Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator o3ozon - opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 917
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Hi. Mi te parapety nic nie dały ;( producent kazał mi zapiankowac te trójkąty u dołu i wysłał mi matę kałczukową (obklejony cały w środku) i nowe uszczelki. Ja dodatkowo silikoniwałem wszystkie połączenia i na wymiennikach u dołu bo tam ciekało.

Narazie ok ale czekam na spadek temperatury i więcej wody.....

Spadek temperatury był , narazie sucho.

Jestem ciekaw nowych konstrukcji bo tego napewno się pozbęde

Edytowane przez Krzys&Izka

• 2 weeks później...
Hi. Mi te parapety nic nie dały ;( producent kazał mi zapiankowac te trójkąty u dołu i wysłał mi matę kałczukową (obklejony cały w środku) i nowe uszczelki. Ja dodatkowo silikoniwałem wszystkie połączenia i na wymiennikach u dołu bo tam ciekało.

Narazie ok ale czekam na spadek temperatury i więcej wody.....

Spadek temperatury był , narazie sucho.

Jestem ciekaw nowych konstrukcji bo tego napewno się pozbęde

i jak pomogło wyklejenie wnetrza kauczukiem ?, bo mam zamiar to zrobić, u mnie tez sie leje ;)

Cześć wszystkim, właśnie zamówiłem rekuperator ozon - potrzebowałem budżetowe urządzenie bo dom jest już zamieszkały, a zostaliśmy bez wentylacji.

Centrala CWP 360/200 jon 16. Nie znalazłem na jej temat negatywnych opinie ( tak wiem, że nie jest tak wydajna, tak zaawansowana jak konkurencja, ale jest tania i działa )

Chciałem ją trochę usprawnić i dodać do niej jakiś programator.

Czy przykłądowo wystaczy że zakupię takie urządzenie: https://domwent.pl/pl/p/Sterownik-IB-Tron-3100FAN-do-centrali-BRINK-renovent-excellent/2176

I będę miał działający programator, czy potrzeba jeszcze robić jakieś przeróbki w samym rekuperatorze?

Ten programator chyba nie będzie działał.

Mam ten sam model 360/200 i póki co wydajność ustawiam dołączonym regulatorem. Ustawiłem go na minimalnych obrotach, pobiera ok 17Wh a do programowania podpiąłem na razie SONOFF POW R2 WIFI. za ok 50zł.

Póki co jestem bardzo zadowolony z tego rekuperatora,mimo że pracuje już dwa miesiące na nieogrzewanym strychu w remontowanym domu. Jeszcze nie zdążyłem wszystkich rur ocieplić i nie podłączyłem odprowadzenia skroplin więc co tydzień duże wiadro wody wynoszę. Sama centrala jest szczelna i nic z niej nie cieknie.

Mam ok 5-6 stopni różnicy między anemostatem nawiewnym i wywiewnym przy temp na zewnątrz ok 0 a wewnątrz 23. Pozatykałem kominy, podciąłem o 2 cm wszystkie drzwi, w łazience i okapie kuchennym wstawiłem klapki zwrotne.

Rano jak się wchodzi do sypialni gdzie śpią 2 osoby to czuję jakby ktoś dopiero okno zamknął po wietrzeniu. Wcześniej był zaduch, wilgoć i ciągi wsteczne z kratek po wymianie okien na trzyszybowe. Teraz jest wilgotność w normie 45-55%.

Cała instalacja z wierceniem 10 otworów w stropie wyniosła mnie ok 5,5 tys, Jedna z lepszych inwestycji :)

Przy jakiej temperaturze powietrza nawiewanego włącza się w tych centralach system antyzamrozeniowy ?

Na obudowie jest termostat z pokrętłem, który od nastawionej temperatury wyłącza wentylator nawiewny.

W centralach produkowanych wcześniej (bez pokrętła) nie było żadnego systemu zabezpieczającego wymiennik przed zamożnieniem.

i jak pomogło wyklejenie wnetrza kauczukiem ?, bo mam zamiar to zrobić, u mnie tez sie leje ;)

Cześć.

Matę dostałem od producenta i wykleiłem cały w środku , nowe uszczelki. Do tego mój jest podwójny krzyżowy więc pianka montażowa wypełniłem trójkąty u dołu. Uszczelniłem połączenia silikonem klejem ( nie sanitarnym).

Narazie jest ok .