stoku 12.09.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Cześć, Kupiłem niedawno oprawę led do mebli, zasilacz + 3 oprawki. Niestety nie ogarniam podłączenia, nie wiem czemu nie świecą. Pojedynczo świeci każda, natomiast gdy je łączę nie świeci żadna. Albo robię coś źle, albo zasilacz nie taki (choć stawiam na pierwsze). W załączniku etykietka z zasilacza, w drugim to jak łączę dwie oprawki, czyli kabelek czarny zasilacza z czarnym oprawki 1, czerwony oprawki 1 z czarnym oprawki 2, i czerwony oprawki 2 z czerwonym zasilacza. Oprawki 1,8W. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.09.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 I nie będzie świecić.Należy lampy LED połączyć równolegle, nie szeregowo, pamiętając o polaryzacji "+" "-"To nie są tradycyjne lampki choinkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stoku 13.09.2017 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Dzięki za odpowiedź. Oczywiście miałeś rację. Mam jednak jeszcze jeden dziwny problem. Ogólnie to te oprawki jeszcze miałem podłączyć do wtyczki i do wyłącznika pociąganego. Działa, jednak gdy lampki mam wyłączone to dość głośno słychać przerywane "bzyczenie". Po włączeniu lampek cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.09.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Prawdopodobnie wyłącznik przerywa tor neutralny/zerowy.Zamienić na zasilaniu fazę z N, wyłącznik ma przerywać właśnie fazę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stoku 18.09.2017 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Zmieniłem kable na zasilaniu, niestety bzyczenie nie ustało. By mieć pewność, zmieniłem także miejscami czerwone i czarne kabelki. Niestety bez zmian.Myślę, czy nie spróbować zamienić zasilaczy, bo zostawiłem stary z poprzedniego kompletu.W internetach widzę tylko tematy, że lampy buczą, jednak u mnie wyraźnie brzęczy zasilacz, i to sygnałem przerywanym, i to przy wyłączonych lampkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.09.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Albo coś kolega pomieszał, albo ... pomoże wyłącznik 2-torowy, odcinający L i N na zasilaniu tego zasilacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stoku 19.09.2017 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Podmieniłem zasilacz i jest to samo, więc coś mieszam.Skoro kolega fatyguje się mi pomóc to spróbuję skorzystać na całego... Pewnie zahaczymy o same podstawy elektryki..Białe kabelki zasilacza mają oznaczenia N i L oczywiście - czy to ich używam do podpięcia wtyczki? Czy ma znaczenie który kabelek do którego bolca podepnę?Z drugiej strony są oczywiście plus i minus, łączę czerwone kabelki z czerwonymi, czarne z czarnymi. Ze ściany wychodzą mi kostki z niebieskim kabelkiem i z brązowym, od wyłącznika. Wpinam złączone kabelki do kostek wyłącznika. Połączenia kabelków z kostkami próbowałem we wszystkich kombinacjach, czarne z kostką z niebieskiego i z brązowego, z czerwonymi to samo.W którejś kombinacji lampki lekko świecą i przy wyłączonym wyłączniku i włączonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Żeby była jasność - wyłącznik wyłącza zasilacz po stronie 230 V ?Po drugie - podajemy napięcie 230 V na zasilacz zgodnie z oznaczeniami - fazę na L, neutralny na N zasilacza. Wyłącznik ma przerywać tor L (lub oba - L i N)Instalacja 12 V na wyjściu zasilacza - kabelek czerwony to "+", czarny to "-". I tak podłączamy oprawki (równolegle względem siebie).Wszystkie plusy z plusami, minusy z minusami.Ot,cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stoku 20.09.2017 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Myślę, że kumam... Spójrz proszę na zdjęcia. Odnośnie pierwszego, wyłącznik mam źle podłączony, bo podłączam do niego spięte kabelki oprawek, zamiast napięcie, (wyłącznik to te dwie pojedyncze kostki). Brakuje mi wyobraźni, jak podać napięcie na zasilacz i jednocześnie "wcisnąć" tam wyłącznik. Mógłbyś mnie pokierować na podstawie zdjęcia? Żeby się trochę usprawiedliwić, to nie wiem tylko jak do tego całego układu podłączyć ten wyłącznik, bo gdy go ominąłem, to lampki oczywiście świeciły już dawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.09.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Ja myślę że niestety nie kumasz zupełnie i jesteś w stanie zrobić sobie krzywdę. Elpapiotr przecież tłumaczył, wyłącznik po stronie 230V czyli międzi wtyczką a zasilaczem, przecinasz jedną żyłę i w to miejsce wstawiasz wyłącznik. Dalej za zasilaczem przewody z opraw łączone z przewodami zasilacza + z +,- z- . Jeśli kolory są ok to czarne łaczysz z czarnymi, czerwone z czerwonymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts