lukaszo11 29.11.2022 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 polimer - testuję go od miesiąca - a było koło -10 już u mnie - zero skorplin w reku - czyli działa. kod serwisowy do sterownika mam - niestety mam ten sterownik czarno biały - jak patrzyłem - zakres jest od 30% na ustawienie mocy. Każdy woli cieplutko - ale lubi co się ma Myślę właśnie jak go ustawić - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekjot 29.11.2022 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 hm ciekawe jak z wydajnością jeśli polimer, nigdzie nic nie ma, masz jakieś staty "realne" w odzysku ciepła ?(temp. we/wy).Hmmm o ile pamiętam to czarnobiały nie ma opcji zmiany min/max wentylatorów, trzeba by dopytać w compit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 29.11.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 teraz : -1 zew. w domu wyciąg ok 20,5 - nawiew 15,5 ok 77% odzysku - bardzo słabo - ale kanały bardzo słabo ocieplone - dopiero się bede za to brał w weeknd.Na wydajności 45% reku.Jak idzie na 30% to oczywiście liczby są dużo dużo lepsze A jak u Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekjot 29.11.2022 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 40% mocy wentylatorów, na zewnątrz równe 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 29.11.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 wywiew 18 nawiew 18 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekjot 29.11.2022 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 haha no też tak myśłę 17.9 vs 18 - nie mam pojęcia akurat na ile to poprawne. Aczkolwiek sprawdzałem ręcznie miernikiem i temp. jest w domu z nawiewu ok. stopień wyższa - więc W TEORII zgadzało by się, wiadomo że 1st to błąd pomiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 29.11.2022 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 tz. bo sie pogubiłem na sterowniku oczywiście pokazuje głupoty bo miałbyś permetuum mobile. Przy 0 na zew. - na 40% - jaki masz nawiew do domu z temp. w ręku i przy jakiej temp. w domu wywiewnej ? pewnie znasz ale fajny kalk : http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/Kalkulator-sprawnosci-rekuperatora.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekjot 29.11.2022 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Sprawność w granicach 90%, sprawdzałem z ręki, przy temp w domu 20st, w nawiewie mamy ok. 18st, średnio jest 2st roznicy(przy ok. 0 na zewnatrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 30.11.2022 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 wzorowa lub wiecej wysysa niż dmucha - dla mnie nieosiągalna wartość - tym bardziej ,że ERV mają sprawność do 85% "książkowo" - zatem w realiach pewnie znacznie mniej.Jak bardzo masz ocieplone kanał główny z reku do skrzynki - powietrza zużytego z domu oraz same pe-flexy od wyciągów ( z łazienki , kuchni itd ) ?U mnie to "klaczy" najbardziej póki co : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2022 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 wzorowa lub wiecej wysysa niż dmucha - dla mnie nieosiągalna wartość - tym bardziej ,że ERV mają sprawność do 85% "książkowo" Sprawność wymiennika przy zrównoważonych przepływach zależy od tych przepływów - im niższe obroty wentylatora, tym wyższa sprawność. Core ERV ma tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=428838 Zazwyczaj opory na nawiewie rosną szybciej, bo powietrze na zewnątrz jest brudniejsze i szybciej zapycha filtr - co powoduje mniejszy strumień nawiewny niż wywiewny a to ładnie podnosi sprawność rekuperatora, ale za to dom zaciąga kompletnie nieogrzane powietrze z zewnątrz wszelkimi nieszczelnościami (a za pasywne uznaje się dom, co przy różnicy ciśnień 50Pa zaciąga nie więcej, niż pół kubatury na godzinę - więc niech nikt nie liczy, że nie ma którędy zaciągnąć). To też częsty myk instalatorów - celowo ustawiają większy wywiew, niż nawiew żeby szczęśliwy, nieświadomy klient się cieszył, jaki to super reku zamontował, bo sprawność lepsza, niż producent deklarował. I ta teoretyczna sprawność przy ERV jest realna. Jak nie ma odzysku, to przy mniejszych obrotach zamiast rosnąć, to spada przez zaleganie wody w wymienniku. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?233458-Rekuperator-ThesslaGreen-AirPack-400V-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84-i-porady&p=7993222&viewfull=1#post7993222 Więc "oszczędzający" i wybierający wymiennik bez odzysku są rozrzutni i tracą na kilka sposobów (niska sprawność choć w teorii lepsza, wysoki koszt nawilżania, lekarstwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 30.11.2022 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Kaizen : "I ta teoretyczna sprawność przy ERV jest realna. Jak nie ma odzysku, to przy mniejszych obrotach zamiast rosnąć, to spada przez zaleganie wody w wymienniku." Dziękuję Ci - nie pomyślałem o tym zaleganiu wody w wymienniku ERV. Jak sobie z tym poradzić ? "przegonić" cyklicznie reku na wyższym biegu aby ją "wydmuchać" ? Jeśli tak to nawiew i wywiew ma iść np przez 5 min na wyższym biegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2022 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 Dziękuję Ci - nie pomyślałem o tym zaleganiu wody w wymienniku ERV. Jak sobie z tym poradzić ? "przegonić" cyklicznie reku na wyższym biegu aby ją "wydmuchać" ? Jeśli tak to nawiew i wywiew ma iść np przez 5 min na wyższym biegu ? Nie wiem, czy się zrozumieliśmy. W ERV nie skrapla się woda, wiec nie może zalegać. Zalega w zwykłym. A jak sobie z tym poradził Owczar (jak jeszcze miał wymiennik bez odzysku) masz w linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 30.11.2022 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 racja - ja przez miesiąc sprawdzałem gdzie to ta woda z niedowierzaniem lekkim - no ale w reku jest ZERO skroplin Z niedowierzaniem gdyż ze zwykłego lało się jak z cebra Podpowiedz jeszcze - bo mam parametr na sterowniku : temp. rozmrażania ( czyli przy jakiej temp. "odpala się system rozmrażania wymiennika ) - domyślnie był ustawiony na +5 stopni co jest wyraźnie pomyłką kogoś kto to ustawiał. I tak szczerze skoro w wymienniku nie ma wody - zastanawiam się jaką wartość ustawić ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 I tak szczerze skoro w wymienniku nie ma wody - zastanawiam się jaką wartość ustawić ....... Nie wiem, jak działa w innych reku. U mnie (w Izzi 300) raz mi się oszronił wymiennik, jak długo było grubo poniżej -15. Ale wcześniej już zadziałał system antyzamrożeniowy. U mnie w instrukcji tak jest opisany: "System przeciwzamrożeniowy ma zadanie zabezpieczyć wymiennik ciepła przed szronieniem przy niskiej temperaturze zewnętrznej. Dzięki zastosowaniu wymiennika entalpicznego o specjalnej budowie odzyskującej wilgoć w rekuperatorze iZZi 300 ERV zjawisko to może pojawić się dopiero w przypadku bardzo dużych mrozów, gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej około minus 7°C. W takiej sytuacji okresowo załącza się tryb odszraniania wymiennika polegający na automatycznym obniżaniu prędkości wentylatora nawiewnego oraz aktywacji opcjonalnej kanałowej nagrzewnicy wstępnej (jeżeli została podłączona)." Ale jak dokładnie (czy skokowo, czy ma jakąś krzywą, w jakich cyklach - nie wiem). Jakbym miał możliwość, to bym ustawił niżej niż te -7 (+5 to zdecydowanie za dużo przy ERV) i obserwował, jakby taka sytuacja się pojawiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 30.11.2022 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 tak też miałem z tyłu głowy - aby ustawić na ok -5 - powyżej nie ma to sensu. Głowię się także z innym zagadnieniem - ocieplenia czerpni i wyrzutni. Mam je bardzo krótkie ( ok 1m ) gdyż reku stoi na winklu domu na strychu - w ocieplonej budce - gdzie temp. obecnie jest koło +8 +10 stopnii. Rury spiro te ociepliłem lamellą 5 cm - chętnie bym ocieplił wiecej ale.. przy reku po prostu ja nie upcham pomiędzy kanałami więcej - bo jak - skoro krucieć jest zaraz przy króćcu. I zastanawiam się jak robią to inni - czy przy reku zostawić to 5cm ( tam gdzie nie ma miejsca ) a zaraz dalej za jakies 30 cm - "dokleić" min. kolejne 5 cm aż do ściany ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekjot 01.12.2022 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Inni to robią tak, kupujesz rękaw z wełny 3cm i wkładasz na spiro - to wszystko, nie zastanawiaj się nawet nad takimi kwestiami.Ja dam 5cm wełny(bo tyle mi zostało z docieplenia) i wystarczy spokojnie, ważne jest żeby nie było przerw w dociepleniu bo w tych miejscach będzie się wykraplać(ciągłość ocieplenia). Obecnie nie mam żadnego docieplenia oprócz kawałków elastycznych o których pisałem i nic sie nie dzieje, nic nie kapie itd.(ale też nie ma mrozów -15, z drugiej strony ile tych mrozów będzie ? Statystycznie kilka/naście dni w roku): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 01.12.2022 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 zazdroszczę - ja mam reku w pokoiku +10 stopni na strychu - laemlla ocieplona czerpnia 5 cm - niesttey musiałem niedokładnie przy reku - woda się skrapla - odchyliłem - wsadziłem paluch - wełna mokra.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 05.12.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 darekjot - a gdzie robiłeś redukcję z 200 na 160 na kanałach do skrzynek ? Zaraz przy reku ? Właśnie myśle wywalić te sztywne spiro fi200 i zmienić na fi160 sonodec - tylko nie wiem gdzie redukcję dać - niby by się dało nawet mufe redukcyjną włożyć bezpośrednio do reku jak pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekjot 05.12.2022 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Ja mam redukcję od razu w rekuperatorze. Nie widziałem innej potrzeby, z reszta tak jak piszę przy maksymalnym nadmuchu(wietrzenie - 100% mocy) słychać urządzenie i naprawdę bardzo lekko szum, a przy 60% mocy nie słychać totalnie nic(ani szumu w rurach ani rekuperatora). Do każdego anemostatu mam po 2 rury(no oprócz korytarzy - wyciąg, tam po jednej a i tak przykręciłem Kup sobie 5m elastycznej(nawet po 3m na allegro są) i będzie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 05.12.2022 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) i mówisz ,że ta redukcja 200 na 160 - "wchodzi" w reku zamiast tej mufy co była dołożona do reku ? Masz gdzieś linka do niej - chętnie kupię taką samą aby potem nie kombinować - skoro masz sprawdzoną taka redukcja wejdzie z uszczelką ? https://allegro.pl/oferta/redukcja-wentylacyjna-z-uszczelka-fi-200-160-9292704897 i ogólnie pytanie - czemu zdecydowałeś się na fi160 do rozdzielaczy ? Sam cały czas się waham czy dać 160 czy 200 sonodec .... Może ktoś podpowie ? Ogólnie mam rozdzielacz 9xfi75 nawiew 8xfi75 wywiew.... Edytowane 5 Grudnia 2022 przez lukaszo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts