Pytajnick 04.08.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Sam brałem pod uwagę GWC, długo i sporo czytałem na ten temat i rozmawiałem z ludźmi, którzy to wykonują i serwisują. Ostatecznie rozważam tylko przy wspomaganiu rekuperatora zimą i nadal mam spore wątpliwości do sensowności zastosowania, w tym przypadku chodzi o względy ekonomiczne. Teoretycznie to wspaniałe proste urządzenie, które darmową energią gruntu, wspomaga nasz system wentylacyjny i grzewczy/chłodzący. Jednak w praktyce GWC latem staje się bardzo niebezpiecznym dla nas siedliskiem grzybów i bakterii. Informacji w internecie jest bardzo dużo. Osobiście doszedłem do wniosku, że narażanie zdrowia i życia mojej rodziny i własnego, nie ma żadnego sensu wobec marginalnej oszczędności i nie miało by sensu wobec jakiejkolwiek większej oszczędności. Co do reku z podwójnym wymiennikiem krzyżowym, to nadal numer 1 w tej cenie. Hmm...to ja proszę o źródło wiedzy, potwierdzającej powstawanie siedliska grzybów i bakterii w GWC. Tylko proszę, nie takiego w styli "zakładam że..." myślę że'' ' prawdopodobnie będą..." itd itp. Ja nie trafiłem jak dotychczas na kogoś, kto by zajrzał do GWC a tam grzyby, pleśnie i inne takie tam. No ale, może nie mam szczęścia. Za to znalazłem takie coś " Witam, dokładam kolejne 25m rury z tego powodu rozkopałem dolot , rury po trzech latach eksploatacji suchutkie niema żadnych bakterii i kurzu. Dolot był otwarty bez żadnych filtrów. Tym razem będę miał dwa doloty, jeden w połowie drogi i do niego będzie podłączony kolektor powietrzny. Będzie uruchomiany w zimie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abm 15.08.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Szukałem tych informacji około 2 lata temu, więc nie podam konkretnych linków. Doszedłem do wniosku, że jeśli GWC to tylko z pośrednim systemem wymiany czynnika chłodzącego. Może być glikolowy lub jakikolwiek inny, bez kontaktu powietrza nawiewanego do domu z czynnikiem chłodzącym. Takie systemy są jednak bardzo drogie i moim zdaniem nie mają sensu ekonomicznego. Zastanów się co się dzieje latem z gorącym powietrzem, które jest schładzane w rurach pod ziemią? Ile wykropli się wilgoci, ile na wilgotnych ściankach rur osadzi się brudu? Sam sobie odpowiedz co stanie się po kilku latach z GWC i systemem przewodów wentylacyjnych w Twoim domu? Jak można to wyczyścić i jeśli można to ile będzie to kosztować i przez jaki czas po czyszczeniu będziesz wdychał zapewne agresywny preparat czyszczący? Nie mam zamiaru nikogo przekonywać, to moja prywatna opinia i przy niej pozostanę, każdy może zbudować dom z dowolnym systemem wentylacyjnym i być zadowolonym. Tylko czy zdrowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeterE46 19.08.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Jest w ofercie takze ten reku z wymiennikiem przeciwpradowym. https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwp-400200-jon16-przeciwpradowa-p-113.html Wentylatory w porzadku wedlug testow maly pobor pradu, wymiennik przeciwpradowy wiec odzysk powinien byc wysoki. Jezeli nie chcemy podcisnienia w domu w czasie mrozów mozna zalozyc grzalke na czerpni wiec rozwiazauja sie wszystkie problemy. Pozostaje kwestia sterowania ale w sumie regulacja 5 biegow wystarczy. W Kinetic i Alnor mamy tylko 3 i raczej tez ubogie sterowniki. We wszystkich przypadkach mozna dokupic sterowanie Wifi. Cena 2500 zł za centrale 400 i króćce 200 wiec powinno byc cicho. Alnor I Kinetic przy podobnym przepływie cena ok 5,5 tys czyli 3 tys roznicy i króćce 125 albo 150 wiec moze byc glosniej. Co byście wybrali? I jak ozone to czy z tym wymiennikiem przeciwpradowym czy podowjnym krzyżowym ktory bedzie lepszy jezeli nie montujemy grzałki? Pomóżcie w wyborze Kinetic czy Alnor czy Ozone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.08.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Szukałem tych informacji około 2 lata temu, więc nie podam konkretnych linków. Doszedłem do wniosku, że jeśli GWC to tylko z pośrednim systemem wymiany czynnika chłodzącego. Może być glikolowy lub jakikolwiek inny, bez kontaktu powietrza nawiewanego do domu z czynnikiem chłodzącym. Takie systemy są jednak bardzo drogie i moim zdaniem nie mają sensu ekonomicznego. Zastanów się co się dzieje latem z gorącym powietrzem, które jest schładzane w rurach pod ziemią? Ile wykropli się wilgoci, ile na wilgotnych ściankach rur osadzi się brudu? Sam sobie odpowiedz co stanie się po kilku latach z GWC i systemem przewodów wentylacyjnych w Twoim domu? Jak można to wyczyścić i jeśli można to ile będzie to kosztować i przez jaki czas po czyszczeniu będziesz wdychał zapewne agresywny preparat czyszczący? Nie mam zamiaru nikogo przekonywać, to moja prywatna opinia i przy niej pozostanę, każdy może zbudować dom z dowolnym systemem wentylacyjnym i być zadowolonym. Tylko czy zdrowym? Cóż... jedni szukają linków i jak widać bez sukcesu a inni wolą użytkowników i ich opinie. Moi przyszli sąsiedzi mają GWC od trzech lat i w rurach czysto, sprawdzone wczoraj kamerką. Co do czyszczenia - "wieki" temu, w 2004r już coś wymyślili i jest w necie - https://nape.pl/upload/File/biblioteka_ibp/budownictwo_energetyczne/projekt_gruntowego_wymiennika_ciepla.pdf Oprócz tego są ozonatory. Mam, używam, problemów nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.08.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Mam GWC użytkowane od 10 lat - na wlocie włóknina filtracyjna, ale kiedyś jej nie było na początku i się trochę kurzu nałapało do rur. Rok czy dwa temu wykropliła się woda, aż bulgotało i rury od reku się ruszały od zmieniającego się ciśnienia, więc ją odpompowałem i tyle - używałem wtedy systemu jako chłodzenie domy - działał na masymalnej wydajności przez wiele dni, obecnie mam klimę od tego. Co roku robię ozonowanie GWC i całego domu przy okazji - przed wyjazdem na cały dzień włączam spory ozonator z timerem na 2 godziny i po sprawie, jeśli po powrocie czuć jeszcze ozon otwieram okna i przewietrzam szybko dom. Na filtrze na wlocie do rekuperatora poza brudem [pył] nic nie zaobserwowałem przez te lata - jedynie gdy kiedyś zbierała się woda potrafiła się pojawiać wilgoć. Wiem jak pachnie wilgoć z klimatyzacji w aucie i tu absolutnie brak jakichkolwiek jej oznak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mico1 25.09.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Jest w ofercie takze ten reku z wymiennikiem przeciwpradowym. https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwp-400200-jon16-przeciwpradowa-p-113.html Wentylatory w porzadku wedlug testow maly pobor pradu, wymiennik przeciwpradowy wiec odzysk powinien byc wysoki. Jezeli nie chcemy podcisnienia w domu w czasie mrozów mozna zalozyc grzalke na czerpni wiec rozwiazauja sie wszystkie problemy. Pozostaje kwestia sterowania ale w sumie regulacja 5 biegow wystarczy. W Kinetic i Alnor mamy tylko 3 i raczej tez ubogie sterowniki. We wszystkich przypadkach mozna dokupic sterowanie Wifi. Cena 2500 zł za centrale 400 i króćce 200 wiec powinno byc cicho. Alnor I Kinetic przy podobnym przepływie cena ok 5,5 tys czyli 3 tys roznicy i króćce 125 albo 150 wiec moze byc glosniej. Co byście wybrali? I jak ozone to czy z tym wymiennikiem przeciwpradowym czy podowjnym krzyżowym ktory bedzie lepszy jezeli nie montujemy grzałki? Pomóżcie w wyborze Kinetic czy Alnor czy Ozone. Też się waham czy nie zaryzykować dla dobra ludzkości i wziąć tego ozona z wymiennkiem przeciwprądowym. Nieco odrzuca mnie jakość dokumentacji na stronie, sama DTRka bez zdjęć a moja wymiana maili z firmą wyglądała następująco: Ja: Czy wymiennik stosowany w tym modelu jest faktycznie przeciwprądowy czy krzyżowy? W nazwie niby przeciwprądowy ale w opisie informacja że jednak krzyżowy. Rozumiem że są to inne wymienniki niż w centrali tańszej https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cw-400200-jon16-p-92.html ? W DTR do tego modelu brak jakichkolwiek zdjęć, to z uwagi na zmiany? Odpowiedź: faktycznie przeciwprądowy No i tyle się dowiedziałem, więcej nie pytałem bo widzę że nie pogadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.09.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 No i tyle się dowiedziałem, więcej nie pytałem bo widzę że nie pogadam. A czego oczekiwać od produktu za tak małe pieniądze produkowanego w zaciszu garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 26.09.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 mico1 zdaj relacje jak się zdecydujesz. Też jestem zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.10.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 A czego oczekiwać od produktu za tak małe pieniądze produkowanego w zaciszu garażu. Z tym garażem pojechałeś - sprawdź zanim napiszesz bo to całkiem spora firma jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 08.10.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 ATLAS też kiedyś zaczynał w garażu mieszając w betoniarce składniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztykulc 08.10.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Ja się skusiłem na tego ozona. Dom jeszcze nie wykończony, więc o działaniu nie wiele można powiedzieć - po prostu działa Jeśli chodzi o wykonanie, to nie bardzo jest się do czego przyczepić. Obudowa więcej niż solidna - ciężka i dość dobrze wygłuszona. Nie wiem po co jest tam jakiś jonizator - zamontowali, niech se będzie, nie muszę go włączać Na pewno wymienię regulator obrotów (na autotransformator?) , bo przez tego strasznie brzęczą wiatraki. Wahałem się pomiędzy o3ozon a luną i nie wiem czy dobrze wybrałem - cena w sumie ta sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.10.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Tylko to były trochę inne czasy. Zawsze są inne czasy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 09.10.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Ja się skusiłem na tego ozona. Dom jeszcze nie wykończony, więc o działaniu nie wiele można powiedzieć - po prostu działa Jeśli chodzi o wykonanie, to nie bardzo jest się do czego przyczepić. Obudowa więcej niż solidna - ciężka i dość dobrze wygłuszona. Nie wiem po co jest tam jakiś jonizator - zamontowali, niech se będzie, nie muszę go włączać Na pewno wymienię regulator obrotów (na autotransformator?) , bo przez tego strasznie brzęczą wiatraki. Wahałem się pomiędzy o3ozon a luną i nie wiem czy dobrze wybrałem - cena w sumie ta sama Możesz dodać jakieś zdjęcia? i czemu nie jesteś pewny wyboru? Coś poza samym sterowaniem jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztykulc 09.10.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Ok . Spróbuję zrobić jakieś fotki, ale łatwo nie będzie, bo rekuperator upchnięty tam gdzie jest ciasno Generalnie zadowolony jestem z zakupu, bo tanio i solidnie (25 kg ) - tylko te brzęczenie mnie wkurza. Fotki będą za 2-3 dni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.10.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 (edytowane) Z tym garażem pojechałeś - sprawdź zanim napiszesz bo to całkiem spora firma jest. To jeszcze gorzej. Małej garażowej produkcji można wybaczyć błędy i bzdury w opisach urządzeń. Nie potrzebne w niej są te chińskie jonizatory. Natomiast jak pokazuje przykład kolegi psztykulc - ciche i energooszczędne wentylatory EC były by wskazane. Edytowane 9 Października 2018 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztykulc 11.10.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Fotki rekuperatora. Trochę słabe, ale lepszych nie będzie http://galeria.atpv.pl/index.php?/category/185 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 12.10.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Fotki rekuperatora. Trochę słabe, ale lepszych nie będzie http://galeria.atpv.pl/index.php?/category/185 Dzięki, świetna relacja zdjęciowa. Rozwiązałeś jakoś problem z brzęczeniem wiatraków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztykulc 12.10.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Jeszcze nie, ale planuję zakup transformatora regulowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 12.10.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 To jeszcze gorzej. Małej garażowej produkcji można wybaczyć błędy i bzdury w opisach urządzeń. Nie potrzebne w niej są te chińskie jonizatory. Natomiast jak pokazuje przykład kolegi psztykulc - ciche i energooszczędne wentylatory EC były by wskazane. Jak zastanawiałem się nad kupnem rekuperatora pytałem producetna czy jest moliwośc zamontowania silników EC. Napisał mi że +500 zł dopłaty, ale nie wiem czy zrobił jakiś model z tymi silnikami, bo później mi nie odpisywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztykulc 13.10.2018 03:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 No właśnie. Największą wadą tego "projektu" jest kontakt z producentem. Jest on dość specyficzny i nie zachęca do kupna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts