drogba_37 07.09.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Nie przemyślałem na etapie budowy pewnej sprawy, tzn, światła elewacyjne włączam zwykłym przyciskiem, przycisk jest w garażu. Czy można teraz zamienić ten przycisk na jakiś wyłacznik czasowy? na którym by sobie ustawił godziny włączenia/ wyłączenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Oczywiście. Zamiast przycisku można wstawić zegar czasowy.Zegar może współpracować z wyłącznikiem zmierzchowym zintegrowanym z czujnikiem ruchu, ale to już wymaga dodatkowej instalacji do tego wyłącznika, umiejscowionego na zewnątrz garażu.Przy większym obciążeniu stycznik itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 07.09.2017 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 wystarczyłoby, żeby w ramce zamiast przycisku był wyłącznik czasowy, podchodze ustawiam sobie programy i zapominam, sa owszem różne timery ale w moim elektrycznym to wszystko jest do zwykłego gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Zgadza się. Jest jeden warunek - pod przyciskiem muszą być przewody L, N, (PE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 07.09.2017 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 To teraz powiedz mi co to sa te przewody L,N, PE ? Nie jestem elektrykiem, słabo sie na tej gałęzi znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 To są takie przewody, którymi koniecznie musi się zająć elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.09.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 (edytowane) To teraz powiedz mi co to sa te przewody L,N, PE ? To są oznaczenia literowe przewodów w instalacjach wewnątrz budynków. L - od "line" (jeśli są 3 fazy to oznaczone odpowiednio L1, L2, L3). Przewód ten zwany jest inaczej "fazą" albo "przewodem gorącym" i posiada właściwe napięcie fazowe sinusoidalne względem przewodu neutralnego. Przewód posiada izolację w kolorze brązowym, czarnym lub szarym. Przy prądzie stałym przyjmuje się kolor czerwony. N - "neutral". Przewód neutralny. Zwany dawniej "zero". Przewód ten teoretycznie(!) powinien posiadać różnicę potencjałów zerową względem ziemi. Oznaczony kolorem niebieskim. PE - "protection earth". Przewód ochronny. Służy do odprowadzenia ładunku gdyby taki powstał tam gdzie nie powinien. Zwany dawniej "uziemienie". To jest bolec wystający w gniazdku. Oznaczony kolorem żółto-zielonym. To jest najważniejsza rzecz w bezpieczeństwie. Powinien mieć bardzo dobre połączenie (czyli jak najmniejszy opór) z ziemią. Te 3 przewody masz w gniazdku. W Polsce nie ma na to normy, ale w innych krajach europejskich (w Austrii) jest obowiązek takiego ułożenia przewodów, aby jeśli bolec PE jest u góry, to przewód fazowy L powinien być po lewej stronie, a N - po prawej. http://elektrykadlakazdego.pl/przewody-elektryczne-kolory/ Edytowane 7 Września 2017 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 I jak się ma ten elaborat do problemu autora z wyłącznikiem czasowym ? A wskazywanie strony internetowej, na której ktoś pisze głupoty, jest nie na miejscu. Oto dowód - Przewody fazowe są bezpośrednio połączone z cewką transformatora. http://elektrykadlakazdego.pl/przewody-elektryczne-kolory/ Tam jest więcej kwiatków, niestrawnych dla elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 08.09.2017 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Panowie dajcie mi linka do takiego przykładowego timera a ja z tym zdjeciem polecę do elektryka i on mi to zamontuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 08.09.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Poszukaj pod hasłem "zegar sterujący". Ale lepiej będzie jak elektryk dobierze model w zależności od warunków montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 08.09.2017 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 (edytowane) Drogie, ale cos takiego chyba spełniłoby moje oczekiwania i zmieściło by sie do puszki: http://eshop.schneider-electric.com/product.aspx?productid=MGU50.541.25Z&dist=151&org=38&lang=18 LUB: http://jakdom.pl/prod-wlaczniki/wylacznik-czasowy-mueller-01347-400-w.html Edytowane 8 Września 2017 przez drogba_37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 08.09.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 (edytowane) Tanie nie są, fakt.... Ale skoro chcesz szaleć, to może pomyśl o dołożeniu wyłącznika zmierzchowego. Sama czasówka ma to do siebie, że trzeba ją przestawiać w zależności od pory roku. Choć z drugiej strony, przy tych funduszach, światło może się zapalać w lecie i o 16-tej Edytowane 8 Września 2017 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts