Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć powyżej fundamentów

wojtek_wlkp

Recommended Posts

Witam, w nieogrzewanym przez jakiś czas budynku z 1906 roku na ścianie szczytowej pojawiła się wilgoć. Kafelki na cokole były robione 10 lat temu, właściciel zakafelkował otwory wentylacyjne, które tam się znajdowały. Po pojawieniu się wilgoci odkuł je, ale nic to nie dało. Jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić? W środku na ścianie też pojawiła się wilgoć. Pod spodem nie ma piwnicy. Według projektu fundament wraz z częścią ponad ziemią (cokołem) ma około 51-60 cm grubości, 1 m wysokości, pod spodem jest ława o grubości 70 cm i wysokości 40 cm, ściana ma 38 cm grubości, wszystko murowane czerwoną cegłą. Zastanawiam się nad: skuciem płytek z cokołu, następnie odkopaniem fundamentu do ławy, oczyszczeniem i położeniem samej folii kubełkowej - nie w celu ochrony przed wilgocią, ale w celu wentylacji fundamentu. Nie chcę malować tego żadnym lepikiem żeby nie więzić wilgoci wewnątrz fundamentów. W grę wchodzi injekcja krystaliczna wokół domu w celu odtworzenia izolacji poziomej, ale poproszę o poradę od kogoś doświadczonego. Mogę się mylić w moich pomysłach.

DSC_0325.jpg DSC_0355.jpg

• 2 weeks później...

Myślę ze powodem tego jest sama konstrukcja wystającego cokołu w połączeniu z brakiem ogrzewania.

Woda z opadów cały czas odbija się od płytek ochlapując tynki zewnętrzne co przy ogrzewaniu samoistnie wysychało ale brak ogrzewania zrobił swoje.

Ze względu na rozmiar szkody jakoś nie chce mi się wierzyć ze powodem jest izolacja pozioma

Stare domy nie mają izolacji. Trzeba wykonać iniekcje. Dostępne są teraz iniekcje nie wymagające pompy pod ciśnieniem . Robi się iniekcje kremami do iniekcji. Na pewno trzeba skuć płytki i tył tak żeby ściana mogła naturalnie wysychać. Potem tynk i izolacja. Folia kubełkowe nic nie da.

Zgadza się..... izolacją była mała nasiąkliwość cegły która była podgrzewana przez mostek cieplny a wilgoć która podciągała samoistnie parowała..

Klinkierowe płytki mogły dodatkowo izolować cegłę od otoczenia i wilgoć z cegły bez ogrzewania po prostu nie odparowuje.

Dodatkowo deszcz chlapie na całą dolną powierzchnię ściany co potęguje efekt

Myślę ze powodem tego jest sama konstrukcja wystającego cokołu w połączeniu z brakiem ogrzewania.

Ogrzewanie nie ma tu nic do rzeczy. Mur niczym korzenie drzewa "wysysa" wodę z gruntu, po czym ona siup siup do góry..

i odparowuje, a przy odparowaniu tworzą się kryształy soli. Siła ekspansji tych kryształów jest bardzo duża.. ~200-230 MPa..

nie ma takiego materiału, który wytrzymał by takie ciśnienie.

oczyszczeniem i położeniem samej folii kubełkowej - nie w celu ochrony przed wilgocią, ale w celu wentylacji fundamentu.
wiele to nie pomoże..

ba szybciej zdegraduje fundament - większa krystalizacja soli! Trzeba odciąć podciąganie kapilarne.. i to na 90% jest ten problem.

A że tylko jeden bok odkopiesz i zaczniesz "suszyć" to tak jak byś pompkę włączył.. proces nie ustanie, a przyśpieszy.. choć pozornie będzie "sucho"..

Trzeba od spodu odciąć podciąganie wody.

Na pewno trzeba skuć płytki i tył tak żeby ściana mogła naturalnie wysychać. Potem tynk i izolacja. Folia kubełkowe nic nie da.

Tynk.. wiele nie pomoże, jeśli nie ustanie podciąganie kapilarne.

jakoś nie chce mi się wierzyć ze powodem jest izolacja pozioma
to nie jest kwestia wiary..

jak budynek starego dworu - stoi na kamieniach .. i taka "fala" widnieje jakieś 3,5m nad poziomem gruntu..

U Ciebie jeszcze nie jest "najgorzej"

Ogrzewanie nie ma tu nic do rzeczy. Mur niczym korzenie drzewa "wysysa" wodę z gruntu, po czym ona siup siup do góry..

i odparowuje"

Wszystko fajnie , ekspansja soli itp. itd. tylko w tym przypadku stara czerwona cegła ma małą nasiąkliwość a po drugie i najważniejsze to taki efekt powstał raczej nagle po braku ogrzewania.

Budynek jest z 1906r więc 100lat mur wody nie podciągał i nagle mu się odmieniło.