Jolka Bobek 03.02.2019 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Nie, nie - aktualne. W warunkach przyłączenia mam TN-C (ale tam nic na temat kabla), a w projekcie TN-S i 5x. Czyli 2 różne układy. To który dokument jest nadrzędny? Czy 5 żyłowy kabel jest gorszym rozwiązaniem niż 4 żyłowy? Na chłopski rozum nie, ale może w prądzie jest na odwrót -im mniej tym lepiej? Skąd ja mała myszka miki mam to wiedzieć? I jak przekonać fachowca do innej niż jego własna koncepcja, w dodatku zgodna z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2019 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 I jak przekonać fachowca do innej niż jego własna koncepcja, w dodatku zgodna z projektem? Masz projekt sieci? Jeżeli masz sieć (nie mylić z instalacją) TN-C to nie masz do czego podpiąć piątego kabla. Więc trzeba 4x Jak elektryk chce WLZ 5x to słabiutki z niego spec. Jak projektant zaprojektował taki WLZ znając te warunki - jeszcze słabszy. W skrzynce spinasz PENa z uziomem i rozdzielasz na PE i N. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411928 I dalej idzie 3x do jednej fazy albo 5x do trzyfazowych punktów. Ale to nie WLZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 13.02.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Tak czy siak jest szansa, że na 1 marca tynkarz będzie miał moc i wodę. Nie boisz się przymrozków na początku marca ? Będziesz czymś dogrzewał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.02.2019 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Nie boisz się przymrozków na początku marca ? Będziesz czymś dogrzewał ? Piszą, że wiosna idzie. Na Accuwaether nie pokazują przymrozków...tymczasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.02.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Robiłem tynki w drugiej połowie listopada, w razie W miałem nagrzewnicę elektryczną.W sumie to krytyczny jest pierwszy tydzień, może 10 dni ,żeby nie mróz wtedy nie chwycił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.02.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Niby idzie wiosna , ale w tym tygodniu w ciągu zaledwie kilku godzin spadła u mnie temperatura o 11 stopni (do -5,6 stopnia) więc trzeba się liczyć że może przyjść mróz ... A szkoda by było aby później tynki nadawały się tylko do skucia , albo same odpadły .. Tynki robi się na wiosnę , jak jest pewność że nie będzie przymrozków , bo obecnie to za duże ryzyko dla .. inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.02.2019 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Co do taryfy to na razie skłaniam sie ku G12w kosztem G13. Daje sobie jeszcze weekend na przemyślenia. W nowym domu G12as powinna wyjść bezkonkurencyjnie - w dzień jak w G11, w nocy niewiele ponad 20gr/kWh. Podstaw swoje ceny i pobaw się % zużycia w drogjej strefie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.02.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 W nowym domu G12as powinna wyjść bezkonkurencyjnie - w dzień jak w G11, w nocy niewiele ponad 20gr/kWh. Podstaw swoje ceny i pobaw się % zużycia w drogjej strefie W PGE poniżej 20gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 21.02.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Pandzik chyba też przesunę tynkarza o parę tygodni będzie bezpieczniej P.S. Masz już może jakąś ekipę na oku do posadzek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Sprawdź firmę Fachurahttp://www.fachura-budowlanka.pl Mnie robili posadzki, ale na moich materiałach. Cement 32.5R i piasek 1-4 z żwirkiem 2-8 w proporcji 2:1.Z powodu tego żwirku nie byli szczęśliwi, ale beton wyszedł bardzo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 22.02.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Sprawdź firmę Fachura http://www.fachura-budowlanka.pl Mnie robili posadzki, ale na moich materiałach. Cement 32.5R i piasek 1-4 z żwirkiem 2-8 w proporcji 2:1. Z powodu tego żwirku nie byli szczęśliwi, ale beton wyszedł bardzo ok Z chęcią przygarnę kontakt, szczególnie, że też będę robił wylewkę ze żwirkiem (pod podłogę drewnią). @Pandzik, gdzie załatwiałeś ten czerwony kontener, który Ci pod domem stoi? Pamiętasz może jakie są koszty (potrzebuję zutylizować zmieszane odpady budowlane i gruz)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.02.2019 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) Po co ten żwirek? Napisali mi jedynie o piasku 1-4, dodatkach itd. 32zł za 8-9cm. Jeśli ich polecasz to kolejny raz skorzystam. Albo chcesz mieć jastrych, albo beton Ze żwirkiem ma mniejszy skurcz, mniejszą odkształcalność pod wpływem temp i większą wytrzymałość. Natomiast gorzej się zaciera (powierzchnia jest bardziej szorstka, co np glazurnikowi bardzo się podobało), a miksokret czasem się zapycha (co się fachmanom nie podobało ) A tak właściwie, to kogo miałeś z mojego polecania ? Chłopaków od CO i CWU ? Edytowane 22 Lutego 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.02.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Na żwirku też wymagają parkieciarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 25.02.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Pandzik daj sobie dwie skrętki do każdego pokoju a do TV nawet 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.02.2019 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 A co, to lepsze niz dwa sygnaly na 1 kablu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 25.02.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Przewidujesz jakieś okablowanie do anteny zewnętrznej LTE czy internet będziesz miał w innej formie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 25.02.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 A co, to lepsze niz dwa sygnaly na 1 kablu? Dwia kable do jednego gniazdka - przyda się do byle czego/ Koszt nie duży a później unikniesz ewentualnych switchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.02.2019 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Przewidujesz jakieś okablowanie do anteny zewnętrznej LTE czy internet będziesz miał w innej formie ? Przewidywałem i zleciłem. tego pewnie też nie wykonał. jutro sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 26.02.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Przewidywałem i zleciłem. tego pewnie też nie wykonał. jutro sprawdzę. Jaki rodzaj kabla chciałeś zastosować i ile sztuk ? Stoję obecnie przed podobnym dylematem, ale wpisy na branżowych forach dla takiego laika jak ja są wyjątkowo niejasne Rozważam obecnie puszczenie dwóch LRM-400 (dwa kable, żeby móc zastosować MIMO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 28.02.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 @Regius, czerwony kontener zniknął po 3 miesiącach z okładem! Nie wiem czy ktos go ukradł, czy zabrał go właściciel. Najważniejsze, że Ty masz problem z głowy. Jutro będę przejeżdżał to podglądnę jak się prezentuje posesja bez kontenera. BTW Jaką masz finalną cenę za tynki? Miałem mieć tynki gipsowe Dolina Nidy Zeta w cenie 30 PLN/m2, ale wykonawca się chyba przestraszył i nie odbiera telefonów. Szukam innego (na jutro jestem umówiony na wizję lokalną na budowie), ale póki co cena znacznie się zmieniła od grudnia - obecnie wołają około 35-39 PLN/m2 za tynki gipsowe utwardzane a od jednego wykonawcy mam 40 PLN/m2 za tynki C-W pod malowanie (podobno jakość pod malowanie bez żadnych gładzi, dodatkowego szlifowanie itp.). Jak to cenowo wygląda u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts