Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt kanalizacji itp.

BigDogg

Recommended Posts

Już na etapie chudziaka masz 16 punktów kanalizacyjnych ?

Chyba mylisz punkty i podejścia z głównymi pionami.

Niektóre podejścia robi się w ścianie lub na etapie ocieplenia i posadzki więc jeszcze raz dobrze przelicz albo podeślij fotkę z projektu..

Cena to mniej więcej ok 80zł za mb i 180 za punkt

a na etapie chudziaka możesz wykonać co najwyżej podejścia do WC, kuchni, kotłowni,garażu oraz główne piony i ewentualne powietrze do kominka więc te 16 punktów to nie zrozumienie tematu

Już na etapie chudziaka masz 16 punktów kanalizacyjnych ?

Chyba mylisz punkty i podejścia z głównymi pionami.

Niektóre podejścia robi się w ścianie lub na etapie ocieplenia i posadzki więc jeszcze raz dobrze przelicz albo podeślij fotkę z projektu..

Cena to mniej więcej ok 80zł za mb i 180 za punkt

a na etapie chudziaka możesz wykonać co najwyżej podejścia do WC, kuchni, kotłowni,garażu oraz główne piony i ewentualne powietrze do kominka więc te 16 punktów to nie zrozumienie tematu

Szczerze mówiąc to nie wiem jak to sie wszystko dokladnie nazywa, bo się na tym nie znam, na foto przedstawiam jak to wygląda, nie widać jeszcze 3 tych takich pionowych podejsc czy jak to się tam nazywa.

20170910_170747.jpg

o kurde, ile ty tych łazienek masz na dole? chyba że od każdej umywalki robisz odpływ fi-160. Niech twoj KB przemysli to jeszcze raz.

2 łazienki pralnia kotłownia garaż no i kuchnia. Dom parterowy projekt tk28a. Zmniejszona kotłownia i dodana pralnia. W mniejszej łazience zlew, toaleta i prysznic, w większej 2 umywalki bidet toaleta i wanna. Ż tego co wiem to zabrakło jakiś trojnikow i trzeba było na fi 160. W czym przeszkadza że to na fi 160 ? Pytam bo nie wiem

Nie przeszkadza a le za to płacisz

ag2a chodzi mi o sam koszt robocizny, o koszcie materiału nie mówimy bo sam powiedziałem, że jak czegoś brakuje to niech robi z tego co jest (był weekend i nie było możliwości dokupienia materiałów)

Edytowane przez BigDogg

Jeśli tak jest w projekcie to OK ale jeśli w domu parterowym z 2 łazienkami pralnią kotłownią garażem no i kuchnią potrzebnych jest aż 16 podejść to autor tego projektu ma nie po kolei w głowie narażając budującego na koszty.

Owszem jeśli jest to dobrze pomyślane to i w chudziaku można zrobić wszystkie dojścia i na dwie łazienki z WC umywalką. i prysznicem lub wanną potrzebne są już 6, pozostałe to pralnia wymaga 3 podejść jednej jako kratka w posadzce, drugiej do pralki a trzeciej do wanny służącej do zamaczania.

Garaż to 2 przyłącza jedno to kratka a drugie do umywalki.

Kotłownia wymaga 2.jednego do kratki a drugiego do kondensatu z pieca gazowego.

Kuchnia to także 2 przyłącza jedno do zlewu a drugie do zmywarki.

Jedno podejście jako pion odpowietrzający

Tak uszczegółowiony projekt kanalizacji wymaga po podliczeniu faktycznie 16 podejść ale czy mądrą rzeczą jest robić podejście co 0,5mb tego już nie mnie rozsądzać..

Zamiast płacić za drogie trójniki i rury fi 160 przeznaczone do kanalizacji zewnętrznej równie dobrze można by to samo osiągnąć stosując redukcje, trójniki i rury fi 110oraz mniejsze do kanalizacji wewnętrznej.

Po pierwsze zamiast kanalizacji zewnętrznej za 2 - 2,5tyś robocizna z materiałem zapłacisz ok 4tyś

Jeszcze jedno jest tu interesujące bowiem w prawie wszystkich podejściach fi 160 są dodatkowe zaślepione wewnątrz podejścia fi 110. ?????

To chyba instalacja podwójnie wzmocniona dla bunkra atomowego

Edytowane przez Mareks77