denis256 06.09.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Witam. Chcę zacząć budowe garażu na własnej działce przed blokiem. Stoją juz wybudowane kilka lat temu garaże ( szeregowce sztuk 3 ), ja mam zamiar się tak jakby dokleic. Tu moje pytanie do was, czego dokładnie potrzebuje ( papierkowa robota ). Najpierw pisałem do gminy o zgode na budowe, rozpatrzone pozytywnie. Warunek musi byc taki sam jak pozastałe 3 garaze, najbardziej chodzi tu o konstrukcje dachu. Dziś bylem u projektankta, zeby mi "moj wymarzony garaz" zaprojektował. U niego sie dowiedziałem że potrzebny najpierw jest geodeta który wytyczy garaż, nastepnie on musi zrobic badanie gruntu i wtedy zaczniemy rozmowe o projecie garazu i cenie. Następnie wystąpienie o pozwolenie na budowe do starostwa. Czy to wszystko naprawdę jest potrzebne zeby wybudować zwykły prostokątny garaż o wymiarach 6m x 5m o dachu dwuspadowym na własnej, prywatnej działce? Chce zrobić wszystko legalnie ze względu na "życzliwych sąsiadów". jezeli ktos z was przerabiał taki temat, prosze o jakies rady, wskazówki, przybliżony koszt papierkowej roboty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.09.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Projektantowi jest to potrzebne aby projekt garażu był dostosowany do warunków terenowych. Kupując gotowy projekt garażu np:http://www.projektgarazu.pl/projekty,1,0,147ominiesz niewiele mniej bo ktoś musi wykonać adaptację do tych warunków, więc projektant może wyciągnąć gotowy projekt garażu z szuflady ale musi jednak nanieść poprawki odnośnie fundamentów itp.a tego dowie się z badania gruntu.Najpierw zrób badanie gruntu, potem projektant zrobi projekt i według projektu geodeta wytyczy Ci granice zewnętrznych ścian.Projekt garażu to kwota ok 400 - 500złGeodeta ewentualne granice działki , tyczenie budynku i mapki do celów projektowych to kolejne 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts