki za poradę masz racje muszę wybrać sie do salonu i wybrać już okna i drzwi żeby później nie było cudów , i od razu powiedzieć im o tych poszerzeniach od dołu , tez nie chcę mieć mostków termicznych przez styropian czy cegle .

Stanęłam przed podobnym dylematem. Miałam zlecić murarzowi podmurowanie w tym miejscu jeszcze jednej warstwy ytonga (buduję dom ze sciana jednowarstwową), ale pan przekonuje, że nie ma to sensu, itd..

Czy udało Ci się znaleźć fachowców od drzwi zewnętrznych montujących je na takim poszerzeniu? Okna tarasowe mam na takich poszerzeniach, ale drzwi jakoś na tym nie widzę, tym bardziej, że ich sprzedawcy, z którymi do tej pory o tym rozmawiałam, na poszerzeniach nie montują...

Jesli znalazłeś więc producenta drzwi mocowanych na poszerzeniu, to napisz mi proszę kogo mam szukać...

CAL ma taki system.

Ja stawiałam próg drzwi na śrubie rzymskiej i całą przestrzeń między progiem a murem wypełniłam twardym styropianem + pianka.

IMG_0739.jpg

Ja również pod każde drzwi wklejałem twardy styropian XPS, a pod drzwi balkonowe śruby rzymskie jako podpory a póżniej XPS wkleiłem . Koszt na pewno mniejszy niż te poszerzenia na zamówienie i raczej cieplejsze rozwiązanie, bo w tym całym poszerzeniu to nawet nie wiadomo co tam w środku jest. Oczywiście rozwiązanie z XPS wymaga trochę więcej pracy, ale w końcu jak robimy dla siebie to warto.IMG_1065.jpg

Edytowane przez adam1234567

Uważaj tylko by Ci się jaka myszka przez tego XPS nie wdała na zimę ;)

Daje się poszerzenie na całą wysokość jeśli drzwi/okno ciężkie, można podmurować trochę z Ytong/Solbet na wysokość <= wysokości styropianu, powyżej daje się poszerzenie na wysokość wylewki. Przed poszerzeniem od strony wewnętrznej daj kilka cm XPS przed wylaniem wylewki tak by wylewka nie dotykała do bloczka Ytong.