Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

energooszczędny dom piętrowy na płycie. Z reku i podłogówką na gazie... :)

Recommended Posts

Nie, nie - aktualne. W warunkach przyłączenia mam TN-C (ale tam nic na temat kabla), a w projekcie TN-S i 5x. Czyli 2 różne układy. To który dokument jest nadrzędny? Czy 5 żyłowy kabel jest gorszym rozwiązaniem niż 4 żyłowy? Na chłopski rozum nie, ale może w prądzie jest na odwrót -im mniej tym lepiej? Skąd ja mała myszka miki mam to wiedzieć? I jak przekonać fachowca do innej niż jego własna koncepcja, w dodatku zgodna z projektem?

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I jak przekonać fachowca do innej niż jego własna koncepcja, w dodatku zgodna z projektem?

Masz projekt sieci?

Jeżeli masz sieć (nie mylić z instalacją) TN-C to nie masz do czego podpiąć piątego kabla. Więc trzeba 4x

Jak elektryk chce WLZ 5x to słabiutki z niego spec. Jak projektant zaprojektował taki WLZ znając te warunki - jeszcze słabszy.

W skrzynce spinasz PENa z uziomem i rozdzielasz na PE i N.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411928

I dalej idzie 3x do jednej fazy albo 5x do trzyfazowych punktów. Ale to nie WLZ.

• 2 weeks później...

Niby idzie wiosna , ale w tym tygodniu w ciągu zaledwie kilku godzin spadła u mnie temperatura o 11 stopni (do -5,6 stopnia) więc trzeba się liczyć że może przyjść mróz ...

A szkoda by było aby później tynki nadawały się tylko do skucia , albo same odpadły ..

Tynki robi się na wiosnę , jak jest pewność że nie będzie przymrozków , bo obecnie to za duże ryzyko dla .. inwestora

Co do taryfy to na razie skłaniam sie ku G12w kosztem G13. Daje sobie jeszcze weekend na przemyślenia. :p

W nowym domu G12as powinna wyjść bezkonkurencyjnie - w dzień jak w G11, w nocy niewiele ponad 20gr/kWh. Podstaw swoje ceny i pobaw się % zużycia w drogjej strefie

Sprawdź firmę Fachura

http://www.fachura-budowlanka.pl

Mnie robili posadzki, ale na moich materiałach. Cement 32.5R i piasek 1-4 z żwirkiem 2-8 w proporcji 2:1.

Z powodu tego żwirku nie byli szczęśliwi, ale beton wyszedł bardzo ok

Z chęcią przygarnę kontakt, szczególnie, że też będę robił wylewkę ze żwirkiem (pod podłogę drewnią).

@Pandzik, gdzie załatwiałeś ten czerwony kontener, który Ci pod domem stoi? Pamiętasz może jakie są koszty (potrzebuję zutylizować zmieszane odpady budowlane i gruz)?

Po co ten żwirek? Napisali mi jedynie o piasku 1-4, dodatkach itd. 32zł za 8-9cm. Jeśli ich polecasz to kolejny raz skorzystam. :)

Albo chcesz mieć jastrych, albo beton :)

Ze żwirkiem ma mniejszy skurcz, mniejszą odkształcalność pod wpływem temp i większą wytrzymałość.

Natomiast gorzej się zaciera (powierzchnia jest bardziej szorstka, co np glazurnikowi bardzo się podobało), a miksokret czasem się zapycha (co się fachmanom nie podobało :) )

A tak właściwie, to kogo miałeś z mojego polecania ? Chłopaków od CO i CWU ?

Edytowane przez fotohobby

Przewidywałem i zleciłem. tego pewnie też nie wykonał. jutro sprawdzę. :)

Jaki rodzaj kabla chciałeś zastosować i ile sztuk ? Stoję obecnie przed podobnym dylematem, ale wpisy na branżowych forach dla takiego laika jak ja są wyjątkowo niejasne :) Rozważam obecnie puszczenie dwóch LRM-400 (dwa kable, żeby móc zastosować MIMO).

@Regius, czerwony kontener zniknął po 3 miesiącach z okładem! Nie wiem czy ktos go ukradł, czy zabrał go właściciel.

Najważniejsze, że Ty masz problem z głowy.

Jutro będę przejeżdżał to podglądnę jak się prezentuje posesja bez kontenera.

BTW Jaką masz finalną cenę za tynki? Miałem mieć tynki gipsowe Dolina Nidy Zeta w cenie 30 PLN/m2, ale wykonawca się chyba przestraszył i nie odbiera telefonów. Szukam innego (na jutro jestem umówiony na wizję lokalną na budowie), ale póki co cena znacznie się zmieniła od grudnia - obecnie wołają około 35-39 PLN/m2 za tynki gipsowe utwardzane a od jednego wykonawcy mam 40 PLN/m2 za tynki C-W pod malowanie (podobno jakość pod malowanie bez żadnych gładzi, dodatkowego szlifowanie itp.). Jak to cenowo wygląda u Ciebie?