Morte 07.09.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Witam, Mam taki problem i nie bardzo wiem jak go rozwiązać. W mieszkaniu które zakupiłem (jeszcze nie odebrałem - to nastąpi w najbliższych miesiącach więc staram się zaplanować wszystko) w standardzie deweloperskim przewidziano przybory sanitarne w bardzo nieodpowiadających mi miejscach (budynek jest już w zasadzie skończony więc deweloper już nic nie zmieni). Największy problem sprawia mi zaplanowanie przeniesienia WC. A mianowicie chciałbym go przenieść w przeciwległy kąt łazienki (łazienka bardzo mała 3,5m2) co wiąże się ze zmiana położenia odejścia przyłącza kanalizacji sanitarnej o ok. 2m w linii prostej. Wiem że przy takich odległościach muszę zastosować zawór napowietrzający ale największą obawę budzi we mnie przeprowadzenie tej rury fi110. I tutaj mam do was pytanie i bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź. Czy w nowych budynkach na 1 piętrze mogę bez obawy wykuć w posadzce kanał na rurę fi110 pvc żeby wyprowadzić kanalizację sanitarną w w innym miejscu? Czy są może inne rozwiązania tego problemu. I od razu piszę że ze względu na wielkość łazienki rura po ścianie obudowana płytami GK niestety odpada. Nie posiadam projektu i nie wiem w jakiej technologii jest wykonany strop. Dostałem tylko stronę z projektu z planem i zaznaczonymi wymiarami na których jedyną informacją jest to że samo mieszkanie ma ok 2.65m wysokości, a poziom 1 piętra to już 2.95m więc obstawiam grubość stropu ok. 30cm. Z góry dziękuję za odpowiedź. I mam nadzieję, że nie będzie dla was to aż tak oczywiste, że aż głupie pytanie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.09.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Jeśli zastosujesz stelaż to kucie posadzki ograniczy się do wierzchniej wylewki. Następnie możesz skierować rurę na ścianę.Stropy na budowach deweloperskich są z reguły płytami żerańskimi lub innymi tego samego typu do tego dochodzi ocieplenie i wylewka jako podłoga pływająca więc stąd te 30cm.taka przeróbka jest większą ingerencją w konstrukcję stropu więc powinna być uzgodniona z zarządcą budynku a, przynajmniej instalatorami dewelopera lub firmy zajmującej się kanalizacją na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morte 11.09.2017 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Dzięki za odpowiedź. Za twoją namową skontaktowałem się z deweloperem i kierownik budowy jednoznacznie odpowiedział że nie ma możliwości przejścia posadzką ze względu na 7,5 cm wylewki (brak wzmianki nawet o ociepleniu). Chyba będę musiał się obejść bez zmian położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts