Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator o3ozon - opinie

Recommended Posts

Kup sobie płytkę z przekaźnikami z optoizolacją. Zrób sobie soft, ze sterowaniem przekaźników. Wywal pakietowy przełącznik i podepnij na wejście do każdego przekaźnika odczepy trafo. Wyjście mostkujesz i podłączasz do silników reku. Przełączanie realizuj tak, aby zawsze TYLKO 1 przekaźnik był załączony (opóźnienie np 100ms)

Oczywiście sterujemy L, 0 i PN idą bezpośrednio do reku.

• Odpowiedzi 917
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedz.

Jestem w fazie budowy domu, i mam stan surowy zamknięty. Powoli przygotowuje się z systemu rekuperacji, bo sam chcę zamontować rekuperację i podłączyć pod sterowanie domoticzem. Zakupem będzie "Centrala wentylacyjna CWP 360/200 jon16".

Czy możesz to podłączenie rozrysować, nawet odręcznie. Przyda się to wszystkim.

Dzięki

Masz stan surowy i będziesz się bawić w programowanie w arduino? Sporo wolnego czasu mimo wszystko widzę :p

Nie lepiej kupić Ci sterownik IB TRON 3100 0-10V do tego ARWE BREVE i za 600-650 zł masz wypaśnego gotowca. Ustawiasz napięcia dla poszczególnych biegów, masz strefy czasowe, przewietrzenia, sygnały dodatkowe itp itd. Tutaj i tak musisz kupić przełącznik autotrafo za około 200 do tego płytkę z przekaźnikami za 50 dych, jak nie masz osprzętu żeby to poprogramować to dokupić inne graty, posiedzieć nad programowaniem i tak nie będzie to tak działało jak ten gotowiec, który można chociaż w salonie zawiesić i nie bije po oczach...

Jakoś nie podoba mi się idea 3 osobnych sterowników powieszonych na ścianie. Policzmy: sterowanie domoticzem, sterowanie rekuperacją, mam też fibaro (można zintegrować tu domoticz), no i coś się jeszcze znajdzie zapewne. Planuję jeden tablet by wszystkim rządzić, oraz sterowanie w smartfonach.

Nie muszę wszystkiego od razu zaprogramować, tylko powoli budować system jaki chcę. Wiec drążę temat, a że jest taki to dopytuję.

Co do ceny. Przekaźniki wyszły ok 40 zł, płytki Node mcu też jakoś nie są drogie ( do 20 zł za sztukę, można taniej znaleść). Raspberry Pi 3b mam (do 200 zł). Do tego czujniki temperatury, ciśnienia, światła, obecności, pyłu też jakoś nie są drogie. A czas spędzony nad tym to zaliczam do samoszkolenia się, bo nie jestem elektrykiem albo pochodnym. A że samemu coś się zrobiło daje wielką frajdę.

Według mnie warto spędzić trochę czasu i zrobić samemu co się chce. Ale oczywiście można też kupić gotowca.

Jak masz inne bajery i bawisz się w takie programowanie to OK.

"Zwykły" zjadacz chleba często albo nie chce, albo nie ma na to czasu.

Z resztą sam jestem wrogiem przebajerowania i większość rzeczy a'la smart home to dla mnie głupota. Czujniczki akurat spoko - ale to można też zrobić tanim kosztem np. na Xiaomi Gateway

Do tej centrali "Centrala wentylacyjna CWP 360/200 jon16" dokładany jest sterownik z pokrętłem na 7 biegów. Czy w nim można podłączyć przekaźniki na każdy bieg osobny (w sumie 7 sztuk) i tak sterować rekuperatorem ?

Albo sam sobie odpowiem - jak ktoś ma system Fibaro to podłączyć dimmera zamiast tego regulatora.

Edytowane przez Pawel789

Z resztą sam jestem wrogiem przebajerowania i większość rzeczy a'la smart home to dla mnie głupota. Czujniczki akurat spoko - ale to można też zrobić tanim kosztem np. na Xiaomi Gateway

Xiaomi akurat ma najgorszy pseudo smart system, ze wszystkich chińczyków. Jak w większości chińskich systemów spieprzona jest apka sterująca. Po prostu programistyczna tragedia.

Mam też broadlinka w odstawce z tego samego powodu.

Edytowane przez gregos11

Żeby ten rekuperator na silnikach AC (lub jakikolwiek inny) chodził przyzwoicie i naprawdę cicho, potrzebne jest trafo z odczepami. Ja kupiłem za ok 140zł z przesyłką (już nie pamiętam dokładnie ile kosztował) i przerobiłem. Koszt nie przekroczył 200zł, więc raczej taniej się nie da. Oczywiście nie liczyłem swojej pracy i tzw "zabawy". Nie każdy to potrafi, więc wtedy sięgamy po gotowce, droższe, ale za to "plug&play".

PS Na każdy odczep jest przekaźnik który załącza/wyłącza odpowiednie napięcie (a nie 230V- to tylko na najwyższym biegu) .-).

Edytowane przez gregos11

Jeśli ktoś się niecce bawić w stworzenie własnego sterownika przez przekaźniki na odczepach od trafo to producent BREVE ma System ARWE - system regulatorów programowalnych zdalnie sterowanych sygnałem 0-10V DC - trzeba zakupić trafo elektronicznie sterowane na przekaźnikach + sterownik lub jakiś inny sterownik 0-10V

Pozdrawiam.

Tutaj ciekawostka z mojego podwórka,jak wygłąda automatyczne wyłączenie i włączenie reku po wzroście pyłów powyżej zadanej:[ATTACH=CONFIG]440966[/ATTACH]

Jak widać, przy niesprzyjającym wietrze reku potrafi nie pracować bardzo długo.

Dla ciekawych ( (lub głupiomądrych- (zdecydowanie rozgraniczam te dwie grupy ;)), którzy mają więcej do powiedzenia niż wiedzą) skrypt sterujący z domoticza:

[ATTACH=CONFIG]440967[/ATTACH]

Jeśli ktoś się niecce bawić w stworzenie własnego sterownika przez przekaźniki na odczepach od trafo to producent BREVE ma System ARWE - system regulatorów programowalnych zdalnie sterowanych sygnałem 0-10V DC - trzeba zakupić trafo elektronicznie sterowane na przekaźnikach + sterownik lub jakiś inny sterownik 0-10V

Pozdrawiam.

To już chyba lepiej dopłacić do wentylatorów EC i sterować nimi sygnałem 0-10 VDC.