Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet - na co zwrócić uwagę przy kupnie kotła

pietro222

Recommended Posts

• 3 months później...

Dobry.

Może ktoś byłby tak miły i polecił mi jakiś piec na pellet.

Dom 90m2. Strop 16 cm styropianu, ściany 15cm, podłoga 10cm, okna 3 szybowe(czyli generalnie taki obecny standard).

Do pieca zbiornik na ciepłą wodę, pewnie około 150 litrów.

Co z tego co mamy na rynku nadałoby się do mojego domu i spełniałoby wymienione punkty?.

Cos w granicach 10k znajdzię się, czy będzie o to cięzko i za tyle to sobie mogę kupić dobrą kozę do ogrzewania.

Komin ceramiczny, wysokośc 6.6 metra.

z góry dziekuję :-)

ps. bym zapomniał. Mała kotłownia, wiec im mniejszy tym lepszy.

Edytowane przez Pitrekkk

OK, a co w przypadku CWU? Bo chyba i tak jakoś co chwila musi się włączać, żeby podgrzać zasobnik? Jak to jest?

Przy kotle pelletowym jeśli chcemy podgrzewać nim CWU najlepiej zaopatrzyć się w zasobnik o dużej pojemności.

Dlaczego akurat tak?

W kotle eko groszkowym przy grzaniu CWU latem kocioł cały czas jest utrzymywany przy "życiu" stoi w podtrzymaniu ale praktycznie pali się cały czas uruchamiając sie 2 czy 3 razy na dobę na kilka minut żeby dogrzać bojler na sygnał z czujnika CWU. W kotle pelletowym jest inaczej. Kocioł grzeje i następnie sie wygasza po dogrzaniu bojlera a rzadko kto ma taki rozbiór wody żeby to wygaszanie nie następowało.

Jak wspomniałem wcześniej kocioł groszkowy cały czas sie pali i utrzymuje temp zadaną w pelleciaku po wygaszeniu wszystko stygnie i gdy czujnik da sygnał do grzania CWU wtedy tracimy dużo paliwa w celu nagrzania samego wymiennika a następnie dopiero wody.

Zatem wg. mojej teorii lepiej przy takim kotle wstawić dużej pojemności zasobnik i grzać go do wysokiej temperatury. Przy dobrym zasobniku z niskimi stratami postojowymi może być tak że kocioł odpali się raz na dwie czy nawet trzy doby.

• 4 weeks później...

Witam,

Przy wyborze kotła na pellet warto zwrócić uwagę na wysoką jakość wykonania, renomę producenta oraz czy posiada rozbudowany serwis. Kotły na pellet marki Buderus z rodziny Logano spełniają wszystkie powyższe kryteria. Dodatkowo marka Buderus posiada sprawdzony i rozbudowany serwis oraz oferuje gwarancję do 5 lat na swoje produkty.

W celu pomocy przy doborze kotła zachęcam do kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Znajduje się tam wyszukiwarka na podstawie miejsca ich lokalizacji. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. Lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus