regorx 07.09.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Mam taki problem na placu i nie wiem jak go skutecznie rozwiązać. Na placu w jednym miejscu jest zapadnięta płyta betonowa. Pod płytą jest glina na kilka m głębokości. Wykopaliśmy drenaż poniżej gliny taki 1x2m, który został zasypany tłuczniem 32-63mm, ale destrukt, który jest wysypany w miejscu gdzie nie ma płyt zamienił się błoto i zapchał drenaż. Po całości jeżdżą Tiry i wózek widłowy i całość musi być wytrzymała. Ktoś mi podpowiedział, żeby zrobić drenaż poprzez wkopanie poziomo rury około 300mm ze spadkiem i odprowadzić ją do rowu, a na płytę położyć studzienkę kratkę ściekową, ale obawiam się, że studzienka zostanie szybko zapchana i woda przestanie spływać. Druga sprawa, to sprawa odpływu do rowu. Czy jeśli poziom wody będzie tak wysoki jak jest w tej chwili -mniej więcej na poziomie kałuży to raczej woda przestanie spływać. Dochodzi jeszcze opcja pogłębienia rowu, ale czy to nie spowoduje, że po prostu będzie w nim więcej wody i nic ponadto. Myślałem też o nadlaniu betonu na całość płyty, ale mam obawę, że beton popęka, można dać jakieś zbrojenie, ale w niektórych miejsach było by 30cm, a w innych 5cm betonu i wydaje mi się, ze zima, albo najechanie 5 tonowym wózkiem spowoduje spękanie płyty. Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby doradzić jak rozwiązać problem zalegającej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.09.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Jeśli grunt jest niespójny i wysadzinowy (glina) to 5 cm warstwa betonu ulegnie destrukcji.Jeśli podwyższenie terenu poprzez nawiezienie i zagęszczenie klińca a następnie utwardzenie poprzez wylanie warstwy betonu lub umieszczenie płyt nie wchodzi w rachubę, a poziom wody w rowie raczej nie napawa optymizmem i tu nie wystarczy raczej jego pogłębienie w jednym miejscu ale zadbanie na całej jego długości.Pogłębienie tylko w jednym miejscu spowoduje ze woda z okolicy zamiast spływać będzie gromadziła się w tym jednym miejscu.Początkowo może być jej mniej ale wykopana niecka zamuli się bardzo szybko.Podpowiedzi są słuszne tylko należało by podejść do sprawy dość profesionalnie bo półśrodki raczej nie posłużą zbyt długo.Wzdłuż placu tam gdzie jest kałuża i teren jest zapadnięty należało by wykopać rów prowadzący do ujścia w rowie.Na placu umieścić jedną lub dwie studzienki betonowe na głębokości jednego kregu i zwieńczone kratką burzową . Studnie połączyć rurą PCV fi 200 lub 400 poprowadzoną do ujścia.Zanim nieczystości zapchają betonową studzienkę do poziomu rury odpływowej minie dużo czasu, po takim okresie jednorazowe czyszczenie raz na 2 lata nie będzie uciążliwe.Przy takim terenie i jego wykorzystaniu bezobsługowych systemów raczej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 07.09.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 rozwiązanie jest jedno - poprawne wykonanie wszystkich warstw konstrukcji placu - drenażu podbudowy, podbudowy oraz nawierzchni i oczywiście jej prawidłowe odwodnienie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts