Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, chciał bym zaciągną informacji u osób które już ocieplały dach wełną rockwool. Zastanawiam się nad użyciem jako drugiej warstwy SUPEROCK i tutaj rodzi się moje pytanie iż są to płyty czy jest dużo odpadu przy docinaniu ile metrów trzeba doliczyć extra przy tej wełnie (a może nie trzeba :)). Wełnę w rolkach układa się pasami natomiast tą przycina i kładzie między stelaże i do stelaży. Proszę o rady :)
https://forum.murator.pl/topic/232247-we%C5%82na-rockwool-pytanie-do-os%C3%B3b-kt%C3%B3re-ju%C5%BC-ociepla%C5%82y/

Wszystko zależy od powierzchni dachu rozkładu stelaży i chęci.

Na pewno niektóre odpady ze skosów uda się wykorzystać w innych miejscach a przycięcia pomiędzy stelażami można wykorzystać wkładając je do stelaży.

U siebie przy dachu kopertowym według projektu 220m2 zamawiałem 10 m2 więcej.

Ze wszystkich docinków zostało mi jedno całe opakowanie i oprócz tego same strzępy to objętościowo był worek 120l który upchałem w narożniki na nieużytkowym stryszku.

Powierzchnia według projektu jest powierzchnią zewnętrzną natomiast wewnątrz po krokwiami 18cm powierzchnia wyszła mniejsza a oprócz tego dach wychodzi ponad obwód ścian zewnętrznych więc jak zamówisz według projektu i powierzchni dachu to będzie akurat z naddatkiem.

Całe opakowanie zawsze można zwrócić ale to co mi zostało dołożyłem na stropie oddzielającym poddasze użytkowe od nieużytkowego stryszku.

Edytowane przez Mareks77