Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator o3ozon - opinie

Recommended Posts

Witam, od dwóch dni jestem posiadaczem owej centrali.

Wyjąłem wymiennik aby wynieść centralę na strych a nie spojrzałem na jej orientację, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak on powinna być ustawiony ? Napisem w dół?

Nie ma to żadnego znaczenia.

Ważne natomiast są kierunki przepływu powietrza w obudowie centrali.

ps.

Jak obrócisz wymiennik i spojrzysz na tylną część wymiennika to napis będziesz miał odwrotnie.

• Odpowiedzi 917
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie przed chwilą założyłem regulator TRW 1,2 i niestety pomyliłem kabel zasilający, nie sprawdziłem przed montażem miernikiem bo po prostu byłem pewien że to ten, a okazało się jak się okazało. Po poprawnym montażu regulator pracuje tylko na ostatnim biegu. Poza tym po około 3 minutach pracy wywala esa 10 A. Czy mam się szykować na kolejną stówkę za regulator czy to jest do ogarnięcia.?

Dwie godziny temu sprawdzałam z elektrykiem dokładnie taki sam regulator. We wnętrzu jest tabelka co i jak podłączyć, nawet jest już mostek na kostce założony.

Spróbuj skontaktować się z producentem, może uda się naprawić po taniości. Transformator łatwo wymienić. Śruba na ampul i trochę lutowania.

Dwie godziny temu sprawdzałam z elektrykiem dokładnie taki sam regulator. We wnętrzu jest tabelka co i jak podłączyć, nawet jest już mostek na kostce założony.

Spróbuj skontaktować się z producentem, może uda się naprawić po taniości. Transformator łatwo wymienić. Śruba na ampul i trochę lutowania.

No u mnie bez zmian, ozon chodzi tylko na najwyższym biegu. Czy mógłbyś wrzucić zdjęcie jak masz u siebie podpięte? Bo niby wiem ale jakaś w środku niepewność, a zamówiłem już drugi TRW i wolałbym już trzeciego nie zamawiać.

Jeszcze nie mam podłączonego regulatora. Pisałem że sprawdzałem (oglądałem) z elektrykiem jak podłączyć. Podłączanie regul/reku do rozdzielni będzie w przyszłym tygodniu.

Jak uruchomię urządzenie dam znać niezwłocznie. Jak się regulator spali, też.:D

Tam nie ma możliwości coś źle podłączyć, jest karteczka z rozpiską kostki wewnątrz obudowy.

Pytanie do użytkowników- co zrobić ze skroplinami od strony czerpni?

Dziwne. Z powietrza z czerpni nie ma prawa się skraplać woda w sezonie grzewczym. To powietrze ma niską temperaturę punktu rosy a do tego jest najzimniejszym powietrzem w reku - więc może zostać tylko ogrzane, a żeby nastąpiła kondensacja musi zostać schłodzone.

Obadaj dokładnie, którędy śmiga powietrze (może tam się dostaje jakoś z pomieszczenia albo wywiewu) i którędy może tam woda się dostawać.

• 3 weeks później...
Ja mam podobny problem u siebie. U mnie producent dosłał "matę" do wklejenia na wlocie i na nawiewie. trochę to poprawiło sytuację. Ale obecnie leje mi się z całej prawej strony na dole , przy wyrzutni. Dosłownie się leje. Cały spód centrali jest mokry. Czekam póki co na odpowiedź odnośnie kolejnego pomysłu jak to naprawić.

U mnie wlot brudnego powietrza ( mam po lewej na czerpnią) nie jest izolowany termicznie od czerpni i dlatego zaczęła się w czerpni skraplać woda. Podobny kłopot mógł się robić po drugiej stronie na nawiewie ( jest nad wyrzutnią), który nie jest izolowany od wyrzutni. Teraz skraplanie jest znikome np w czerpni, ale leje się przy wyrzutni... nawet spod blachy leci mocno.

• 3 weeks później...
Witam zastanawiam się nad zakupem niedrogiego rekuperatora że względu na ograniczone fundusze oraz brak jakiejkolwiek wentylacji w domu. (Wiem że to nie jest perfekcyjne urządzenie ale lepiej takie jak zadne.) Powierzchnia mieszkalna do wentylacji to ok 120m2, 4 osoby, instalacja zrobione w peflex 75 (8 nawiewów i 8 wywiewow) Biorę pod uwagę wersję CWP 200/150 oraz CWP 360/200. Trochę ogranicza mnie miejsce jego montażu a szczególnie jego szerokość, więc gabarytowo bardziej pasował by mi CWP200/150 który jest sporo węższy ale on ma chyba jakieś badziewne wentylatory. Ponoć hiszpańskie emc. Wyglądają jak nadmuchowe do kotła (czy one w ogóle się nadają do rekuperatora). Obawiam się że będą dużo głośniejsze i mniej energooszczędne niż ebm papst montowane w pozostałych centralach o3ozon. Ma ktoś ten rekuperator i mógłby ocenić jego pracę? Prosiłbym również właścicieli wersji CWP 360/200 o zmierzenie rzeczywistej szerkosci tej centrali wraz z krućcami. Ewentualnie co byście innego polecili w podobnych pieniądzach? Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Witam

Dziękuje za pomoc,

Już mamy pierwsze pompy ciepła monobloki bardzo łatwe do podłączenia- mozna uruchomić samemu, Rozpoczynamy testy, i dajemy do badań ps jedna pracuje na propanie ma rewelacyjne parametry ale będzie droga "specjalne wykonanie sprezarki i całego osprzętu sama spręzarka kosztuje 6000 zł pln" koszty około 15tys pln na stan obecny

Znajde chwile nakręce pare filmów na youtube jak testujemy elektronike w komorze klimatycznej i jak ją robimy

Pozdrawiam

Piotr

Witam

Dziękuje za pomoc,

Już mamy pierwsze pompy ciepła monobloki bardzo łatwe do podłączenia- mozna uruchomić samemu, Rozpoczynamy testy, i dajemy do badań ps jedna pracuje na propanie ma rewelacyjne parametry ale będzie droga "specjalne wykonanie sprezarki i całego osprzętu sama spręzarka kosztuje 6000 zł pln" koszty około 15tys pln na stan obecny

Znajde chwile nakręce pare filmów na youtube jak testujemy elektronike w komorze klimatycznej i jak ją robimy

Pozdrawiam

Piotr

Czy można od Pana dostać link youtube z kanałem.