Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

energooszczędny dom piętrowy na płycie. Z reku i podłogówką na gazie... :)

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę, że robota do przodu ... i to samorobna (mam nadzieję, że sprawiająca choć trochę przyjemności).

Jak się robi tym illbrukiem SP925? Wyciskacz i kiełbasy leżą mi na budowie, ale jakoś nie mogę się zabrać. Używałeś jakichś dedykowanych narzędzi, czy normalnie pędzel + szpachelka?

Dziś zabudowałem wreszcie schody (powyżej mój gelender z 8 i 12 plus kilka prętów zakotwionych w płycie i zalanych wewnątrz bloczka - naparłem swoimi 120kg i wytrzymało) i nałożyłem folie SP925.

Czym te schody zabudowywałeś dokładnie ?

Zrezygnowałem ze zbiornika na deszczówkę. Od każdej z 2 rynien odejdę na 5m pod ogrodzenie i wpuszczę do tuneli. rozsączających. Z 50m2 rzutu dachu 2 lub 3 takie tunele w piaskach chyba wystarczą...:)

Na mój gust zbiornik to tania i dobra rzecz - wystarczy rury do zbiornika podłączyć i masz darmową wodę do podlewania ogródka.

Jakimi rurami będziesz odchodził do tych tuneli ?

Nie wiem jak podmurować drzwi wejściowe. Ok 28cm. Jakiś ciepły bloczek a na to profil xps. tyle, że profil po wylewkach, na ten czas zadeskować otwór?

nagle spraw tyle do załatwienia....

A nie lepiej dać drzwi wejściowe na poszerzeniach ? U mnie tak zostały zamontowane drzwi Wikęda, od razu masz drzwi na docelowej wysokości.

Ps. ile będzie Cię mniej więcej kosztował system odprowadzania deszczówki ? Ja dostałem wycenę na jedną połać (ok. 90 m2) na 3 500 zł ... uważam, że to bardzo drogo

• 2 weeks później...
Szaleństwo..

Jak przejśc przez ścianę czerpnią i wyrzutnią...?

Sciana szczytowa, poddasze. kanał 160mm. Zrobić w silce otwór na powiedzmy 180mm, osadzić sztywną rurę stalową 160, wypełnić pianą montażową, od wewnątrz wypuścić na 5-10cm, dokleić kanał elastyczny izolowany160, przyjdzie jeszcze 15cm styropianu. A na zewnątrz tę rurę wypuścić na grubośc izolacji. Chyba będzie dobrze...

Będzie dobrze ;) Ale ja wypuściłabym troszkę więcej rury, niż na grubość izolacji. Zawsze łatwo dotniesz, a różnie to wychodzi w praktyce ;)

Sciana szczytowa, poddasze. kanał 160mm. Zrobić w silce otwór na powiedzmy 180mm, osadzić sztywną rurę stalową 160, wypełnić pianą montażową

Zdecydowanie większy otwór. 1cm izolacji dookoła to jest nic - ściana będzie wychłodzona i będzie się na niej skraplała woda.Daj minimum 3cm, a jeszcze lepiej z 5 cm.

Do tego czerpnia i wyrzutnia stawia opór - więc lepiej dać oczko albo i dwa większy rozmiar. Najlepiej obsadź w styropianie czerpnię w redukcji - i od środka dopnij rurę, przyłap pchełkami, uszczelnij taśmą i dopiero zapianuj.

• 2 weeks później...
Koparkowy na deszczowkę i uziom mial byc jutro. Niestety awaria koparki zniweczyla te plany.

Miałeś system deszczówki przewidziany w projekcie budowlanym ? U mnie niestety tego zabrakło, a w miejscowym starostwie uzyskałem informację, że dla studni chłonnej na odprowadzenie deszczówki wymagane jest w takim przypadku pozwolenie na budowę....chora biurokracja, żeby dla takiej pierdoły występować z wnioskiem o pozwolenie zamienne.