Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator o3ozon - opinie

Recommended Posts

Jesli jest tak jak piszesz to jak dla mnie pełna dyskwalifikacja "producenta" , bo widać nie ma pojęcia o budowie i zasadzie działania ...

Inni kombinują aby nawiew i wywiew zawsze był idealnie taki sam , a ten idzie w zupełnie innym kierunku ...

Dodatkowo patrząc na zdjęcia wygląda że komory nie są pomiędzy sobą zaizolowane , wiec jedna wychładza/ogrzewa drugą.

Zapewne jak różnice w temepraturach wynoszą kilkadziesiąt stopni to ma to niezły wpływ na realną sprawność tego urządzenia.

Zwykle miałem w zwyczaju piętnować wady tego urządzenia, ale tym razem wezmę go w obronę.

Wszystkie tanie rekuperatory zabezpieczają swoje przeponowe wymienniki, poprzez chwilową dysproporcje strumieni powietrza.

Czy ty przypadkiem nie masz VentAxia Kinetic? Tam przecież też jest rozmrażanie poprzez zwalnianie wentylatora wywiewu.

W kwestii izolacji - Jeśli z rekuperatora się nie leje, to znaczy że dobrze ogarnia dodatkową wymianę ciepła pomiędzy komorami.

Producent zdaje się jest tego świadom, skoro zamontował odpływu z obu stron.

Jak za te pieniądze, to całkiem estetycznie wykonana konstrukcja.

Trochę się jeszcze producent douczy, ktoś mu wyprodukuje sterownik.

I zrobi się z tego całkiem fajne urządzenie za niewielkie pieniądze.

• Odpowiedzi 917
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też mi się tak w pierwszej chwili wydawało. Ale nie.

https://www.rekuperatory.pl/images/artykuly/dowiedz_sie_wiecej/jak_wymienic_filtry/lato_bez-by-passu.png

Obróć obrazek.

Faktyczni masz rację- to troszkę się uspokoiłem bo mam zamia nabyć ale najnowszą wersję z wymiennikiem recair i wentylami ec papsta i starownikiem naściennym - regulacja wentyli od 30- do 200 w wię spoko. Jak kupię to zdam relację.

Zwykle miałem w zwyczaju piętnować wady tego urządzenia, ale tym razem wezmę go w obronę.

Wszystkie tanie rekuperatory zabezpieczają swoje przeponowe wymienniki, poprzez chwilową dysproporcje strumieni powietrza.

Czy ty przypadkiem nie masz VentAxia Kinetic? Tam przecież też jest rozmrażanie poprzez zwalnianie wentylatora wywiewu.

W kwestii izolacji - Jeśli z rekuperatora się nie leje, to znaczy że dobrze ogarnia dodatkową wymianę ciepła pomiędzy komorami.

Producent zdaje się jest tego świadom, skoro zamontował odpływu z obu stron.

Jak za te pieniądze, to całkiem estetycznie wykonana konstrukcja.

Trochę się jeszcze producent douczy, ktoś mu wyprodukuje sterownik.

I zrobi się z tego całkiem fajne urządzenie za niewielkie pieniądze.

Jesli dobrze zrozumiałem to co napisał Kaizen to wynika z tego że potencjometrem reguluje się nawiew a wywiew jest zawsze na 100%.

Czyli np. nawiew 50% , wywiew 100% , nawiew 20% , wywiew 100% ...

Co do izolacji to raczej większość rekuperatorów ma tylko jeden odpłyn skroplin. Po prostu w innych komorach nie ma prawa się skraplać woda. Jeśli tak sie dzieje to wina złej konstrukcji i izolacji. W Ozone widać brak izolacji między komorami a metal świetnie przewodzi ciepło i zapewne dlatego te dwa odpływu aby wymiennik się nie zalał wodą ..

System antyzamrożeniowy to inna bajka. Najlepsza jest nagrzewnica bo wtedy mamy nawiew i wywiew zawsze taki sam.

W Kineticu były czujniki i elektronika sterowała nawiewem tak aby wymiennik nie zamarzł. Nie jest to idealne rozwiązanie , ale pewien kompromis jak nie chce się nagrzewnicy.

Dla mnie producent nie ma żadnej wiedzy ani doświadczenia i to widać. Produkt widać skierowany do nieświadomych klientów którzy chcą tanio kupić rekuperator "prawie" taki sam jak te droższe ...

Edytowane przez kaszpir007

Posłuchajcie jak klien mówi - 100% wywiewu bo tak ma ustawione a nie jest tak nastawione na stałe.

Dlatego dopytuję. Dobitniej to mówi w okolicach 10:45

Tylko, jak rozumiem, to to pokrętło jest do ustawiania temperatury, przy jakiej zatrzymuje się wentylator powietrza z zewnątrz. Więc jak sterować jakimikolwiek obrotami?

To dla mnie też duży minus tego producenta, że nie udostępnia dokładnych specyfikacji ani instrukcji obsługi.

Po drugiej stronie też mooga być skropliny - w lecie jak odzyskujemy chłód z domu, poza tym można zawsze odwrócić kierunki powietrza.

Po to masz przypisane funkcje do króćców, żeby nie obracać kierunków. Do fabrycznych kierunków są dostosowane filtry i umieszczenie wentylatorów

Witajcie!

Pytałem właściciela o te tekuperatory i tak: w centrali za 2499 jest wymiennik rc160, podobnie w tej za 3999. Silnik EC jest tylko w tej za 3999 z panelem dotykowym, we wszystkich innych są AC. W centrali za 2999 jest wymiennik Oxberg ale nie pamiętał właściciel modelu i mają z nich wychodzić bo klienci ich nie znają...

Żaden z reku nie posiada nagrzewnicy no a bypass jest taki trochę oszukany :) Co nie zmienia faktu, że ceny tych jednostek są na prawdę spoko!

Jeśli faktycznie mamy EC EBM PAPSTy jako wentylatory, gdzie za sztukę trzeba zapłacić pewnie minimum z 700-800 zł, wymiennik Recair - też kilka stówek, do tego obudowa, sterownik itp to cena faktycznie nie jest zła.

Co do sterownika jest dosyć wypasiony - mimo, że nie ma nagrzewnicy, jest wyprowadzenie na nagrzewnice wstępną, wtórną, można wstawić kanałową. Przykładowo:

Rozmrażanie:

Rozmrażanie jest realizowane jeżeli zwarte jest wejście presostatu rozmrażania DI1 lub temperatura wyrzutni jest mniejsza od temperatury rozmrażania. Dostępne są następujące metody rozmrażania:

• Wyłączenie wentylatora nawiewu

• Załączenie grzałki nagrzewnicy wstępnej. Przy pracy ON/OFF nagrzewnicy wstępnej , załączenie gdy Twyrzutni <= Trozmrażania, wyłączona gdy Twyrzutni >= Trozmrażania + histereza rozmrażania. Przy pracy PWM nagrzewnicy wstępnej grzałka zaczyna stopniowo pracować już jeśli temperatura wyrzutni jest mniejsza od temperatury rozmrażania + histereza rozmrażania.

• Załączenie grzałki i redukcja obrotów wentylatora nawiewu o 50%. Sterowanie grzałki jak powyżej.

• Otwarcie By-passu.

Za 4000 wybór nie jest za duży i ten reku wygląda całkiem nieźle.

Nabyłem drogą kupna nowy, lecz bez gwarancji taki oto rekuperator.

6ce479a84925b9645d424daf4d7a.jpg

Czerpnia i wyrzutnia fabrycznie po lewej stronie.

Mam potrzebę, aby one znajdowały się po prawej stronie.

Mogę obrócić kierunek pracy wentylatorów i postawić przed nimi ramki filtrów.

W urządzeniu jest wystarczająco miejsca, aby dokonać takiej modyfikacji.

Czy widzicie przeciwwskazania, aby tak przerobić urządzenie?

Witajcie.

Czy w takim razie jest sens dopłacać 1500 zł i brać 420/200 zamiast 360/200? Różnica to sterownik + silniki EC, ale na poprzednich stronach ktoś już umieścił pobór mocy centrali z silnikami AC stosując ARW i pobór mocy nie wygląda tak źle.

No właśnie też stoję przed tym samym dylematem. Czy jest ktoś kto kupił tą wersję z silnikami EC i sterownikiem?

według mnie nie ma sensu, dla ładnego sterownika przepłacać - można to zrobić na regulatorze transformatorowym sterownym zdalnie cos jak ARWE - lub na przekaźnikach i dobrać jakis sterownik - ogólnie sterownik tyrystorowy nie bardzo się nadaje - chyba że lubicie buczenie wentylatorów.

Jutro reku Centrala wentylacyjna CWPP 420/200 jon16 z silnikami EC EBM PAST i wymiennikiem RECAIR oraz sterownikiem.

Przeczytajcie możliwości sterownika to zmienicie zdanie.

Wiem że sa lepsze reku ale ten ma to co wyżej za niska cenę. Jak rozpakuję to pomacam i pokażę na forum co i jak.

czekamy na relacje i jakieś fotki.

Widać, że producent z każdym kolejnym urządzeniem robi postęp.

Kawał solidnej roboty jak za takie pieniądze.

Jedyne czego by sobie można życzyć więcej, to wentylator wywiewny po drugiej stronie wymiennika (cichsza praca) i zamiast jonizatora presostaty od filtrów w standardzie.

Ja bym wolał standardową ramkę filtracyjną zamiast tej wymiennej maty, ale rozumiem że większość klientów tego rekuperatora kupuje maty na metry kwadratowe i filtry wycina samemu.