BigDogg 11.09.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 WitamJaki możne by być średni koszt robocizny za kanalizacje na etapie fundamentów, czyli ten etap na który przyjdzie chudziak, chodzi mi o rozprowadzenie odpływów, podejść itp. Mam 16 punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.09.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Już na etapie chudziaka masz 16 punktów kanalizacyjnych ?Chyba mylisz punkty i podejścia z głównymi pionami.Niektóre podejścia robi się w ścianie lub na etapie ocieplenia i posadzki więc jeszcze raz dobrze przelicz albo podeślij fotkę z projektu.. Cena to mniej więcej ok 80zł za mb i 180 za punkt a na etapie chudziaka możesz wykonać co najwyżej podejścia do WC, kuchni, kotłowni,garażu oraz główne piony i ewentualne powietrze do kominka więc te 16 punktów to nie zrozumienie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigDogg 11.09.2017 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Już na etapie chudziaka masz 16 punktów kanalizacyjnych ? Chyba mylisz punkty i podejścia z głównymi pionami. Niektóre podejścia robi się w ścianie lub na etapie ocieplenia i posadzki więc jeszcze raz dobrze przelicz albo podeślij fotkę z projektu.. Cena to mniej więcej ok 80zł za mb i 180 za punkt a na etapie chudziaka możesz wykonać co najwyżej podejścia do WC, kuchni, kotłowni,garażu oraz główne piony i ewentualne powietrze do kominka więc te 16 punktów to nie zrozumienie tematu Szczerze mówiąc to nie wiem jak to sie wszystko dokladnie nazywa, bo się na tym nie znam, na foto przedstawiam jak to wygląda, nie widać jeszcze 3 tych takich pionowych podejsc czy jak to się tam nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 11.09.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 o kurde, ile ty tych łazienek masz na dole? chyba że od każdej umywalki robisz odpływ fi-160. Niech twoj KB przemysli to jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigDogg 11.09.2017 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 o kurde, ile ty tych łazienek masz na dole? chyba że od każdej umywalki robisz odpływ fi-160. Niech twoj KB przemysli to jeszcze raz. 2 łazienki pralnia kotłownia garaż no i kuchnia. Dom parterowy projekt tk28a. Zmniejszona kotłownia i dodana pralnia. W mniejszej łazience zlew, toaleta i prysznic, w większej 2 umywalki bidet toaleta i wanna. Ż tego co wiem to zabrakło jakiś trojnikow i trzeba było na fi 160. W czym przeszkadza że to na fi 160 ? Pytam bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 11.09.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Nie przeszkadza a le za to płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigDogg 11.09.2017 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 (edytowane) Nie przeszkadza a le za to płacisz ag2a chodzi mi o sam koszt robocizny, o koszcie materiału nie mówimy bo sam powiedziałem, że jak czegoś brakuje to niech robi z tego co jest (był weekend i nie było możliwości dokupienia materiałów) Edytowane 11 Września 2017 przez BigDogg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.09.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 (edytowane) Jeśli tak jest w projekcie to OK ale jeśli w domu parterowym z 2 łazienkami pralnią kotłownią garażem no i kuchnią potrzebnych jest aż 16 podejść to autor tego projektu ma nie po kolei w głowie narażając budującego na koszty.Owszem jeśli jest to dobrze pomyślane to i w chudziaku można zrobić wszystkie dojścia i na dwie łazienki z WC umywalką. i prysznicem lub wanną potrzebne są już 6, pozostałe to pralnia wymaga 3 podejść jednej jako kratka w posadzce, drugiej do pralki a trzeciej do wanny służącej do zamaczania.Garaż to 2 przyłącza jedno to kratka a drugie do umywalki.Kotłownia wymaga 2.jednego do kratki a drugiego do kondensatu z pieca gazowego.Kuchnia to także 2 przyłącza jedno do zlewu a drugie do zmywarki.Jedno podejście jako pion odpowietrzający Tak uszczegółowiony projekt kanalizacji wymaga po podliczeniu faktycznie 16 podejść ale czy mądrą rzeczą jest robić podejście co 0,5mb tego już nie mnie rozsądzać..Zamiast płacić za drogie trójniki i rury fi 160 przeznaczone do kanalizacji zewnętrznej równie dobrze można by to samo osiągnąć stosując redukcje, trójniki i rury fi 110oraz mniejsze do kanalizacji wewnętrznej. Po pierwsze zamiast kanalizacji zewnętrznej za 2 - 2,5tyś robocizna z materiałem zapłacisz ok 4tyś Jeszcze jedno jest tu interesujące bowiem w prawie wszystkich podejściach fi 160 są dodatkowe zaślepione wewnątrz podejścia fi 110. ?????To chyba instalacja podwójnie wzmocniona dla bunkra atomowego Edytowane 12 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.09.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 te zewnetrzne rury fi160 to chyba osłony rur fi110. szczerze mówiac, ja na zdjęciu nie widzę ani jednego podejscia fi 160. wszystkie sa fi110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.09.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 No pewnie że osłony. Jak będą wylewać chudziaka aby mu nie zalało kielichów. Trzeba przyznać że zrobione jest fachowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts