_John 29.01.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Czy się "nie poleca" to bym był ostrożny.Są zadowoleni użytkownicy centrali LUNA, która kosztuje 2000 PLN.Wszystko zależy czego oczekujesz. Wg mnie Izzifast 302 to minimum, lub coś z Vents'a.W tym przedziale cenowym to taki optymalny kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkseeder 29.01.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Czyli nie poleca się zakupu central z tej firmy ? Więc co kupić w zamian ? Mam model 450 i polecam. Wszystko działa jak należy.Dodatkowo sterownik ma naprawdę duże możliwości konfiguracji i rozbudowy. Sprawność w okolicy deklarowanej, praca bardzo cicha i niski pobór prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 30.01.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Cena/jakość jest BARDZO DOBRA, rekuperator spełnia swoje zadanie, bez wodotrysków, POLECAM! Jeżeli szukasz "prestiżu" "szacunku w intenetach" to kup inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 31.01.2021 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jak masz czas i ochote na poprawianie producenta: wykrywanie nieszczelnosci i uszczelnianie to kup OZON, jednak nie licz na zadną pomoc przy reklamacjach, gwarancja to tylko teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 05.02.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Jak masz czas i ochote na poprawianie producenta: wykrywanie nieszczelnosci i uszczelnianie to kup OZON, jednak nie licz na zadną pomoc przy reklamacjach, gwarancja to tylko teoria. masz? używasz? czy tylko tak piszesz żeby coś napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.02.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 masz? używasz? czy tylko tak piszesz żeby coś napisać? A czy jak widzę głupie rozwiązania, czy niedociągnięcia to mam siedzieć cicho? Skrytykować mi będzie wolno dopiero jak kupię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkseeder 05.02.2021 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Ja tam nie mam z nim żadnych problemów. Działa, odzyskuje ciepło i był stosunkowo tani. Z takim sterownikiem i na takich podzespołach trzeba dać z 10k czyli prawie 2x tyle. Ostatnio przy mrozie go otwarłem i mokre wszystko ale tylko w komorze z odpływem czyli tak jak ma być. Reszta sucha jak pieprz. Może ma to wpływ że mam wersję z górnymi przyłączami, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2021 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Posiadam model abp 450 jest to jednostka bezawaryjna[...] Już po 17, idź do domu, bo za nadgodziny szef ci nie zapłaci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 "Posiadasz" od miesiąca i już jedziesz sloganem reklamowym "jest to jednostka bezawaryjna".Skończ wstydu oszczędź...I możesz nam wyjaśnić jak doszedłeś do tego, że bypass "działa bez zarzutów" ?W zimie zadziałał ? Opinie "jednopostowców", którzy zarejestrowali się kilka godzin wcześniej są tu g...o warte.Pamiętaj o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 10.02.2021 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 masz? używasz? czy tylko tak piszesz żeby coś napisać? niestety mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof79 14.02.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 "by-pass elektroniczny" to stan pracy, kiedy wyłączony jest wentylator nawiewny centrali. Powietrze świeże, zamiast przez centrale i filtry, zaciągane jest do budynku wszelkimi możliwymi nieszczelnościami bez filtracji. W 360/200 wyłącza wywiew a nawiew dalej leci i robi nadciśnienie. Nawiew jak zamarznie wymiennik to niby się wyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 14.02.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 "Stety, niestety" i takie tam pierdoły. To są proste centrale, one po prostu działają bez zbędnych bajerów i trzeba mieć tego świadomość. Mam taką od kilku lat i oprócz wymiany filtrów do niej nie zaglądam. Nie można powiedzieć, że są to centrale złe, bo spełniają swoje zadanie. Jak ktoś wydał górę pieniędzy na swoją centralę i teraz musi w Internecie udowadniać, że coś jest gorsze, aby samopoczucie mu się polepszyło to proszę bardzo, niech tam sobie udowadnia. Ja mam, nie narzekam, jestem zadowolony i niemal na pewno kupię drugą centralę u tego producenta do drugiego budynku.Pozdrawiam wszystkich "ekspertów" i malkontentów, miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkseeder 14.02.2021 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 "Stety, niestety" i takie tam pierdoły. To są proste centrale, one po prostu działają bez zbędnych bajerów i trzeba mieć tego świadomość. Mam taką od kilku lat i oprócz wymiany filtrów do niej nie zaglądam. Nie można powiedzieć, że są to centrale złe, bo spełniają swoje zadanie. Jak ktoś wydał górę pieniędzy na swoją centralę i teraz musi w Internecie udowadniać, że coś jest gorsze, aby samopoczucie mu się polepszyło to proszę bardzo, niech tam sobie udowadnia. Ja mam, nie narzekam, jestem zadowolony i niemal na pewno kupię drugą centralę u tego producenta do drugiego budynku. Pozdrawiam wszystkich "ekspertów" i malkontentów, miłego dnia. Popieram i potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 14.02.2021 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) W 360/200 wyłącza wywiew a nawiew dalej leci i robi nadciśnienie. Nawiew jak zamarznie wymiennik to niby się wyłącza. Naprawdę? może producent źle przykleił naklejkę i nawiew masz pomylony z wywiewem? Czyli na wyłączenie "by-passu elektronicznego" można liczyć dopiero jak na zewnątrz temperatura osiągnie wartości dodatnie. Odzysk ciepła w tym urządzeniu to zatem "zbędny bajer i trzeba mieć tego świadomość" No ale skoro "spełnia swoje zadanie" No właśnie. Jakie zadanie? Edytowane 15 Lutego 2021 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 15.02.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Nawiew i wywiew mają naklejkę zapewne prawidłowo, w skrzynce sterującej trzeba przełożyć przewody od wentylatora. W sumie powinien to ogarnąć domowy majsterkowicz, a jak nie, to "byle jaki" elektryk.Niech kolega wklei co jest w skrzynce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof79 16.02.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Mi to nie przeszkadza bo u tak z bypassu nie korzystam. Mam w domu klimę i ona robi robote a reku działa na najniższysz obrotach. Zresztą nawet jak działa nawiew bez silnika wywiewu to i tak wyciska powietrze przez wyrzut i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 17.02.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 ... ale jak działa Ci to jak teraz, to wymiennik ma problem z odmrożeniem, a twoja klima ma tutaj g. do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof79 17.02.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Termostat wyłącza nawiew swieżego , zimnego powietrza a wywiew idzie ciepły z domu. Klima nie ma g... do powiedzenia bo nią grzeje dom i bez niej bym zamarzł jak wymiennik. Edytowane 17 Lutego 2021 przez Kristof79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunat 18.02.2021 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Witam wszystkich, chcę kupić centralę CWP 360/200, ale wiem, że przy mrozach zamarznie wymiennik i zadziała "niby bypass", czyli wentylator od strony czerpni się wyłączy. Trochę mi się to nie podoba, bo nie bardzo wiem jak to wyjdzie w praktyce. Ile czasu trwa takie rozmrażanie i za ile znowu zamarznie, jeśli na zewnątrz będzie -8? Myślałem chwilę o wymienniku entalpicznym, za który trzeba dopłacić 800 zł.W internecie znalazłem taki opis: "Zaletą tego wymiennika jest brak kondensatu, a zatem brak szronienia i brak problemów z zamarzaniem wymiennika podczas niskich temperatur".Ale producent ozona napisał mi, że "PRZY WYMIENNIKU ELTALPICZNYM TEMP ZAMARZANIA OKOŁO -8C, TAK JEST POTRZEBNY ODPŁYW SKROPLIN"Dodatkowo instalatorzy, którzy akurat byli u mnie w domu powiedzieli mi, że wymiennik entalpiczny nie może zamarznąć i po to rekuperatory maja grzałki. No i chyba się wyleczyłem z entalpicznego wymiennika. Ale mam pytanie do użytkowników ozonów:Czy stosujecie nagrzewnice wstępne? Czy może puszczacie powietrze prosto z czerpni, a jak zamarznie wymiennik, to rekuperator sam sobie to ogarnie? Ja chciałem zamontować nagrzewnicę elektryczną, ale:- ciężko znaleźć taką, które ma modulowaną moc (widziałem termexa)- minimalny przepływ przy średnicy 200, to 170m3/h - chyba tyle nie będę miał przez cały czas- widziałem sterownik pulsacyjny, który co chwilę włącza i wyłącza nagrzewnicę - teoretycznie "zmniejszy" to moc nagrzewnicy, ale nie jestem pewien, czy to zadziała. No i wymagany przepływ minimalny się przez to nie zmieni. Jak macie to rozwiązane u siebie? Wiem, że są jeszcze nagrzewnice wodne, ale montaż i zabezpieczenie tego przez zamarzaniem jest jeszcze bardziej skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof79 18.02.2021 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Zostaw nr tel to powiem Ci jak to działa bo za dużo pisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts