Jolka Bobek 08.01.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Też tak mam, obecnie rynny PVC ponad 10 lat z okładem i całkowity spokój. Co do dachu widzę, że udało Ci się chociaż przykryć membraną zanim zima zaatakowała. U mnie pół domu pod membrana a pół gołe krokwie (nawet bez deskowania). I tak źle i tak niedobrze. Co prawda ma WM śniegu troche mniej niż u nas ale za to temperatury kiepskie do roboty - u mnie PIR więc i pianka w użyciu, więc jakiś lekki plus konieczny. Ale postanowiłam się nie przejmować. Mój wykonawca trzyma rekę na pulsie i zarządza ekipą i jej harmonogramem. Jak coś sp.. to będzie naprawiał. A prąd też mi już fakturę przysłał, że przyłącz gotowy. Dobrze, bo bez tego ani rusz przy wykończeniówce. Tak, że elektryka umawiam na kwiecień, żeby chałupe w prąd wyposażył. O ile pan Jarek z działowymi się wyrobi ale wyjścia nie ma. Aktualnie też tynki obdzwaniam - ceny 30 PLN za gipsowe twarde, 38 za cw. A jeden krzyknął 40 za gipsowe więc widać i tutaj zaczyna sie jazda. Trzeba czym prędzej rezerwować żeby mi ten pociąg nie odjechał. Czekam też na ostateczną ofertę z MS Alu Look. Robi się i robi i zrobić nie może. To teraz tylko modlić się o lepszą pogodę żeby te dachy skonczyć. No i potem cd. A dachówke już zwiozłeś czy ciągle czekasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.01.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Obecne rynny/rury metalowe mają wiele warstw a dodatkowo są foliowane po to aby ich nie zarysować .. Kwadratowych rynien nie poleca bo lubią się zapychać i szybko to zacznie wkurzać ... Co do ceny pomiędzy rynnami/rurami PCV vs metal to sprawdź różnice , bo różnica w cenie nie jest aż tak wielka a stalowe są jednak wytrzymalsze i trwalsze. PCV po pewnym czasie wypłowienie i pięknie to nie będzie wyglądało ... W starym domu (2011r) miałem rynny PCV Galeco i po kilku latach się zaczęły odbarwiać i zbyt ładnie to nie wyglądało. Widać pięknie było to ma mocowaniach gdzie było widać że mają inny kolor ... Edytowane 8 Stycznia 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 08.01.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 W takim razie może nie upierać się przy Galeco, przecież są też inni producenci. Może tam łatwiej będzie kolor dopasować. Mnie zaoferowali np. system Ruuki pural kolor RAL 7024. Cena nie taka straszna. Średnica 150 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.01.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Co do kolorów trzeba porozmawiać z dobrym sprzedawcą. Chcieliśmy ceglaste, to nam odradzał, bo płowieją. Ale brązowe miał kilkunastoletnie zamontowane na swoim mafgazynie, i kolor noe do odróżnienia z nowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) A ja zamontowalem rynny firmy Scala (ponoć belgijskiej).Dostępne są m.in w Castorama i Leroy Merlin.Mnie kolor (grafit metalic) bardzo dobrze skomponował sie z dachem i oknami. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.01.2019 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Jolka Bobek, ja tynki mam już obstawione. 30zł za utwardzany gips. Na dobrych narożnikach. Widziałem gościa przy robocie jeszcze wiosną. na moje oko było poprawnie więc zadzwoniłem , bo mi już w listopadzie zaczęli wołać do 35zł. membrana OK tylko, że nad szczytami se powiewa jak flaga na wietrze. Ale przestałem sie już tym przejmować bo chce pomieszkać w tym domu. Elektryka mam na luty. Zaczynam mieć sraczkę bo nie wiem jak, gdzie i z czego zrobić oświetlenie. Szok. Dachówkę widać nawet przed domem, na zdjęciu. Jutro jadę jeszcze po kominek 150mm. Cenowo wychodzi to nieźle. plastiki do stalowych: 940zł do 1450zł. Kaszpir, wiem , że jest ryzyko z plastikami.. najbardziej sie boję, że będą strzelać na slońcu. na developerskim tak strzelało, że trudno było wytrzymać.. : Kaizen, już za późno na szukanie sprzedawców.Muszę gdzieś w tej chwili znaleźć dobrą hurtownie z odgromami. Uchwyty pod dachówkę bergamo to teraz priorytet. fotohobby, sprawdzę! Dzwoniłem do gościa od kontenera na gruz, a ten mi mówi, że zapomniał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 08.01.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Pandziku, a co to są dobre narożniki? Bo przyznam, na tym to już kompletnie się nie znam. I coś czuję, że po raz kolejny pójdę po prostu na skróty. A już opowieści o castingu na wykonawcę to należy między bajki włożyć. PS. W tej zawiei nie rozszyfrowałam, że to palety z dachówkami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.01.2019 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Są po prostu kiepskie narożniki, które rdzewieją nim się wprowadzisz i listwy przyokienne, które odchodzą od okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 10.01.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Ale są jakieś markowe i no name'y? Jak to poznać skoro jeszcze nie zamontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 12.01.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Odgromówka ze względu na ubezpieczenie, czy żeby czuć się bezpieczniej? Mnie troszkę odstraszyło, że trzeba robić pomiary co 5 lat i że tak naprawdę ściąga pioruny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 12.01.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 No i spoko, grunt, że o jedną decyzję do przodu i zadowolenie jest. U mnie nikt o żadnych odgromówkach przy okazji dachu nie wspominał w związku z tym żadnych materiałów nie zamawiałam. Ja mam połóżoną bednarkę, którą wykonała mi firma od płyty. Czy to się jakoś łączy z odgromówką na dachu czy też to inny rodzaj uziemienia. Przyznam, że o tym jeszcze nie czytałam, liczyłam, że elektryk jakoś to rozkmini przy okazji robienia instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.01.2019 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Odgromówka ze względu na ubezpieczenie, czy żeby czuć się bezpieczniej? Mnie troszkę odstraszyło, że trzeba robić pomiary co 5 lat i że tak naprawdę ściąga pioruny. Ściąga pioruny... Wystarczy ponoc na to przed wejsciem do domu okrecic sie przez lewe ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 12.01.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Dzięki Pandzik, czyli w poniedziałek telefon do dekarza i hurtowni. Szkoda,że na żadnych wizkach tych drutów nie pokazują. Miałby człowiek jakąś wskazówkę, a tak gdyby nie forum, zorientowałabym się po zrobieniu dachu i znowu koszty, nie mówiąc już o straconym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.01.2019 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Z Galeco mam centrale 5km ode mnie. Firma przez którą kupuję przywiezie je bezpośrednio od nich. Zostanę już przy plastikach 7021 z G. Nie narzekam na Galeco,też mam w graficie i albo moje oko ze starości już krzaczy ale nie widzę różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 12.01.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Ściąga pioruny... Wystarczy ponoc na to przed wejsciem do domu okrecic sie przez lewe ramie. Zawsze robię to przed wyjściem, mam nadzieję, że wystarczy ... Z tym ściąganiem może przesadziłem, ale taki argument przytoczyła mi kiedyś jedna z firm od dachów (może nie chciało im się wyceniać odgromówki). Ale tak na chłopski rozum, to wydaje się że uziemione zwody na dachu skierowane w górę zwiększają teoretycznie możliwość uderzenia pioruna (statystycznie pewnie ciężko to udowodnić). A o powody zakładania odgromówki pytam serio, bo pewnie masz już obcykane kwestie ubezpieczenia. Kiedyś dowiedziałem się z PZU, że do ubezpieczenia domu odgromówka nie jest wymagana, ale możliwe, że to już nieprawda. Uziom pod ogromówkę sobie wykonałem i mam wyprowadzoną bednarkę w narożach domu, ale ostatecznie nie zdecydowałem się na zrobienie odgromówki ze względu na to, że dom znaduje się w dolinie i że dekarze odradzali (ale zawsze można dołożyć w przyszłości, dlatego pytam o argumenty, które Ciebie przekonały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 12.01.2019 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Hejka! Mnie też przekonali, że odgromówka, jest bee. Że jeśli domy w mojej okolicy nie mają odgromówki, to lepiej nie kusić losu i nie montować. Szczególnie, że dom cały na prąd. Ja tam nie wiem. Nie znam się. Ale mój dom między wysokimi drzewami ukryty . Odgromówki póki co nie mam. A zdarzyło się w minione wakacje, że walnął u nas piorun. Sąsiadom wywaliło korki w domu. Poleciałam na budowę zobaczyć, co i jak. Prądu nie było, ale bezpieczniki ok. Nic nie wywaliło. Zajrzałam do skrzynki ZKP, a tam wywaliło. My mamy duże zabezpieczenie przedlicznikowe. Wywaliło korki w skrzynce zewnętrznej i spaliło licznik, a w domu wszystko ok Tak, to mogą mi pioruny walić A tak serio, to sama nie wiem, czy trzeba robić tę odgromówkę, czy nie. Podobno przy panelach PV, trzeba. Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.01.2019 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Elektryk chce wszystkie moje elementy sieci lan, router czy złącza anteny itd, zrobić na poddaszu. Mam przewidziany pokój komputerowy, gdzie chciałbym mieć centrum dowodzenia. Zresztą trudno żebym na strych biegał zrestartować router. Jak dołożę jakiś wzmacniacz sygnału wifi, czy inne ustrojstwo... Bez sensu. Muszę poczytać o sieci Lan. Ale potrzebny będzie switch. Chyba zrobie tak, że router dam w pokoju (kabel z anteny LTE z masztu wystarczy bo mają po 5m), z routera kabel na strych do switcha i od niego do 10 gniazdek. Kolejny kabel na strych puszczę z wiatrołapu bo tam będzie wyjscie peszla od bramy na wypadek gdyby kiedyś położyli światłowód...Dublujecie kable dla bezpieczeństwa? jakie stosujecie, pod transfer 1GB, przyszłościowo? Ile kwestii do rozstrzygnięcia. Właśnie widzę, że SSO to był dopiero początek problemów... Multiplay i po kablu masz wszystko,router młody ma w pokoju ale wifi działa u każdego. Za dużo myślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 13.01.2019 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Elektryk chce wszystkie moje elementy sieci lan, router czy złącza anteny itd, zrobić na poddaszu. Mój elektryk zrobił tak samo . Z tym routerem na strychu, to masz rację, że może być uciążliwie. Pamiętam, że ustalałam, żeby sam router był umieszczony w holu na poddaszu, a nie na samym strychu. Ale jakoś nie widzę takiego miejsca. Od kilku tygodni czekam na elektryka i kilka ważnych informacji od niego. Zobaczymy, co z tym routerem. Swoją drogą, już wolę router na strychu, niż w pokoju u dziecka. Przecież to szkodliwe ustrojstwo. Mam znajomych, którzy ekranują sypialnie, żeby ograniczyć działanie wifi, chociaż w pomieszczeniach przeznaczonych na sen. Ja planuję nie korzystać w funkcji wifi w routerze. Do wszystkich pokoi poprowadziłam internet po kablu. Ps. Co do drzew i piorunów, od dziecka mnie uczyli, żeby w czasie burzy nie chować się pod drzewami. I wyłączać telefon, jeśli zdarzy się przebywać na zewnątrz w trakcie burzy. Moja koleżanka została porażona przez kałużę. Straciła palec u nogi i ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 13.01.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Dublujecie kable dla bezpieczeństwa? jakie stosujecie, pod transfer 1GB, przyszłościowo? Ile kwestii do rozstrzygnięcia. Właśnie widzę, że SSO to był dopiero początek problemów... Ja u siebie wszystkie kabel od sieci lan, mikro-rurkę z włóknem światłowodu, kable antenowe doprowadziłem do pom. technicznego i złożyłem w skrzynce rack 12u. Kable 6kat, patch panel, switch tylko 5kat, natomiast i tam musiałem postawić routerek aby zrobić przekierowanie portów więc pod tv i ap jest wpięte gniazdko w router nie switch w racku. Wifi dual band, umieszczony w centralnym dumu i pokrywa cały dom. Przy 5GHz mam przyzwoity transfer i wszystko ładnie śmiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 13.01.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki za podanie argumentów, które brałeś pod uwagę decydując się na odgromówkę. Regius, dekarzom sie nie chciało robić. Tyle. Masz bardziej skomplikowany dach to jest z tym trochę roboty. Każdy sobie musi ocenić sam prawdopodobieństwo trafienia. Tak nawet mówi chyba norma. Dach jakoś skomplikowany nie jest, zwykły dwuspadowy z lukarną. Dekarze powiedzieli, że odgromówkę zawsze mogą dołożyć, więc dam sobie troszkę czasu na zastanowienie i podjęcie decyzji, czy dokładać odgromówkę, czy nie. Wiem napewno, że w rozdzielnicy zawita jakaś dobra przeciwprzepięciówka w stylu dehnventil w celu ochrony instalacji elektrycznej. Nie wiem co znaczy blisko, czy w okolicy. 400m do lasu czy 3 pietrowej szeregówki to dla pioruna daleko, czy blisko..? Tego pytania niestety nie rozumiem. W kwestii kabelków LAN, kupiłem zwykłą skrętkę UTP kat. 5E, tyle, że z żyłami miedzianymi (a nie miedziowanymi). Powinna pociągnąć 1 Gb/s. W twoim przypadku, jeśli potrzebujesz 1GB/s, to myślę, że musiałbyś celować w skrętkę kat 6. Podwójnie (ale nie dla bezpieczeństwa a bardziej potencjalnego późniejszego wykorzystania) będzie tylko do pokoju dziennego/salonu, PC, reku (własnej roboty) i może na zewnątrz pod przyłącze światłowodu (na razie wysłałem zapytania do lokalnych dostawców, czy jestem w zasięgu sieci światłowodowej). Jeśli chodzi o bruzdowanie pod skrętkę, to zauważyłem, że zwykła tarcza korundowa do betonu 6 mm robi robotę w silikacie, ale w betonie nie sprawuje się zbyt dobrze. EDIT: Widzę, że cob_ra w międzyczasie udzielił konkretnej odpowiedzi z kwestii kabelkologii. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts