gregos11 10.02.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Kup sobie płytkę z przekaźnikami z optoizolacją. Zrób sobie soft, ze sterowaniem przekaźników. Wywal pakietowy przełącznik i podepnij na wejście do każdego przekaźnika odczepy trafo. Wyjście mostkujesz i podłączasz do silników reku. Przełączanie realizuj tak, aby zawsze TYLKO 1 przekaźnik był załączony (opóźnienie np 100ms)Oczywiście sterujemy L, 0 i PN idą bezpośrednio do reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel789 13.02.2020 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Dzięki za odpowiedz.Jestem w fazie budowy domu, i mam stan surowy zamknięty. Powoli przygotowuje się z systemu rekuperacji, bo sam chcę zamontować rekuperację i podłączyć pod sterowanie domoticzem. Zakupem będzie "Centrala wentylacyjna CWP 360/200 jon16". Czy możesz to podłączenie rozrysować, nawet odręcznie. Przyda się to wszystkim.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 13.02.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Masz stan surowy i będziesz się bawić w programowanie w arduino? Sporo wolnego czasu mimo wszystko widzę Nie lepiej kupić Ci sterownik IB TRON 3100 0-10V do tego ARWE BREVE i za 600-650 zł masz wypaśnego gotowca. Ustawiasz napięcia dla poszczególnych biegów, masz strefy czasowe, przewietrzenia, sygnały dodatkowe itp itd. Tutaj i tak musisz kupić przełącznik autotrafo za około 200 do tego płytkę z przekaźnikami za 50 dych, jak nie masz osprzętu żeby to poprogramować to dokupić inne graty, posiedzieć nad programowaniem i tak nie będzie to tak działało jak ten gotowiec, który można chociaż w salonie zawiesić i nie bije po oczach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel789 13.02.2020 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Jakoś nie podoba mi się idea 3 osobnych sterowników powieszonych na ścianie. Policzmy: sterowanie domoticzem, sterowanie rekuperacją, mam też fibaro (można zintegrować tu domoticz), no i coś się jeszcze znajdzie zapewne. Planuję jeden tablet by wszystkim rządzić, oraz sterowanie w smartfonach.Nie muszę wszystkiego od razu zaprogramować, tylko powoli budować system jaki chcę. Wiec drążę temat, a że jest taki to dopytuję. Co do ceny. Przekaźniki wyszły ok 40 zł, płytki Node mcu też jakoś nie są drogie ( do 20 zł za sztukę, można taniej znaleść). Raspberry Pi 3b mam (do 200 zł). Do tego czujniki temperatury, ciśnienia, światła, obecności, pyłu też jakoś nie są drogie. A czas spędzony nad tym to zaliczam do samoszkolenia się, bo nie jestem elektrykiem albo pochodnym. A że samemu coś się zrobiło daje wielką frajdę. Według mnie warto spędzić trochę czasu i zrobić samemu co się chce. Ale oczywiście można też kupić gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 13.02.2020 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Jak masz inne bajery i bawisz się w takie programowanie to OK. "Zwykły" zjadacz chleba często albo nie chce, albo nie ma na to czasu. Z resztą sam jestem wrogiem przebajerowania i większość rzeczy a'la smart home to dla mnie głupota. Czujniczki akurat spoko - ale to można też zrobić tanim kosztem np. na Xiaomi Gateway Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel789 13.02.2020 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 (edytowane) Do tej centrali "Centrala wentylacyjna CWP 360/200 jon16" dokładany jest sterownik z pokrętłem na 7 biegów. Czy w nim można podłączyć przekaźniki na każdy bieg osobny (w sumie 7 sztuk) i tak sterować rekuperatorem ? Albo sam sobie odpowiem - jak ktoś ma system Fibaro to podłączyć dimmera zamiast tego regulatora. Edytowane 13 Lutego 2020 przez Pawel789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 13.02.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Nie bardzo - w standardzie są sterowniki tyrystorowe gdzie sterujesz wypełnieniem, ty chcesz sterować napięciowo, czyli potrzebujesz przełącznika transformatorowego, gdzie na każdy odczep dasz 230V przez przekaźnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 13.02.2020 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 (edytowane) Z resztą sam jestem wrogiem przebajerowania i większość rzeczy a'la smart home to dla mnie głupota. Czujniczki akurat spoko - ale to można też zrobić tanim kosztem np. na Xiaomi Gateway Xiaomi akurat ma najgorszy pseudo smart system, ze wszystkich chińczyków. Jak w większości chińskich systemów spieprzona jest apka sterująca. Po prostu programistyczna tragedia. Mam też broadlinka w odstawce z tego samego powodu. Edytowane 13 Lutego 2020 przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 13.02.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 (edytowane) Żeby ten rekuperator na silnikach AC (lub jakikolwiek inny) chodził przyzwoicie i naprawdę cicho, potrzebne jest trafo z odczepami. Ja kupiłem za ok 140zł z przesyłką (już nie pamiętam dokładnie ile kosztował) i przerobiłem. Koszt nie przekroczył 200zł, więc raczej taniej się nie da. Oczywiście nie liczyłem swojej pracy i tzw "zabawy". Nie każdy to potrafi, więc wtedy sięgamy po gotowce, droższe, ale za to "plug&play". PS Na każdy odczep jest przekaźnik który załącza/wyłącza odpowiednie napięcie (a nie 230V- to tylko na najwyższym biegu) .-). Edytowane 13 Lutego 2020 przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 13.02.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 No tak - 230V na pierwotnym na wtórnym co chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 13.02.2020 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 No tak - 230V na pierwotnym na wtórnym co chcesz Pierwotnym też steruję w celu całkowitego odcięcia zasilania od trafo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof79 14.02.2020 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]440841[/ATTACH] a czy takim sterownikiem mozna bezpośrednio wysterować ARW lub przekazniki, są 3 osobne wyjścia? Edytowane 14 Lutego 2020 przez Kristof79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 14.02.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Jeśli ktoś się niecce bawić w stworzenie własnego sterownika przez przekaźniki na odczepach od trafo to producent BREVE ma System ARWE - system regulatorów programowalnych zdalnie sterowanych sygnałem 0-10V DC - trzeba zakupić trafo elektronicznie sterowane na przekaźnikach + sterownik lub jakiś inny sterownik 0-10V Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 14.02.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 18.02.2020 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Tutaj ciekawostka z mojego podwórka,jak wygłąda automatyczne wyłączenie i włączenie reku po wzroście pyłów powyżej zadanej:[ATTACH=CONFIG]440966[/ATTACH] Jak widać, przy niesprzyjającym wietrze reku potrafi nie pracować bardzo długo. Dla ciekawych ( (lub głupiomądrych- (zdecydowanie rozgraniczam te dwie grupy ), którzy mają więcej do powiedzenia niż wiedzą) skrypt sterujący z domoticza: [ATTACH=CONFIG]440967[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olekxp 25.02.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Witam, od pewnego czasu też obserwuję jak się rozwija temat reku o3ozon i chciałbym zapytać co myślicie o wersji Centrala wentylacyjna CWPP 420/200 jon16? Planuję na wiosnę montaż reku najbardziej mi ten model po głowie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.02.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Jeśli ktoś się niecce bawić w stworzenie własnego sterownika przez przekaźniki na odczepach od trafo to producent BREVE ma System ARWE - system regulatorów programowalnych zdalnie sterowanych sygnałem 0-10V DC - trzeba zakupić trafo elektronicznie sterowane na przekaźnikach + sterownik lub jakiś inny sterownik 0-10V Pozdrawiam. To już chyba lepiej dopłacić do wentylatorów EC i sterować nimi sygnałem 0-10 VDC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 26.02.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 To już chyba lepiej dopłacić do wentylatorów EC i sterować nimi sygnałem 0-10 VDC. To ile tej dopłaty ? Pytam z ciekawości, bo "już chyba lepiej", mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.02.2020 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Najlepiej spytaj producenta, bo jest ona zmienna w zależności od modelu wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 26.02.2020 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Najlepiej spytaj producenta, bo jest ona zmienna w zależności od modelu wentylatora. Myślałem, że "chyba" rozwiejesz moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts