Robinson74 16.09.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 OK, a co w przypadku CWU? Bo chyba i tak jakoś co chwila musi się włączać, żeby podgrzać zasobnik? Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 16.09.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 piece na pelet mają funkcję podtrzymania przez pewien zaprogramowany czas(np. od 5 do 60 minut). jeśli zużycie cwu będzie większe niż zapas w podgrzewaczu dogrzeje ją, wszystko zależy od pojemności kotła i pojemności zasobnika cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 19.12.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Dobry. Może ktoś byłby tak miły i polecił mi jakiś piec na pellet. Dom 90m2. Strop 16 cm styropianu, ściany 15cm, podłoga 10cm, okna 3 szybowe(czyli generalnie taki obecny standard). Do pieca zbiornik na ciepłą wodę, pewnie około 150 litrów. Co z tego co mamy na rynku nadałoby się do mojego domu i spełniałoby wymienione punkty?. Cos w granicach 10k znajdzię się, czy będzie o to cięzko i za tyle to sobie mogę kupić dobrą kozę do ogrzewania. Komin ceramiczny, wysokośc 6.6 metra. z góry dziekuję ps. bym zapomniał. Mała kotłownia, wiec im mniejszy tym lepszy. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Pitrekkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.12.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 OK, a co w przypadku CWU? Bo chyba i tak jakoś co chwila musi się włączać, żeby podgrzać zasobnik? Jak to jest? Przy kotle pelletowym jeśli chcemy podgrzewać nim CWU najlepiej zaopatrzyć się w zasobnik o dużej pojemności. Dlaczego akurat tak? W kotle eko groszkowym przy grzaniu CWU latem kocioł cały czas jest utrzymywany przy "życiu" stoi w podtrzymaniu ale praktycznie pali się cały czas uruchamiając sie 2 czy 3 razy na dobę na kilka minut żeby dogrzać bojler na sygnał z czujnika CWU. W kotle pelletowym jest inaczej. Kocioł grzeje i następnie sie wygasza po dogrzaniu bojlera a rzadko kto ma taki rozbiór wody żeby to wygaszanie nie następowało. Jak wspomniałem wcześniej kocioł groszkowy cały czas sie pali i utrzymuje temp zadaną w pelleciaku po wygaszeniu wszystko stygnie i gdy czujnik da sygnał do grzania CWU wtedy tracimy dużo paliwa w celu nagrzania samego wymiennika a następnie dopiero wody. Zatem wg. mojej teorii lepiej przy takim kotle wstawić dużej pojemności zasobnik i grzać go do wysokiej temperatury. Przy dobrym zasobniku z niskimi stratami postojowymi może być tak że kocioł odpali się raz na dwie czy nawet trzy doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 20.12.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Duży zasobnik CWU to ile ? Jak dla mnie max 150 do 200L . W tym wypadku najlepiej mieć sterowanie grzaniem CWU oparte na harmonogramie a nie histeryzie. Obniżenie nocne, czas załączania i wtedy rzeczywiscie będzie to fajnie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.12.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Korzystam obecnie z tych dobrodziejstw o jakich piszesz ale pale groszkiem, ja miałem na myśli grzanie CWU w okresie letnim kotłem pelletowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.01.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witam, Przy wyborze kotła na pellet warto zwrócić uwagę na wysoką jakość wykonania, renomę producenta oraz czy posiada rozbudowany serwis. Kotły na pellet marki Buderus z rodziny Logano spełniają wszystkie powyższe kryteria. Dodatkowo marka Buderus posiada sprawdzony i rozbudowany serwis oraz oferuje gwarancję do 5 lat na swoje produkty. W celu pomocy przy doborze kotła zachęcam do kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Znajduje się tam wyszukiwarka na podstawie miejsca ich lokalizacji. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. Lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.01.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Panie od Buderusa, moze wypadałoby najpierw wykupic płatny profil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts