Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator o3ozon - opinie

Recommended Posts

Sam brałem pod uwagę GWC, długo i sporo czytałem na ten temat i rozmawiałem z ludźmi, którzy to wykonują i serwisują. Ostatecznie rozważam tylko przy wspomaganiu rekuperatora zimą i nadal mam spore wątpliwości do sensowności zastosowania, w tym przypadku chodzi o względy ekonomiczne. Teoretycznie to wspaniałe proste urządzenie, które darmową energią gruntu, wspomaga nasz system wentylacyjny i grzewczy/chłodzący. Jednak w praktyce GWC latem staje się bardzo niebezpiecznym dla nas siedliskiem grzybów i bakterii. Informacji w internecie jest bardzo dużo. Osobiście doszedłem do wniosku, że narażanie zdrowia i życia mojej rodziny i własnego, nie ma żadnego sensu wobec marginalnej oszczędności i nie miało by sensu wobec jakiejkolwiek większej oszczędności.

Co do reku z podwójnym wymiennikiem krzyżowym, to nadal numer 1 w tej cenie.

Hmm...to ja proszę o źródło wiedzy, potwierdzającej powstawanie siedliska grzybów i bakterii w GWC.

Tylko proszę, nie takiego w styli "zakładam że..." myślę że'' ' prawdopodobnie będą..." itd itp. Ja nie trafiłem jak dotychczas na kogoś, kto by zajrzał do GWC a tam grzyby, pleśnie i inne takie tam. No ale, może nie mam szczęścia.

Za to znalazłem takie coś " Witam, dokładam kolejne 25m rury z tego powodu rozkopałem dolot , rury po trzech latach eksploatacji suchutkie niema żadnych bakterii i kurzu. Dolot był otwarty bez żadnych filtrów.

Tym razem będę miał dwa doloty, jeden w połowie drogi i do niego będzie podłączony kolektor powietrzny. Będzie uruchomiany w zimie"

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 919
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szukałem tych informacji około 2 lata temu, więc nie podam konkretnych linków. Doszedłem do wniosku, że jeśli GWC to tylko z pośrednim systemem wymiany czynnika chłodzącego. Może być glikolowy lub jakikolwiek inny, bez kontaktu powietrza nawiewanego do domu z czynnikiem chłodzącym. Takie systemy są jednak bardzo drogie i moim zdaniem nie mają sensu ekonomicznego. Zastanów się co się dzieje latem z gorącym powietrzem, które jest schładzane w rurach pod ziemią? Ile wykropli się wilgoci, ile na wilgotnych ściankach rur osadzi się brudu? Sam sobie odpowiedz co stanie się po kilku latach z GWC i systemem przewodów wentylacyjnych w Twoim domu? Jak można to wyczyścić i jeśli można to ile będzie to kosztować i przez jaki czas po czyszczeniu będziesz wdychał zapewne agresywny preparat czyszczący? Nie mam zamiaru nikogo przekonywać, to moja prywatna opinia i przy niej pozostanę, każdy może zbudować dom z dowolnym systemem wentylacyjnym i być zadowolonym. Tylko czy zdrowym?

Jest w ofercie takze ten reku z wymiennikiem przeciwpradowym.

https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwp-400200-jon16-przeciwpradowa-p-113.html

Wentylatory w porzadku wedlug testow maly pobor pradu, wymiennik przeciwpradowy wiec odzysk powinien byc wysoki. Jezeli nie chcemy podcisnienia w domu w czasie mrozów mozna zalozyc grzalke na czerpni wiec rozwiazauja sie wszystkie problemy.

Pozostaje kwestia sterowania ale w sumie regulacja 5 biegow wystarczy. W Kinetic i Alnor mamy tylko 3 i raczej tez ubogie sterowniki. We wszystkich przypadkach mozna dokupic sterowanie Wifi.

Cena 2500 zł za centrale 400 i króćce 200 wiec powinno byc cicho.

Alnor I Kinetic przy podobnym przepływie cena ok 5,5 tys czyli 3 tys roznicy i króćce 125 albo 150 wiec moze byc glosniej.

Co byście wybrali?

I jak ozone to czy z tym wymiennikiem przeciwpradowym czy podowjnym krzyżowym ktory bedzie lepszy jezeli nie montujemy grzałki?

Pomóżcie w wyborze Kinetic czy Alnor czy Ozone.

Szukałem tych informacji około 2 lata temu, więc nie podam konkretnych linków. Doszedłem do wniosku, że jeśli GWC to tylko z pośrednim systemem wymiany czynnika chłodzącego. Może być glikolowy lub jakikolwiek inny, bez kontaktu powietrza nawiewanego do domu z czynnikiem chłodzącym. Takie systemy są jednak bardzo drogie i moim zdaniem nie mają sensu ekonomicznego. Zastanów się co się dzieje latem z gorącym powietrzem, które jest schładzane w rurach pod ziemią? Ile wykropli się wilgoci, ile na wilgotnych ściankach rur osadzi się brudu? Sam sobie odpowiedz co stanie się po kilku latach z GWC i systemem przewodów wentylacyjnych w Twoim domu? Jak można to wyczyścić i jeśli można to ile będzie to kosztować i przez jaki czas po czyszczeniu będziesz wdychał zapewne agresywny preparat czyszczący? Nie mam zamiaru nikogo przekonywać, to moja prywatna opinia i przy niej pozostanę, każdy może zbudować dom z dowolnym systemem wentylacyjnym i być zadowolonym. Tylko czy zdrowym?

Cóż... jedni szukają linków i jak widać bez sukcesu a inni wolą użytkowników i ich opinie.

Moi przyszli sąsiedzi mają GWC od trzech lat i w rurach czysto, sprawdzone wczoraj kamerką.

Co do czyszczenia - "wieki" temu, w 2004r już coś wymyślili i jest w necie - https://nape.pl/upload/File/biblioteka_ibp/budownictwo_energetyczne/projekt_gruntowego_wymiennika_ciepla.pdf

Oprócz tego są ozonatory. Mam, używam, problemów nie widzę.

Mam GWC użytkowane od 10 lat - na wlocie włóknina filtracyjna, ale kiedyś jej nie było na początku i się trochę kurzu nałapało do rur. Rok czy dwa temu wykropliła się woda, aż bulgotało i rury od reku się ruszały od zmieniającego się ciśnienia, więc ją odpompowałem i tyle - używałem wtedy systemu jako chłodzenie domy - działał na masymalnej wydajności przez wiele dni, obecnie mam klimę od tego. Co roku robię ozonowanie GWC i całego domu przy okazji - przed wyjazdem na cały dzień włączam spory ozonator z timerem na 2 godziny i po sprawie, jeśli po powrocie czuć jeszcze ozon otwieram okna i przewietrzam szybko dom. Na filtrze na wlocie do rekuperatora poza brudem [pył] nic nie zaobserwowałem przez te lata - jedynie gdy kiedyś zbierała się woda potrafiła się pojawiać wilgoć. Wiem jak pachnie wilgoć z klimatyzacji w aucie i tu absolutnie brak jakichkolwiek jej oznak.

• 1 month później...
Jest w ofercie takze ten reku z wymiennikiem przeciwpradowym.

https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwp-400200-jon16-przeciwpradowa-p-113.html

Wentylatory w porzadku wedlug testow maly pobor pradu, wymiennik przeciwpradowy wiec odzysk powinien byc wysoki. Jezeli nie chcemy podcisnienia w domu w czasie mrozów mozna zalozyc grzalke na czerpni wiec rozwiazauja sie wszystkie problemy.

Pozostaje kwestia sterowania ale w sumie regulacja 5 biegow wystarczy. W Kinetic i Alnor mamy tylko 3 i raczej tez ubogie sterowniki. We wszystkich przypadkach mozna dokupic sterowanie Wifi.

Cena 2500 zł za centrale 400 i króćce 200 wiec powinno byc cicho.

Alnor I Kinetic przy podobnym przepływie cena ok 5,5 tys czyli 3 tys roznicy i króćce 125 albo 150 wiec moze byc glosniej.

Co byście wybrali?

I jak ozone to czy z tym wymiennikiem przeciwpradowym czy podowjnym krzyżowym ktory bedzie lepszy jezeli nie montujemy grzałki?

Pomóżcie w wyborze Kinetic czy Alnor czy Ozone.

Też się waham czy nie zaryzykować dla dobra ludzkości i wziąć tego ozona z wymiennkiem przeciwprądowym. Nieco odrzuca mnie jakość dokumentacji na stronie, sama DTRka bez zdjęć a moja wymiana maili z firmą wyglądała następująco:

Ja: Czy wymiennik stosowany w tym modelu jest faktycznie przeciwprądowy czy krzyżowy? W nazwie niby przeciwprądowy ale w opisie informacja że jednak krzyżowy. Rozumiem że są to inne wymienniki niż w centrali tańszej https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cw-400200-jon16-p-92.html ? W DTR do tego modelu brak jakichkolwiek zdjęć, to z uwagi na zmiany?

Odpowiedź: faktycznie przeciwprądowy

No i tyle się dowiedziałem, więcej nie pytałem bo widzę że nie pogadam.

Ja się skusiłem na tego ozona. Dom jeszcze nie wykończony, więc o działaniu nie wiele można powiedzieć - po prostu działa :) Jeśli chodzi o wykonanie, to nie bardzo jest się do czego przyczepić. Obudowa więcej niż solidna - ciężka i dość dobrze wygłuszona. Nie wiem po co jest tam jakiś jonizator - zamontowali, niech se będzie, nie muszę go włączać ;) Na pewno wymienię regulator obrotów (na autotransformator?) , bo przez tego strasznie brzęczą wiatraki.

Wahałem się pomiędzy o3ozon a luną i nie wiem czy dobrze wybrałem - cena w sumie ta sama :)

Ja się skusiłem na tego ozona. Dom jeszcze nie wykończony, więc o działaniu nie wiele można powiedzieć - po prostu działa :) Jeśli chodzi o wykonanie, to nie bardzo jest się do czego przyczepić. Obudowa więcej niż solidna - ciężka i dość dobrze wygłuszona. Nie wiem po co jest tam jakiś jonizator - zamontowali, niech se będzie, nie muszę go włączać ;) Na pewno wymienię regulator obrotów (na autotransformator?) , bo przez tego strasznie brzęczą wiatraki.

Wahałem się pomiędzy o3ozon a luną i nie wiem czy dobrze wybrałem - cena w sumie ta sama :)

Możesz dodać jakieś zdjęcia? i czemu nie jesteś pewny wyboru? Coś poza samym sterowaniem jest nie tak?

Z tym garażem pojechałeś - sprawdź zanim napiszesz bo to całkiem spora firma jest.

To jeszcze gorzej.

Małej garażowej produkcji można wybaczyć błędy i bzdury w opisach urządzeń.

Nie potrzebne w niej są te chińskie jonizatory.

Natomiast jak pokazuje przykład kolegi psztykulc - ciche i energooszczędne wentylatory EC były by wskazane.

Edytowane przez _John

To jeszcze gorzej.

Małej garażowej produkcji można wybaczyć błędy i bzdury w opisach urządzeń.

Nie potrzebne w niej są te chińskie jonizatory.

Natomiast jak pokazuje przykład kolegi psztykulc - ciche i energooszczędne wentylatory EC były by wskazane.

Jak zastanawiałem się nad kupnem rekuperatora pytałem producetna czy jest moliwośc zamontowania silników EC. Napisał mi że +500 zł dopłaty, ale nie wiem czy zrobił jakiś model z tymi silnikami, bo później mi nie odpisywał.